Stefano Pioli, a Milan új vezetőedzője megtartotta első sajtótájékoztatóját a Milan vezetőedzőjeként a Lecce elleni bajnoki mérkőzést megelőzően.

“Nem voltunk együtt sok napig, de figyelemre, elérhetőségre és kíváncsiságra számítottam a csapattól és megkaptam ezeket. A legfontosabb az esti teljesítmény lesz, hogy megmutassuk, világos elképzeléseink vannak és helyes hozzáállással kell pályára lépnünk a győzelemhez.” – nyilatkozta Pioli a meccs előtti sajtótájékoztatóján.

“Egy edzőnek 360 fokban széleskörűen kell dolgoznia. Azt mondtam a csapatnak, hogy ezeket a napokat arra kell használniuk, hogy azonnal jól megismerjenek minket. Egy olyan munkamódszert hoztam, amely nagy figyelmet fordít a részletekre, beleértve a pihenést, a munkát, a táplálkozást és minden olyan aspektust, amely a csapatot érinti. Ennek célja, hogy a lehető legjobban kiteljesedjünk a pályán.”

“Eddig Milanello nyűgözött le a legjobban. Olyan, mintha már hosszú ideje itt lennék, mert olyan emberek dolgoznak a sportközpontban, akiknek a Milan a szívükben van. Biztos vagyok benne, hogy nagy potenciál rejlik a csapatban és jó munkát vihetünk véghez. Öt mérkőzés után a következő válogatott szünet lesz a referenciapont. Azonban a figyelmünknek az aktuális következő meccsre kell összpontosulnia és győztes mentalitással kell pályára lépnünk.”

“Mindig személyes megbeszéléseket folytatok a játékosokkal. Úgy gondolom, hogy mindenekelőtt a játékosok elméjébe kell bejutnunk. Piatek? Azt mondtam neki, amit a többieknek is. Nagyon bízok benne és azért vagyunk a Milanban, mert fontos értékeink vannak, amelyeket meg kell mutatnunk. A csapat még nem tud semmit a kezdőcsapatról. Ha este játszunk, akkor a kezdőcsapatot általában a reggeli órákban ismertetem a játékosokkal. Annyit mondhatok, hogy olyan csapatot fogok pályára küldeni, amely arra fog törekedni, hogy uralja a mérkőzést. Fontos mérkőzés előtt állunk egy trükkös ellenféllel szemben. A Lecce eddig 6 pontot szerzett és mindkét mérkőzését idegenben nyerte.”

“Rafael Leao? Még nem edzett sokat az irányításom alatt, de úgy érzem, hogy a jellemvonásait figyelembe véve ő inkább egy középcsatár. A szélsőjátékhoz még fejlődnie kell és jobban kiteljesedni. Nagy potenciál rejlik benne és sokat fejlődhet. Ő egy nagyon érdekes ígéret és képes azonnal kiváló eredményeket adni. Calhanoglu? Úgy gondolom, hogy jóval több támadó jellemvonással rendelkezik és a mozgásával illetve a cselezési készségével képes könnyedén zavart okozni az ellenfél védelmében. Olyan pozíciót kell felvennünk, amellyel nyomást gyakorolhatunk az ellenfél védelmére. Nagyon fontos változás az, hogy attól függően építsük fel a játékunkat, hogy ki ellen játszunk illetve az ellenfél hogyan áll fel. Ezekben a helyzetekben nagyon szeretek változtatni. A választásaim a játékosok jellemvonásain alapulnak.”

“Paquetá? Jó formában van, de még csak néhány nap telt el. A Lecce elleni kezdőcsapat összeállításakor hozott döntéseim nem az általam kidolgozott hosszú távú projekten fognak alapulni. Nem volt sok időm, hogy mindenkivel együtt tudjak dolgozni. Minden játékos készen áll a játékra és mindenki játszani akar, de ez a megfelelő hozzáállás. Ezt a hozzáállást egészen a szezon végéig meg kell tartani. Mindenkinek a maximumot kell beleadni az edzéseken. Előfordul, hogy van egy ötletem a hét elején, majd a hét folyamán meggondolom magam vagy valami váratlan esemény történik. Ami Paquetát illeti: ő egy minőségi játékos és nagyon jó az előrefutásokban. Paquetá az egyike azoknak a játékosoknak, akik olyan adottságokkal rendelkeznek, hogy a játék mindkét fázisában képesek jól teljesíteni.”

“A kezdőcsapat összeállításakor nem veszem figyelembe, hogy egy játékos hány éves vagy mikor igazolt a klubhoz. Nagy jelentősége van annak, hogy helyesen válasszam ki a kezdeti felállást és az erős játékosok fognak játszani, de ugyanakkor fontos, hogy minőségi játékosok legyenek a cserepadon annak érdekében, hogy változtatni lehessen a mérkőzés alatt. A játékosoknak a legjobbjukat kell nyújtaniuk, hogy segítsék a csapatot függetlenül attól, hogy végig a pályán vannak vagy egy-két percet játszanak. Rebic? Ő a másik játékos Biglia mellett, akinek már voltam korábban az edzője. Rebic jelentős mértékben fejlődött, köszönhetően a Frankfurtban és a horvát válogatottban szerzett tapasztalatainak. Erős személyiséggel rendelkezik és biztos vagyok benne, hogy nagy mértékben hozzájárulhat a csapathoz.”

Mint ismert, Pioli nemrég megszüntette az összetartást a mérkőzések előestéjén. Az utolsó edzést követően a csapat együtt vacsorázik, majd a játékosok hazamehetnek a családjaikhoz és otthon tölthetik az éjszakát a meccset megelőzően.

“Az elképzelésem, hogy felelősségteljesebbé tegyem a játékosokat. Ha a játékosok itt maradnak a mérkőzést megelőző éjszaka, akkor elkezdik azt érezni, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy felkészüljenek a mérkőzésre. Ezek az éjszakák többé már nem olyanok, mint amilyennek kellene lenniük. Mindenki leül és videójátékokkal játszanak a szobájukban vagy egyedül maradnak. Nem gondolom, hogy szükséges itt tölteniük az éjszakát Milanellóban, inkább dolgozni és mindig koncentrálni kell. Azt akarom, hogy a játékosok felelősségteljesek legyenek. Profi futballisták és világos elképzelésekkel kell pályára lépniük abban a tudatban, hogy mindent beleadtak a felkészülés alatt. Napi 24 órában a szakmánknak kell élnünk és mindig a Milanra gondolni. Nem hiszem, hogy a meccsek előtt ugyanabban az épületben való alvás jelenti a különbséget.”

A Lecce edzője, Fabio Liverani azt nyilatkozta a mérkőzés előtt, hogy 10 nap leforgása alatt egyetlen edző sem képes megváltani a világot egy csapatnál.

“Azt hiszem, hogy van egy kis igazság abban, amit mondott. Ugyanakkor 10 nap alatt van idő átadni néhány elképzelést és változtatni a helyezkedéseken. Tudom, hogy a játékosaim nem fogják tudni tökéletesen értelmezni a játékot, mert még nem volt idejük az összes elképzelést elsajátítani a gyakorlatban. Éppen ezért szükség van a helyes mentalitásra, a megfelelő munkamorálra és a játékosoknak segíteniük kell egymást. Ebből a szempontból várom el a legnagyobb javulást.”

“Amikor szemtől szemben beszélgettem a játékosokkal, akkor nem kérdeztem meg, hogy mi működött vagy mi nem működött korábban. Új út kezdődik és főszereplőnek kell lennünk a pályán. A Lecce elleni teljesítmény nagy mértékben meghatározza a jövőbeli munkámat. Beszélhetünk a játékosokkal annyit a mérkőzés előtt, amennyit csak akarunk, de a mérkőzésen fogok teljes képet kapni a játékosok jellemvonásairól – fizikai és különösen mentális szempontból. Az edzéseken azt láttam, hogy jó képességekkel rendelkeznek.”

“Minden mérkőzésen lesznek nehéz pillanatok, de be kell építenünk a hét folyamán elvégzett munkát a gyakorlatba. Egységesnek és összetartónak kell lennünk. A válogatott meccsek miatt nem volt sok időnk ezen a héten, hogy együtt dolgozzunk, de iránymutatásokat adtam a játékosoknak, amelyeket követni kell.”

“Ezen a napon 50 ezer szurkoló lesz a stadionban, hogy támogassanak minket és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megháláljuk a bizalmukat. Jól kell teljesítenünk a klub miatt és a szurkolók miatt egyaránt. Tisztában vagyunk azzal, hogy hol állunk a tabellán és ha igazán nem érdemeljük meg, hogy ebben a pozícióban legyünk, akkor eljött a pillanat a bizonyításra. Nem gondolom azt, hogy a San Siro vagy a szurkolók túlzott nyomást jelentenek. Megtiszteltetés és nagy büszkeség, hogy a Milan edzője vagyok. Ha a Milan játékosa vagy, akkor nem szabad megijedni a San Siróban való pályára lépéstől. Ösztönzőnek és extra motivációnak kell lennie.”

“Úgy érzem, hogy felkészültem erre a szintre, a pályafutásom elején ez nem volt igaz. Két évtizede dolgozom edzőként és sok tapasztalattal rendelkezem. Vannak pozitív és negatív tapasztalataim, de sokat tanultam ezekből, különösen a negatívakból. Szakmailag és erkölcsi szempontból is fejlődtem. 54 éves vagyok és remélem, hogy elértem azt a szintet, ahol készen állok erre a kihívásra.”

“Az edzéseken nagyon keményen dolgoztak a játékosok. Óvatosnak kell lennünk, hogy mekkora intenzitást teszünk az edzésbe. Az edzőváltás nehezebb mentális teherrel jár, így minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzam a dolgokat és minden játékos a lehető legjobb erőnléti illetve mentális állapotban legyen a meccsre. Mint ahogy mondtam, a csapat kíváncsi és figyelmes. Eddig jó volt a hozzáállás, most jól kell játszani.”

“Mi lenne a legszebb ajándék a születésnapom alkalmából? Természetesen egy győzelem.”

4 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Ellenféltől függ majd, hogy mennyire fogunk támadni, tehát kis csapat stílusa lesz a Milannak, ami miatt Gattusonak mennie kellett, érdekes a vezetőségtől, hogy egy ilyen edzőt választottak, talán észrevették, amit mi már tudunk évek óta, hogy gyenge a keret és nem lehet látványos focit játszatni velük, de az a baj ezzel, hogy ezt a szakember vezetőink éves késéssel fogják fel és a reakció is gyenge.
    Ettől független ez csak egy hülye nyilatkozat, ami semmit nem jelent, úgyhogy majd a pályán dől el, hogy tényleg jól végzi-e a munkáját, de mikor idekerül valaki mindig nagyon optimista és szépeket lehet csak hallani, de aztán az első meccs után mindig kiderül az igazság, remélem most tévedek és remek edző lesz én jobban bízok benne, mint Giampaolo-ban, de azt a szintet egy magyar szakember is hozta volna.

  2. Pioli szerint helyes mentalitásra, megfelelő munkamorálra van szükség, és a játékosoknak segíteniük kell egymást. Ebből a szempontból várja a legnagyobb javulást.

    Tehát Pioli szerint ezek a dolgok Giampaolo idején nem voltak meg, vagy nem megfelelő szinten és minőségben. Ez azért igencsak kemény kritika, főleg annak fényében, hogy Giampaolo szinte mindig kiemelte, hogy mennyire elégedett a csapat mentalitásával, hogy nagyon lelkesek a játékosok, és hogy rengeteget dolgoznak.