2022. szeptember 29., csütörtök

Kaká szavai a BL-ről, a finálékról és az emlékekről

-

Ricardo Kaká exkluzív interjút adott a klub hivatalos televíziós csatornájának, a Milan TV-nek és felidézte a Bajnokok Ligájában szerzett tapasztalatait, emlékeit és kitért az első góljára, a gólkirályi címére és a 2005-ös illetve a 2007-es döntőre is.

A LEGSZEBB EMLÉKEKRŐL
“A Bajnokok Ligájával kapcsolatos emlékeim a BL-himnuszból, a stadionban lévő szurkolókból és azokból a mérkőzésekből állnak, amelyeken pályára léptem. Mindenre emlékszem a Bajnokok Ligája atmoszférájából.”

A BRUGGE ELLENI ELSŐ GÓLJÁRÓL
“A gól a mérkőzés végén… Cafu beívelte a labdát és az a gólom a védjegyemmé vált. Azt követően gyakran találtam el ugyanígy a labdát. Ez volt az első gólom a Bajnokok Ligájában, egyszerűen felejthetetlen. Kijelenthetem, hogy sokkal jobb volt, mint amiről álmodtam. Az első gólom egy városi derbin volt a Milanban és utána így eltalálva a labdát megszereztem az első gólomat a Bajnokok Ligájában. Soha nem gondoltam volna, hogy ezek a dolgok megtörténhetnek velem.”

A 2005-ÖS ISZTAMBULI DRÁMÁRÓL
“Úgy gondolom, hogy a 2005-ös finálé volt minden idők egyik legjobb döntője a Bajnokok Ligájában. Sajnos elveszítettük. Akkoriban nagyon nehéz volt felfognom ezt a vereséget, mert tudtam, hogy milyen nehéz eljutni a döntőig. Sokat tanultam belőle és sokat fejlődtem – emberileg és szakmailag egyaránt, de mindig ott volt a kétely bennem… Vajon játszhatok-e még valaha BL-döntőt? Vajon lesz-e még lehetőségem megnyerni a serleget? Egy évvel később, 2006-ban az elődöntőben kikaptunk a Barcelonától. Az a két év rendkívül nehéz volt. Ott voltak a kétségek, hogy sikerül-e újra megnyernünk a Bajnokok Ligáját. Ez egy érzelmi hullámvasút volt, aminek a csúcsa az athéni győzelem volt.”

A 2007-ES BL-GYŐZELEMRŐL
“Pályafutásom legjobb éve volt 2007, mind csapatszinten, mind a személyes eredményeket tekintve. Nem a gólkirályi cím volt az elsődleges célom, de Sheva 2006-ban távozott, így Carlo Ancelotti egy kicsit megváltoztatta a szerepkörömet. Ez lehetővé tette számomra, hogy kicsit feljebb játszhassak a pályán, közelebb Pippo Inzaghihoz. Árnyékék lettem és a Bajnokok Ligája gólkirályaként zártam a 2006/2007-es szezont. Ez csodálatos, mert látom a mostani játékosokat, akik gólkirályokká válnak és nagyon nehéz elérni a 10 gólt, megnyerni a BL-trófeát és emellett gólkirálynak lenni. Nagyszerű dolog, hogy én ezt elmondhatom magamról.”

A 2007-ES MANCHESTER UNITED ELLENI ELŐDÖNTŐRŐL
“Igazán különleges volt az az elődöntő. Két gólt rúgtunk az Old Traffordon és mégis elveszítettük az első meccset. Ez nagyon jól mutatja, hogy milyen nehéz a Bajnokok Ligájában játszani. Ugyanakkor minden bizonnyal az volt pályafutásom egyik legszebb gólja. Egy nagyon különleges találat számomra. Az elveszített első meccs plusz motivációt adott nekünk a milánói visszavágóhoz. Tudtuk, hogy nagyon erős csapattal nézünk szembe és sok tehetséges játékosuk van, de nagyon hittünk abban, hogy képesek vagyunk megcsinálni. Valóban a tökéletes mérkőzés volt, ahogy Olaszországban hívják. Ez egy felejthetetlen meccs minden Milan szurkoló számára.”

A 2007-ES DÖNTŐRŐL
“A finálék mindig nagyon nehéz mérkőzések, rengeteg érzelemmel. A 2005-ös események után kétségek merültek fel. Attól féltünk, hogy megismétlődhet ugyanaz, szintén a Liverpool ellen. Amikor az első játékrész végén sikerült megszereznünk a vezetést, már izgatottak voltunk, de tudtuk, hogy a mérkőzésnek még nincs vége. A második félidőben kiugrattam Pippót az ellenfél kapuja előtt és a labda a kapus alatt a hálóba gurult. Annyira fáradtak voltunk, hogy kezdetben csak Pippóval ketten ünnepeltünk együtt, mire az összes többi csapattárs odaért. Mindenki meg akarta nyerni azt a mérkőzést és elkerülni azt, hogy megismétlődjön ugyanaz, ami Isztambulban történt. Nagyon kellett koncentrálnunk, mert tudtuk, hogy mi történhet, de ezúttal nem úgy alakult. Még Kuyt szépítő gólja után is aggódni kellett, azonban 5 perccel később megszólalt a végső sípszó és a Milan megnyerte a Bajnokok Ligáját.”

A BL-ÉRZELMEKRŐL
“A trófea magasba emelése az utolsó felvonás, ezen a ponton mindennek vége. Végső soron a mérkőzés a legjobb dolog a Bajnokok Ligájában. A csoportkör, a hazai és idegenbeli meccsek, az akadályok, a győzelem és a túljutás a nehézségeken. Ha a trófea a kezedben van, akkor kimondhatod, hogy igen, megcsináltam! Onnantól kezdve a tied és a neved a történelem részévé válik. Ugyanez vonatkozik a csapatra és az országra. Fantasztikus érzés a kezedben tartani a serleget és azt mondani, megnyertem!”

A JELENLEGI MILANRÓL
“Nehéz és egy bizonyos ponton borzalmas is volt, hogy nem láthattuk a Milant a Bajnokok Ligájában. A legjobb dolog, hogy a csapat újra főszereplővé válik Olaszországban és Európában egyaránt. Fantasztikus érzés újra a BL-ben látni a Milant zsúfolásig megtelt stadionban. Kedvelem a játékosokat és úgy gondolom, hogy jót tett nekik a BL-tapasztalat. Megértették, hogy mit jelent itt játszani. Egy nagyszerű keverék alakult ki a tapasztalt és a fiatal játékosokból. Ugyanez volt nálunk is, amikor megérkeztem a csapathoz és a tapasztaltabb játékosok segítettek. Ők megmutatták, hogy milyen a Manchester United, a Barcelona és a Real Madrid ellen játszani. Egy fiatal játékosnak ez nem könnyű. Nagyon nehéz pályára lépni egy történelmi stadionban a szurkolók előtt, ha azok a játékosok nem segítenek, akik már tudják, hogy mit jelent ez az egész. Reméljük, hogy a Milan a következő szezonban is a BL-ben fog szerepelni. Akkor már teljesen más eredmények lesznek, mert a csapat tudja, hogy mit jelent a BL-ben játszani.”

IBRAHIMOVICRÓL
“Nagyszerű látni, hogy a bajnokok addig játszanak, ameddig csak tudnak és a lehető legtöbbet hozzák ki magukból a pályán, ahogy Zlatan is. Nagy öröm nézni őt, hogy még mindig a Bajnokok Ligájában játszik.”

A MILAN MEZRŐL
“Még mindig nagyon különleges érzés magamra ölteni a Milan-mezt. Minden alkalommal, amikor felveszem itthon vagy a szabadban, egyedülálló érzés tölt el. A Bajnokok Ligájában való játék még különlegesebbé teszi, mert tudatosul benned, hogy ez milyen fontos a szurkolóknak és rájössz, hogy miről szól a BL. Amikor a Rossoneri mezt viseled, akkor túl kell szárnyalnod a teljesítményedet, mert a világ egyik legnagyobb klubját képviseled.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

1 HOZZÁSZÓLÁS

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS