Florian Thauvin, az Olympique Marseille támadója már hetek óta téma a Milannál és mostanra a klub konkrét célpontjává vált a lejáró szerződésű játékos, aki nagyon nyitott arra, hogy csatlakozzon a piros-feketékhez.

A csapatnak jó esélye van arra, hogy kiharcolja a Bajnokok Ligája-indulást a soron következő szezonra és a nyáron komoly erősítés érkezhet a támadó-szekció jobb oldalára. Jelenleg két játékos áll Stefano Pioli rendelkezésére azon a poszton, nevezetesen Alexis Saelemaekers és Samu Castillejo, azonban különösen utóbbi formája nagyon hullámzó.

A MilanNews beszámolója szerint Thauvin lesz a Milan első nyári célpontja. A 28 éves támadó úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését a Marseille-jel és minden javaslatot visszautasított a francia együttestől.Paolo Maldini hetekkel ezelőtt elismerően beszélt Thauvinról, aki nyáron ingyen válthat klubot – pontosabban átigazolási díj nélkül, mivel ilyen transzferek esetén is vannak költségek. Általában a kluboknak különösen magas aláírási pénzt illetve ügynöki jutalékot kell fizetni a szabadon igazolható játékos aláírásáért.

A hírek szerint Thauvin számára a Milan tűnik a legvalószínűbb célállomásnak, különösen akkor, ha a csapatnak sikerül bejutni a Bajnokok Ligájába.

A Tuttosport arról ír, hogy Thauvin hajlandó lenne kissé csökkenteni a 3,5 millió eurós fizetési igényén, hogy csatlakozzon a Milanhoz. A játékosnak több ajánlata is van, de a Rossonerit részesíti előnyben. Ugyanakkor nem elhanyagolható tényező az aláírási pénz és az ügynöki jutalék nagysága, főképp ettől is függ a transzfer megvalósulása.

Thauvin ebben a szezonban 21 bajnoki meccsen 7 gólnál illetve 7 gólpassznál jár a Marseille színeiben. Posztját tekintve elég sokoldalú a támadósorban, hiszen jobb illetve bal szélső támadóként és úgynevezett árnyékékként is bevethető.

6 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Egy relatív jó játékos akinek nyáron lejár a szerződése. Mi már most a 3,5 milliós bérigényét próbáljuk lealkudozni. Sajnos lesz olyan csapat aki simán megadja neki azt az összeget.

 2. Az utolsó 7-8 mérkőzésen kicsit visszaesett a teljesítménye, de ez talán nem is csoda a Marseille-nél tapasztalható állapotok tükrében. A Leicester City a másik nagy kérője, de talán abban bízhatunk, hogy a Newcastle-nél töltött nem túl sikeres kitérő miatt annyira nem akar visszatérni a ködös Albionba.
  Ingyen mindenesetre remek fogás lenne. A Thauvin-Saelemaekers párossal eléggé rendben lehetne a támadószekció jobb oldala. (És már csak azért is örülnék a leigazolásának, mert így nagy eséllyel Samu barátunknak lefőne a kávé Milánó szebbik felében)

 3. Ez a “Castillejo formája nagyon hullámzó” gondolat azt jelentené, hogy van, amikor Castillejo jól játszik, van, amikor nem annyira jól, és van, amikor rosszul, azaz az összkép vegyes. Ez nem igazán állja meg a helyét, mert a spanyol egy kifejezetten gyenge játékos, nem véletlen a hónapok óta tartó pletyka, hogy a Milan jobbszélsőt akar, és úgy néz ki, Thauvin személyében meg is találta a jelöltet.

  Castillejónak a posztjából adódóan nagyon sok feladata van, védekeznie is kell. Amikor azt mondják rá sokan, hogy hasznos játékos, akkor ez elsősorban arra vonatkozik, hogy visszazár védekezni. Azt kell hogy mondjam, ebben a tekintetben a munkája rendben van. A probléma azonban ugyanaz vele, mint Theo Hernandezzel – csak fordítva. Castillejónak szélsőként kell segítenie a védekezésben, Hernandeznek meg védőként kellett segítenie a támadásokat. Az elsődleges feladata azonban a spanyolnak a támadások hatékony segítése lenne, erre pedig képtelen, innentől kezdve pedig nem érdekel, hogy védekezésben mit mutat. Még a mostanra parkolópályára (és a Milan Európa-liga-keretéből ki-) került Hauge részéről is több veszélyesebb momentumra emlékszem, mint Castillejótól. Teljesen egyértelmű, hogy nyártól a spanyol nem maradhat a Milan keretében.

  Ami Thauvint illeti, a számai rendben vannak. A Milannak nem az kell, hogy dísznek fent legyen valaki a jobb vagy a bal szélen, akire egyébként annyira nem kell figyelni, mert úgyis majd Ibrát keresi a labdáival. Olyan kell, akire ki kell lépni, akire akár a védelem két emberének is fokozottan kell figyelnie, mert bármire képes lehet. Castillejo a gyorsaságából nem tud megélni, mert az közepes. Ha gyorsabb is lenne az ellenfelénél, azzal sem megy sokra, mert egy jobb védő eléáll, taszít rajta egy kicsit, megbillenti, így pedig semmit sem ér a sebességbeli különbség.

  Thauvin jobb játékos, mint Castillejo, ez nem kérdés. Az, hogy mennyibe kerülne… Nos, korábban volt arról szó, hogy mennyibe kerülne ez vagy az a játékos. A Milannak azt el kell felejtenie, hogy lejárt vagy lejáró szerződésű játékosokból akar trófeákért harcoló csapatot építeni. Amikor nem volt BL-bevétel, addig logikus volt, hogy minél olcsóbban próbáljunk játékost szerezni. A kérdés, hogy a Milannak megfelel-e az arsenali elgondolás: nem tudnak tényezők lenni a BL-ben, de a fontos, hogy a bajnokságban a 4-be jussanak. Ez majd egy következő probléma lehet, amire remélhetőleg nyártól kapunk választ. A jó játékosokat meg kell fizetni, értük pénzt kell adni. Az sajnos nem fog menni, hogy a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon. Valamennyi olyan futballcsoda, ami a közelmúltban történt (görög győzelem a 2004-es Európa-bajnokságon, portói siker ugyanekkor a BL-ben, leicesteri PL-arany) egynyári vagy egyidényes csoda volt, és a “kivétel erősíti a szabályt” kategóriába sorolandó, azaz erre nem lehet építeni. A “fiatal Milan” szép alapgondolat, de a csapatot fel kell vértezni további klasszis játékosokkal. Ez pedig akkor nem fog menni, ha a mostani túlspórolós taktikát akarjuk folytatni.

  Thauvin persze nem az a játékos, aki esetében “logikus”, hogy lejár a szerződése, de tipikusan nem a véletlen műve szokott lenni, hogy valakinek a szerződése lejár. Ráadásul ez nem igazán érdeke senkinek. Ha sikerülne így megszerezni Thauvint, örüljünk. De jó lenne, ha nem ez lesz a mercatostratégia a következő években, mert a Milan – remélhetőleg – nem azért akar bejutni a BL-be, hogy ott legyen vagy oda visszakerüljön, hanem azért, hogy ott letegye a névjegyét. Eddig azért nem nagyon költött sokat a Milan, mert nem volt BL. Ha nyártól ez megváltozik, akkor erre már nem lehet hivatkozni. Ha viszont ezen a stratégián nem változtatunk, sajnos valószínű, hogy tiszavirág-életű lesz a BL-beli kirándulásunk.

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet