Döntöttek Rafael Leao kártérítési ügyében

5

Rafael Leao ügyvédjei sikerrel jártak és megszületett a Sportdöntőbíróság döntése a 16,5 millió eurós kártérítési per ügyében.

A Milan portugál támadóját 2 évvel ezelőtt a portugál sportbíróság hatalmas összegű kártérítés kifizetésére kötelezte, miután a Sporting CP beperelte a szerződés megszegése miatt. A bíróság igazat adott a portugál együttesnek és úgy határozott, hogy Leao jogszerűtlenül bontotta fel a szerződését 2018 nyarán, mielőtt ingyen a Lille-hez csatlakozott.

A Record szerint a Sportdöntőbíróság (CAS) döntést hozott az ügyben és megállapította a Lille egyetemleges felelősségét a 16,5 millió eurós kártérítés kifizetésével kapcsolatban.

Korábban Leao az első fokú ítélettel szemben fellebbezést nyújtott be a Lisszaboni Fellebviteli Bírósághoz, amely elutasította az első fellebbezést. Ekkor az ügyet a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elé vitték és a játékos ügynöke, Jorge Mendes és ügyvédi csapata sikerrel járt, ugyanis a CAS bejelentése alapján a Lille is felelős a kártérítés megfizetéséért.A 22 éves futballista 2018 nyarán ingyen igazolt a Lille-hez, amely egy évvel később hatalmas profittal – mintegy 29,5 millió eurós átigazolási áron – eladta a játékjogát a Milannak. A MilanNews szerint a CAS határozata alapján kamatokkal együtt összesen 20 millió eurót kell fizetni Leao nevelőegyesületének, a Sporting CP-nek.

5 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Nem tudom, mi a portugál lap forrása, én a CAS honlapján nem találtam meg a döntést… (Ha valaki megtalálja, kérném, tegye meg, hogy belinkeli. Köszönöm!)

  Gyakorlatilag mintha a CAS mintha nem is vizsgálta volna a szerződésbontás (Sporting-Leao) jogszerűségét vagy jogszerűtlenségét, csak azt, hogy utóbb ebből kinél jelentkezett bevétel. Ez alapján viszont, ha mondjuk a Lille megszerzi Leaót 2018-ban, szerződik vele 1 évre, majd 2019-ben (ingyen) kiköt a Milannál, a Milan meg 2020-ban eladja 60 millióért egy PL-klubnak, akkor a Sporting felé a Milannak kellett volna teljesítenie…

  Elég érdekes döntés ez abból a szempontból, hogy jogi értelemben a Lille nem lehet felelős azért, mert – tőle függetlenül – a Sportingot kár érte azzal, hogy Leao távozott. A kártérítés szempontjából ráadásul hiányzik az okozati összefüggés. A Sportingot nem azért érte kár, mert a Lille eladta a Milannak Leaót, hanem azért, mert Leao egyoldalúan, jogszerűtlenül felbontotta a szerződését a klubbal.

  Nem igazán értem továbbá, hogy mi akar lenni az a kitétel, hogy a CAS megállapította a Lille egyetemleges felelősségét… Most akkor egy felelős van (a Lille), vagy egyetemleges a felelősség áll fenn? Utóbbi ugyanis feltételezné, hogy több felelős van, azaz a Lille-en kívül még legalább egy valaki (a józan ész alapján a Lille ÉS Leao). De fogalmilag kizárt, hogy egyetlen kötelezett egyetemlegesen legyen felelős. Mintha egyedül követném el a csoportos magánlaksértés bűntettét.

  • Szerintem a CAS azért nem vizsgálhatta a szerződésbontás tényét, mert nem abban az ügyben lett benyújtva a panasz. A bíróság kimondta, hogy jogszerűtlen volt, aztán fellebbeztek, amit elutasítottak. Pont ez a lényeg, hogy Mendesék nem a szerződés felbontásának jogszerűtlenségét kérdőjelezték meg a CAS-nál, hanem azt, hogy a büntetés teljes összegét Leaonak kell kifizetni.

   Eddig az ügy két érintettje Leao és a Sporting volt, mert a klub beperelte a korábbi játékosát. Eredetileg pont ezért Leaora szabták ki a kártérítést, de Mendesék a CAS előtt valszeg csúnyán szólva bemószerolták a Lille-t,, hogy ők a ludasak.

   Mivel a CAS megállapította a Lille felelősségét is, így gondolom h Mendesék tényleges bizonyítékokkal támaszották alá, h még a szerződésbontás előtt a Lille valamilyen nyomást gyakorolhatott a játékosra, hogy bontson szerződést és ezáltal ingyen szerezze meg.

   A második bekezdés végén lévő felvetésedet értelmetlennek gondolom, mert ha bekövetkezett volna, akkor sem a Milannak kellene fizetnie a Sportingnak. Itt csak a 2018-as klubváltást kell nézni, hogy Leao – és a Lille – az akkori piaci értéke alapján 15-20 millió euróval megkárosította a Sportingot azáltal, hogy ingyen távozott. Az lényegtelen, hogy a későbbi évben mi történt. Nem az számít h 1 vagy 2 évvel később mennyiért váltott klubot, hanem az, hogy 2018-ban mekkora összeget kaphatott volna érte a Sporting. Ha 2019-ben a Milan jogszerűen ingyen szerzi meg Leaót a Lille-től, akkor is fennállna a Lille kártérítés fizetés kötelezettsége.

   • A portugál bíróság tehát megállapítja, hogy jogszerűtlenül bontott szerződést Leao (ügynöke), így ezen a ténymegállapításon alapul Leaoék felelőssége. Fellebbezés, elutasítás. Mendesék a CAS-hoz fordulva ezt a ténymegállapítást – szerinted – nem kérdőjelezik meg, így a CAS ezzel – szerinted – nem is foglalkozik, amikor megállapítja a Lille(!) felelősségét… Én meg úgy gondolom, Leao “kimentésére” csak úgy volt esély, ha Mendesék valahogy megpróbálják bebizonyítani, hogy jogszerű volt a szerződés felbontása.

    “Mendesék nem a szerződés felbontásának jogszerűtlenségét kérdőjelezték meg a CAS-nál [magyarán: elfogadták a bíróság megállapítását, miszerint Leaóék szegtek szerződést], hanem azt, hogy a büntetés teljes összegét Leaonak kell kifizetni.” Itt tehát lényegében azt írod, hogy Mendesék azzal a céllal mentek a CAS-hoz, hogy csak RÉSZBEN kelljen fizetniük. Ez az okfejtésed viszont ellentétes a második bekezdés második mondatával. Ha Mendesék “elfogadják” a jogszerűtlen szerződésbontást, akkor elég érdekes lenne olyan taktikával a CAS-hoz menni, hogy utólag TELJES EGÉSZÉBEN megpróbálják a Lille-re hárítani a felelősséget. Úgy, hogy a “kezükben” van egy bírósági döntés egy jogszerűtlen szerződésbontásról?!

    Hogy Mendesék mit alakítottak a CAS előtt, jó kérdés. Lehet, hogy a CAS azt nézte, amit fentebb írtam. A harmadik bekezdésed arról, hogy Leaóékra nyomást gyakoroltak, puszta spekuláció, kevésbé képzelhető el. Ha pedig elképzelhető, ezt már jóval korábban megszellőztették volna. Ha összejátszás történt, akkor pedig igen érdekes, hogy miért kizárólag a Lille szívta meg.

    “Mivel a CAS megállapította a Lille felelősségét IS…” Nos, pont ez az egyik bajom. Nem tiszta, hogy kik a felelősek. Egyetemlegesség is van, de közben Leaóéknak egy fillért sem kell fizetniük? Ha a harmadik bekezdésben általad írtak igazak, akkor hogy lehet az, hogy ezekről a Lille-re nézve terhelő, kizárólagos felelősségüket bizonyító tényeket korábban Mendesék a bíróság előtt nem tudták elfogadtatni, sőt, ilyenek fel sem merültek? Az is érdekes, hogy az a bizonyos támadás a “Sporting-szurkolók” részéről 2018 májusának közepén történt, Leao még júniusban felbontotta a szerződését, de a Lille mégis csak augusztus 8-án szerződtette azt a játékost, aki iránt olyan jelentéktelen klub, mint a Manchester City is érdeklődött…

    Az utolsó bekezdésedre reagálva. Azért van értelme a felvetésnek, mert a CAS nagyon úgy tűnik, hogy pusztán az alapján állapította meg a 20 millió eurós “kompenzációt”, hogy utóbb a Milan majdnem 30 milliót fizetett Leaóért a Lille-nek. És fennáll a gyanú, hogy ebben az esetben, ha az történik, amit vázoltam, akkor mondjuk a Lille-nek 40 milliót kellene fizetnie a Sportingnak, mert úgymond ennyi pénztől fosztotta meg őket a francia klub… Míg a Sportingnál volt, Leao értéke 6 millió euró környékén volt (Transfermarkt). Mikor a Lille-ben játszott, ez felment 15-re. Ha a Sporting 2018-ban eladja, kapott volna érte mondjuk 10 milliót, de ez is inkább utópia. Ingyen távozott, a Lille kicsit felturbózta, majd eladta a Milannak többért. Úgy gondolom, a Sporting ekkora kompenzációt akkor kaphatott volna reálisan, ha be tudja bizonyítani, hogy 2018-ban legalább 20 millióért el tudta volna adni Leaót. Tekintve, hogy akkor 18 éves volt a srác, és 2017/18-ban összesen 5 meccsen játszott a Sporting felnőtt csapatában, ezt azért nehezen lehet elképzelni.