2022. október 07., péntek

Boban megnyerte a pert a Milan ellen

-

A milánói bíróság döntése értelmében a Milannak súlyos eurómilliókat kell fizetnie Zvonimir Bobannak kártérítésként, miután márciusban jogtalanul bontották fel a szerződését.

Ivan Gazidis az Elliott jóváhagyásával márciusban menesztette Bobant, miután engedély nélkül nyilatkozott a La Gazzetta dello Sportnak és az interjúban kitálalt a klubon belüli ellentétekről, továbbá arról is beszélt, hogy a klub a tudtuk nélkül lépett kapcsolatba Ralf Rangnickkal az edzőváltás kapcsán.

Néhány nappal később Bobant kirúgták és a Milan azonnali hatállyal szerződést bontott vele, azonban a horvát szakember nem hagyta annyiban és bíróság elé vitte az ügyet. Boban meggyőződése szerint jogtalanul menesztették a klubtól, miközben határozott idejű élő szerződése volt.

A Calciomercato beszámolója szerint a milánói bíróság ma hozott ítéletet és Boban első fokon megnyerte a pert. Az ítélet szerint a Milannak mintegy 5 millió 375 ezer eurós – azaz átszámítva közel 2 milliárd forintos – kártérítést kell fizetnie a horvát szakembernek, amiért jogtalanul menesztette.

A Milan él a fellebbezési jogával a döntéssel szemben, tehát a jogi csata még korántsem ért véget a felek között.

BOBAN INTERJÚJA, AMI VÉGÜL A KIRÚGÁSÁT EREDMÉNYEZTE ITT MEGTEKINTHETŐ

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

9 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Ha jól emlékszem, Bobannak köszönhető Rebic és Ibranak a döntését is nagyban befolyásolta, hogy vissza jöjjön. Mivel Luka Modric szerződése idén járt le és 1 évvel meghosszabbította a Madrid, Boban azt hiszem eltudta volna hozni Luka Modricot is, ha lehet hinni a híreknek. Szóval sok tehetséges horvát játékos jöhetett volna a segítségével!
  Ellenben Gazidis…Azon kívül, hogy a fizetéseket redukálta, nincs sok kézzelfogható eredménye a munkájának. Mégcsak az sem mondható el, hogy fantasztikus nagy szponzor szerződéseket kötött volna a Milan nevében, legalábbis nem lehet olvasni ilyen jellegű infókat. Nagyobb a felhajtás Gazidis körül, mint a valós munka! Szóval fizessen Gazidis szépen Bobannak…

 2. Hála az Istennek, fizessen nyugodtan az Elliott, remélhetőleg Gazella fizetéséből szépen levonják. Szánalmas volt, ahogyan és amiért Bobant elintézték, mégis mit gondolt Gazella, hogy egy ekkora sportdiplomáciával rendelkező embert parkoló pályára tudnak rakni, minden következmények nélkül?

 3. Bár nem tudom, mi állt a munkaszerződésben, úgy gondolom, hogy Bobannak nincs igaza. A cikk alapján mintha Boban érve az lenne, hogy noha határozott idejű szerződése volt, azonnali hatállyal szüntette meg a klub a munkaviszonyt, ami ezért jogellenes volt…

  Nyilvánvalóan nonszensz lenne egy ilyen érv, hiszen ebben az esetben a munkavállaló (vagy a munkáltató) bármilyen “káros” magatartása esetén ezzel nem lehetne élni, egy nagyot hibázó munkavállalót a szerződése lejártáig meg kellene tűrnie a munkáltatónak, aggódva, hogy addig milyen anyagi vagy erkölcsi kárt okoz(hat) pl. a cégnek…

  A magyar munkajog szerint például a munkáltató akár úgy is megszüntetheti azonnali hatályú felmondással a munkaviszonyt, hogy még indokolnia sem kell (bár ebben az esetben némi kompenzáció illeti meg a munkavállalót).

  Boban vélhetően nem azért nyerte meg első fokon a pert, mert a Milan a köztük lévő határozott idejű munkaviszonyt nem szüntethette volna meg, hanem szinte bizonyosan azért, mert a Milan nem tudta igazolni, hogy a klub részéről a felmondás okszerű volt. Nos, az a nyilatkozat, amit Boban tett, úgy gondolom, alkalmas lehetett arra, hogy emiatt egy munkáltató (ne feledjük, hogy itt egyfajta alá-fölérendeltségi viszonyról van szó) azt mondja, hogy a továbbiakban a közte és a munkavállalója között a munkaviszony nem fenntartható. Boban belső ügyekről beszélt, konfliktusokról, amik tilalma valószínűleg rögzítve volt a szerződésében. Olyanokra utalt, amelyek persze cáfolták Gazidis szavait, de itt a lényeg, hogy egy cégnél kifelé egységességet kell tanúsítani, nem pedig úgy megnyilvánulni, hogy abból arra lehessen következtetnie egy kívülállónak, hogy X vagy Y hazudozik. Amit Boban csinált, az egyfajta hitelrontásnak is minősülhet, ami egy amerikaiak által tulajdonolt cégnél különösen érzékeny téma. De nem kell messzire menni. Melyik munkáltató örülne annak, ha egy értekezleten elhangzott vitáról valamelyik munkavállaló egyáltalán beszámolna a Facebookon, ráadásul úgy, hogy a főnök által korábban tett nyilatkozatot egyben cáfolja, azaz a főnököt meghazudtolja?!

  Amiket az előttem szólók említettek, azoknak ehhez a jogi vitához nincs köze.

  Amit “SempreMilan_81” ír, hogy Boban korábban milyen projektet támogatott, hogy milyen irányvonal mellett állt ki, vagy, hogy Gazidisnek milyen a jelleme, itt most nem fontos.

  Az is irreleváns, amit “Ancelotti” említ, hogy kit vagy kiket köszönhet Bobannak a Milan, vagy hogy Gazidis milyen üzleti eredményeket (nem) ért el.

  “Vahur” kérdését nem igazán értem. Nem hiszem, hogy ennek az ügynek a sportdiplomáciához bármi köze is lenne. Volt Boban és a Milan között egy szerződés, amit a Milan szerint Boban nem tartott be, emiatt lényegében kirúgták, Boban szerint viszont ezt jogtalanul (“szerződésbe ütköző módon”) tették. Igenis parkolópályára lehet rakni valakit, ha egy szerződést nem tart be, még akkor is, ha az jelentős futballszervezetnek volt az egyik erős embere.

  Sokan nyilván úgy vannak vele, hogy Bobannak igaza volt, “jól megmondta” a szemét Gazidisnek… De itt most el kellene vonatkoztatni attól, hogy egy Milan-legenda áll az egyik és egy sokak által nem kedvelt dél-afrikai pénzember áll a másik sarokban. Tegye fel mindenki a kérdést magának: alkalmazna (illetve: nem rúgna ki) egy olyan embert, akiben nem lehet megbízni, mert egy belső (cégen belül kezelendő) ügyet (konfliktust, bármit) kitereget a sajtónak?

  • A volt FIFA-alelnölki posztjára gondolok itt a sportdiplomáciai szempontból, én elsősorban etikai oldalról közelítettem meg a menesztését, mert amit Te írtál le abba nem lehet belekötni, mivel a mai gazdaság az így működik sajnos

  • Én nem védeném egyik félt se, mert az se jó dolog, hogy a hátuk mögött kezdtek el tárgyalni és jogilag se biztos, hogy az nem támadható. Ezt szóvá tette az újságban Boban, hogy nem örül, hogy a háta mögött egyeztetnek és ezt szintén csak az újságok pletykáiból tudta meg ő is. Nem rendezték el ezt szépen az biztos, de lehet ha ez nincs, akkor nincsenek eredmények se, mert például Maldini is kritizálta Rangnick-ot, de ő maradt és bizonyította azt, hogy ért a feladatához, miközben, ha mindenki csöndben maradt volna, akkor Rangnick is könnyebben aláír. Részben azért se lett a Rangnick lehetőségből semmi, mert nem egyeztek meg mindenben és a német se egy teljesen buta ember, ezért ő is azt gondolta, hogy nem jönne ki belőle jól, ha elüldözne mindenkit és ő lenne az ellenség a Milan háza táján, ehhez persze jöttek az eredmények is, de a többi dolog is fontos szerepet játszott.

   Ezért én tökéletesen megértem, hogy Boban kiállása egyben erősítette is Maldini helyzetét és ezért nem volt baromság, inkább önfeláldozó bátor cselekedet, aminek ő is tudta előre a következményét, mert mindenki tudja, hogy ha kiállsz valamiért a gyárban, akkor másnap repülsz, de utána a vezetőségnek is kell pár változtatást eszközölnie, mert nyilvánosságra kerültek a problémák.
   A bünetésről meg annyit, hogy ha kitölti a munkaidejét, akkor is fele ennyi pénzt elvitt volna egy év alatt, mert biztos nem száraz kenyérért dolgoznak ott. Azzal meg hosszútávon a klub is nyer, hogy nem kell 2 embert fizetni 1 ember munkájáért. Amit sajnálni lehet az meg az, hogy most nem fog annyira simán menni a horvát játékosok meggyőzése, ami abból a szempontból kellemetlen, hogy onnan nagyon jó munkamorállal érkeznek tehetséges játékosok nagycsapatokhoz. Ebből a szempontból érdekes dolog, hogy brazilok tehetsége ma már nem elég a modern focihoz, mert ha nem edzenek rendesen, akkor már nincs az a Ronaldinho, aki befér a top csapatokba.

 4. Azt ugyan nem ìrja a cikk, hogy meddig szòlt volna Boban hatàrozott idejű szerződèse, de valami iszonyat pènzt kereshetnek az igazgatòk, ha a bìròsàg 5 milliò 375 e Eurot ìtèlt meg, gondolom elmaradt haszon ès sèrelemdìj olasz megfelelőjènek jogcìmèn.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS