Riccardo Montolivo, a Milan korábbi középpályása a Corriere dello Sportnak adott interjújában bejelentette visszavonulását. Az olasz középpályás csalódottan beszélt a Rossonerinél töltött utolsó évéről és a klub bánásmódjáról.

Montolivo a nyáron vált szabadon igazolhatóvá, miután lejárt a szerződése a Milannal. A 33 éves játékos 7 szezont töltött a piros-feketéknél, azonban az utolsó idényben egyetlen perc játéklehetőséget sem kapott.

A korábbi olasz válogatott középpályás a Corriere dello Sportnak adott hosszú interjút, amelyben közölte, hogy nem lép többet pályára.

“Úgy döntöttem, hogy abbahagyom a futballt. Továbbra is Milánóban fogok élni a családommal, de nem tudom, mihez kezdek. Még át kell gondolnom.” – mondta Montolivo, aki 2018. május 13-án játszotta utolsó mérkőzését az Atalanta-Milan bajnokin. “Abban a stadionban játszottam az utolsó meccsemet, ahol 2004-ben debütáltam a Serie A-ban az Atalanta színeiben.”

A 66-szoros olasz válogatott játékos 7 év alatt 158 tétmeccsen játszott a Milanban, ám az utolsó évben létszámfelettivé vált. Elmondása szerint soha nem kapott normális magyarázatot sem Gennaro Gattusótól, sem a klub vezetőségétől.

“Abban a pillanatban, amikor 2018 decemberében a Fiorentina elleni meccsen Gattuso inkább Calabriát állította be a középpályára és nem engem küldött pályára, akkor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem velem van a baj és a kérdéseimre soha nem kaptam választ. Beszéltem az edzővel, aki azt mondta, hogy a tesztjeim eredményei nincsenek egy szinten a többiekével. Nem is lehettek, mert november közepéig nem edzhettem a csapattal. A távollét után meghívtak az edzésre, gyakran egyedül edzettem, néha Haliloviccsal vagy a Primavera csapattal. Mi történt Gattusóval? Számomra semmi, de nem tudom megmagyarázni a helyzetet, mert soha nem kaptam választ. 2017 novemberében az edzőváltás után Gattuso magához hívott engem és néhány tapasztaltabb játékost, hogy megfelelő támogatást kérjen.”

2017 nyarán megfosztották Montolivót a CSK szalagtól elnökségi döntésre hivatkozva.

“Montella és Mirabelli azt mondta nekem Bonucci érkezése után, hogy át kell adnom neki a csapatkapitányi karszalagot. Azt válaszoltam, hogy ez nem tűnik jó ötletnek, mert a Milan egy nagy klub és egyensúlyra van szükség az öltözőben. Voltak olyan csapattársak – mint például Bonaventura – akik jelentősebb szerepet játszottak és jobban megérdemelték volna. Mindenesetre az öltözőn belül kellett volna meghozni a döntést. Nem volt vita. Az akkori elnök, Yonghong Li döntött így. Ugyanezt a választ kaptam Bonuccitól is. Nem én adtam neki oda a karszalagot.”

2018 júliusában a Milan egy amerikai turnén vett részt, amelyre Montolivo nem utazhatott el a csapattal. A játékos állítása szerint ezt az utolsó pillanatban egy üzenetben közölték vele.

“Nem kaptam magyarázatot, hogy miért maradtam ki. A MilanLab eredményei megerősítették, hogy jó formában voltam, de nyilvánvalóan nem ez volt a probléma. A döntésről a csapatmenedzser, Romeo tájékoztatott szöveges üzenet formájában az indulás előtti napon. Leonardóval és Maldinivel is beszéltem. Mindenki azt mondta, hogy harmadik választás vagyok a poszton, amit meg kellett értenem. Aztán a Fiorentina elleni meccs eseményei után egyértelmű volt, hogy én már nem harmadik választás vagyok, hanem inkább a kilencedik.”

“Különböző okok miatt maradtam. Július végén, miután nem neveztek az amerikai turnéra csak néhány nap maradt az átigazolási időszakból. Aztán a következő januárban megkezdődtek a pletykák. Néhány csapat kopogtatott, még külföldről is. Aztán, amint értesültek arról, hogy több mint egy éve nem játszottam, azonnal eltűntek. Jól voltam, de senki sem akart hinni bennem, mintha nem akartak volna ellentmondani a Milannak és bizalmat szavazni nekem. Csak, hogy tisztázzuk: soha nem tagadtam meg a klubváltást. Kész voltam távozni, nem utasítottam el egyetlen ajánlatot sem.”

Montolivo valószínűleg nem megfelelő időben érkezett meg a megfelelő helyre és a Milan hanyatlásának szimbolikus kapitányává vált.

“Talán… Tíz nappal az érkezésem után eladták Ibrát és Thiago Silvát. És ha visszagondolok az első derbimen lőtt gólomra. Szép volt, nagyon, de egy jogtalan szabálytalanság miatt visszavonták. Talán ez egy jel volt.”

Montolivót arról kérdezték, hogy mit mondana Gattusónak, ha találkozna vele.

“Talán elbúcsúznék tőle. Emlékszem azt mondta nekem, hogy ő nem így reagált volna erre a helyzetre.”

“Nem tartok haragot. Azok, akik rosszul bántak velem, akik tiszteletlenek voltak velem – többször is – talán meg fognak tudni birkózni a lelkiismeretükkel. Soha nem okoztam felfordulást, mert a tisztelet olyan érték, amivel felnőttem. Morálisan szilárd jellem vagyok és nagyon toleráns. Nem adtam interjúkat, nem kerestem kifogásokat, mert számomra csak a Milan számított. Ilyen voltam. Ha háborúba megyek, akkor talán elértem volna valamit, de többé nem lettem volna képes tükörbe nézni.”

“Azt mondhatom, hogy a Milan erősítette meg bennem, hogy hagyjam abba a karrieremet. Még egy lehetőséget sem kaptam arra, hogy hét év után elbúcsúzzak a szurkolóktól…”

14 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Montolivo megtestesíti a Milan lejtmenetét, összességében óriási csalódás volt ő is mint a 2010-es évek Milanja úgy 2013-tól.
  Ennek ellenére mégis egy Milan csapatkapitányról beszélünk és ez a bánásmód egy csapatkapitány felé valóban méltatlan. Ez sajnos jól jellemzi a klub fejetlenségét, eredménytelenségét és az egészet úgy ahogy van ami miatt idejutottunk.

 2. Nem Montolivo volt a gyenge láncszem,az biztos. Elketyegett volna simán az előző szezonok meccseit elnézve,és a helyette játszók fantasztikus teljesítményét. Nem értettem,miért van mellőzve, biztos tudott volna segíteni a csapaton.
  Gattuso korrektségét,szókimondását ismerve, nehéz elképzelni,hogy miért nem mondta el neki négyszemközt,hogy nem kellesz kispajtás ?
  Sajnálom Montolívót, nem hiszem,hogy ilyen bánásmódot érdemelt volna..

 3. Még a végén megsajnálom szegény Montolivot.. Ja nem, mégsem.. így is túl sokáig viselte a Milan mezt..
  Soha nem kedveltem..
  Igazából csak azt sajnálom, hogy egy ilyen jellemtelen, szürke, még csak átlagosnak sem mondható futballtudással rendelkező játékos évekig a Milan csapatkapitánya lehetett..
  És ha csak a fele igaz azon pletykáknak, hogy része volt Seedorf “elüldözésében” ,akkor még egy xarrágó is..

 4. Csatlakozom az előttem szólókhoz. Én nem szívesen mondok rosszat a klubra, de valószínű a gondok magasabb szinten vannak. Úgy ahogy Montolivo partvonalon kívül került, úgy jó pár játékos akár begipszelt lábbal is kezdett volna. Pioli szemmel láthatóan változtatott ezen, talán ő tökösebb,de elkiabálni nem szabad. Ezért kellett volna egy határozott, nagy tiszteletben álló edző akit nem lehet dróton rángatni. De persze épp ezért nem keresnek ilyet.
  Ez talán csak egy összeesküvés elmélet, de azt hiszem közel állhat az igazsághoz. Jelenleg a Milan egy ügynökök és szponzorok által irányított, mozgatott gépezetnek tűnik. Ami szakmailag soha sem jó.

 5. Még régebben Seedorf alatt is volt hír, hogy állandoan Monti keverte a szart. Sőt már Gattuso alatt nyáron tudta mindenki, hogy nem kell a csapatnak nem fog játszani, ellenben ő inkább szépen a padon felvette a fizut. Nem tudom sajnálni. Mehetett volna máshova, ha akart volna játszani.

 6. Azért az a szürke, átlagosnak sem nevezhető futtballtudást kicsit erősnek érzem. Ha vissza lehetne lapozni akkorra, megnézném hogy a Fiorentinás időszaka után hányan csorgatták a nyálukat a fórumon, hogy de jó lenne leigazolni. Az elején nem is ment neki rosszul, de ahogy a cikk is említi, rossz helyen rossz időben jött, ahhoz meg tényleg nem elég jó, hogy egyedül váltsa meg a világot. Nálam a sok betli közé néha igenis befért volna, ki nem lógott volna a sorból.

 7. Lehet kedvelni, még nem kedvelni, de több olyan meccsünk volt tavaly, ahol menthetett volna nekünk 1 pontot.
  Azt kicsit abszurdnak tartom, hogy ő egyedül buktatta volna meg Seedotfot. Ha meg nem egyedül tette, akkor a többiekről miért nem pletykálunk itt a fórumon? Amúgy meg See-től sem emlékszem semmilyen nyilatkozatra vele kapcsolatban…
  Montolivo tökéletes bűnbaknak tűnt, de nélküle sem léptünk előrébb. Hm…

 8. Na így van… amikor a Fiorentinában volt, mindenki őt követelte, Berlu papa hónapokig hallgatta mire elhozta. Én nagyon örültem a leigazolásának. Egyáltalán nem volt rossz játékos, csak egybeforrt a neve a hanyatlás kezdetével, mivel ő volt a csk. Azért oladzban nem lesz akárki 66x-os válogatott…a klubunk méltatlanul bánt vele, 1000x inkább őt nézném ma is mint a jelenlegi csapatunk nagyobbik hányadát.