Augusztus 17-én, pénteken este hivatalosan is lezárult a nyári átigazolási időszak Olaszországban, így a klubok már nem vásárolhatnak új játékost. Távozók persze még lehetnek, hiszen az olasz és az angol ligát leszámítva Európa legtöbb bajnokságában még egy hét van az átigazolási szezon zárásáig. Cikkünkben összefoglaljuk a nyár legfőbb történéseit, az Európa Liga kizárástól és a tulajdonosváltástól kezdve Gonzalo Higuaín érkezésén át Paolo Maldiniig.

Idén nyáron új szabályt vezettek be Olaszországban, így a korábbi évekhez képest már a bajnokság 1. fordulóját megelőzően véget ért a nyári mercato. A Serie A-ban szereplő együttesek klubvezetői szavazták meg, hogy korábban záruljon az átigazolási időszak, miután a klubok nehezményezték, hogy a késői játékosmozgások nagy mértékben megzavarják a csapatok munkáját a bajnokság rajtja után.

Kezdjük a legelején. A Milan az előző idényt a hatodik helyen fejezte be a Lazio mögött és 4 ponttal megelőzte az Atalanta együttesét, így a csapat a pályán kiharcolta az Európa Liga-indulást. A házi gólkirály a saját nevelésű Patrick Cutrone lett, aki összesen 18 rúgott góllal zárta az idényt. Gattuso együttesét az Európa Ligában az Arsenal állította meg, míg az Olasz kupában – többek között az Intert és a Laziót búcsúztatva – egészen a döntőig menetelt a csapat.

Az első két szerzemény kilétét már hónapokkal ezelőtt tudni lehetett, mivel a klub előszerződést kötött velük. Pepe Reina személyében egy roppant tapasztalt, világ- és Európa-bajnok vetélytársat kapott a még mindig csak 19 esztendős Gianluigi Donnarumma, akit többször is szóba hoztak más klubokkal. Érdekesség, hogy a 36 esztendős Reina a második helyen zárta a szezont a Napolival és az ő nevéhez fűződött a legtöbb kapott gól nélküli meccs, szám szerint 18. A spanyol veterán mellett a Sampdoriától érkezett – szintén ingyen – a világbajnokságot megjárt Ivan Strinic. A 31 éves balhátvéd alapember volt a vb döntőig menetelő horvát válogatottban és az érkezése előrevetítette Luca Antonelli későbbi távozását a balhátvéd poszton.

Ugyan véget ért a szezon, azonban a Milan háza táján nem álltak meg a történések, hiszen az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vizsgálatot indított a milánói piros-feketék ellen a pénzügyi fair play megszegése miatt. Ha ez önmagában nem lett volna elég, ehhez jöttek a kulcsjátékosok esetleges távozásával kapcsolatos híresztelések: többek között Leonardo Bonucci, Alessio Romagnoli, Ricardo Rodriguez, Suso, Hakan Calhanoglu vagy éppen Jack Bonaventura iránt is érdeklődtek, miközben a klub az UEFA-val viaskodott és látszólag egy tulajdonosváltás volt kialakulóban.

Ezekben a hetekben több befektető is megkereste Yonghong Li elnököt a Milan megvásárlása miatt, a legkomolyabb vevőnek az az amerikai-olasz Rocco Commisso bizonyult, aki több alkalommal megerősítette szándékának komolyságát. Commisso hivatalos ajánlata nem győzte meg a kínai üzletembert, aki hajthatatlan volt, így végül sikertelenül zárultak a hosszú ideig elhúzódó tárgyalások.

Közben június végén megérkezett az ítélet: az UEFA hivatalosan is bejelentette, hogy egy évre kizárta a Milant a nemzetközi porondról a pénzügyi fair play szabályainak megsértése miatt. A klub azonnal jelezte fellebbezési szándékát, miután – álláspontjuk szerint – nem egyenlő elbírálás történt.

Ami az átigazolásokat illeti: Fassone és Mirabelli keze meg volt kötve a kizárás, valamint a tulajdonosi helyzet bizonytalansága miatt. A kiszemeltek között volt a csatársor megerősítése érdekében Radamel Falcao vagy éppen Simone Zaza is, de – mint később kiderült – egyik transzfer sem valósult meg. Ezzel szemben a klub szerződtette a nagy tehetségként számon tartott és az FC Barcelonát is megjárt Alen Halilovicot a Hamburg együttesétől, mindezt a tulajdonosváltást megelőzően.

A történet előzményei röviden: Yonghong Li 2017. április 13-án vásárolta meg a klubot Silvio Berlusconitól mintegy 740 millió euróért. A kínai üzletember egy jelentős hitelt (303 millió euró) vett fel az Elliott amerikai alaptól, hogy véghez vigye a klub átvételét. A fedezet maga a Milan volt. A kölcsön és a kamatok (összesen 380 millió euró) visszafizetésének határidejét 2018 októberére tűzték ki. Az Elliott Management egy amerikai befektetési alapkezelő cég, ez a világ legnagyobb alapja. A vállalatot Paul Singer alapította 1977-ben és az Elliott jelenleg mintegy 35 milliárd dollárnyi vagyont kezel.

A nyár elején egy 32 millió eurós tőkeemelésre volt szükség Yonghong Litől, azonban ezt nem teljesítette, így az Elliott átvállalta az összeg kifizetését 10 napos visszafizetési határidővel. Mivel a kínai elnök kifutott a határidőből és nem rendezte a 32 millió eurós kölcsönt, így a klub tulajdonjoga és irányítása az Elliottra szállt.

Az amerikai alap július 11-én jelezte, hogy hivatalosan is átvette a Milant. Ekkor Paul Singer, az alap vezetője az alábbiakat mondta.

“A pénzügyi stabilitás és a megfelelő ellenőrzés a szükséges előfeltétele a pályán való sikernek és a világszínvonalú szurkolói élménynek. Az Elliott nagy várakozással tekint a kihívásra, hogy megvalósuljon a klubban rejlő potenciál és a Milan visszatérjen a legjobb európai labdarúgó-klubok közé, azaz ahova tartozik. Az Elliott erősen hisz az AC Milan értékteremtő lehetőségében.”

Így tehát mindössze 15 hónap után a kínaiak bebukták az üzletet és újabb tulajváltás ment végbe. A Milan immáron amerikai kézbe került és az Elliott garanciát vállalt a pénzügyi stabilitásra. Az új tulajdonosok első szerepvállalása az UEFA kizárása ellen a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz benyújtott fellebbezés volt. Egy hosszú meghallgatást követően az illetékesek meghozták a döntést és a fellebbezés sikeres volt. A szervezet a Milannak adott igazat és visszavonta a klub eltiltását. A Sportdöntőbíróság határozata alapján az UEFA-nak a jövőben újra kell tárgyalnia a Milan ügyét, mivel a kizárás túlságosan súlyos ítélet volt és nem volt arányban az elkövetett vétségekkel.

Az Elliott tehát nem akármilyen sikerrel kezdett a Milan élén, miközben nagy tisztogatás történt a vezetőségben. Az EL-kizárás visszavonása után egy nappal közgyűlést hívtak össze a Casa Milanban és az Elliott menesztette Marco Fassonét a vezérigazgatói pozícióból, valamint a teljes igazgatóságot, beleértve a kínai elnököt. Ezzel párhuzamosan kijelölték az új igazgatósági tagokat, míg a Milan új elnöke Paolo Scaroni lett.

“Ez egy kritikus pillanat a klub történelmében. Mindannyian hálásak vagyunk az új tulajdonosnak az elkötelezettségéért, hogy a Milan újra a régi fényében ragyogjon. Ami az igazgatóságot illeti, mi minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a csapat sikereket érjen el.” – nyilatkozta Scaroni.

Sejteni lehetett, hogy Fassone távozása után Mirabelli napjai is meg vannak számlálva. Így is történt, nem sokkal később Mirabelli sportigazgatót is menesztették, így a teljes vezetőség kicserélődött. Július 25-én a Milan bejelentette Leonardo kinevezését sportigazgatónak és megbízták az átigazolásokkal. A 48 éves brazil szakember hosszú évek után tért vissza a piros-feketékhez.

“Örömmel tölt el, hogy megkaptam ezt a megkeresést és engem választottak. Nagyon sok tapasztalattal rendelkezem az átigazolási piaccal kapcsolatban és szeretném megmutatni a szaktudásomat. Úgy döntöttünk, hogy együtt kezdjük meg az utat. Alig várom a munkát. Ez egy új kezdet, számomra és a klub számára egyaránt. Időre és türelemre van szükségünk, de örömömre szolgált, hogy 8 év után visszatérhettem. Hálás vagyok, ez egy kiváltság és óriási lehetőség.” – mondta Leonardo a bemutatásán az újságíróknak.

Leonardo elsőként Gattuso vezetőedzői pozícióját erősítette meg.

“Ugyanazt az álláspontot képviselem, mint a klub menedzsmentje. Gattuso volt az első, akit megerősítettünk a pozíciójában. Senki sem beszélt Antonio Contéval. Gattuso a Milan embere és így fogunk maradni. Az ő elképzelése megegyezik az enyémmel az átigazolásokat illetően.”

Leonardo nem vesztegette az időt, azonnal belevetette magát a munkába, hiszen akkor már javában zajlott az átigazolási időszak egész Európában. Néhány nappal a visszatérése után Leonardo első üzlete hatalmasat szólt. A Milan megszerezte Gonzalo Higuaínt és Mattia Caldarát a Juventustól, cserébe a távozni kívánó Leonardo Bonucci egy év után visszatért a torinóiakhoz.

A megegyezés szerint a Milan 18 millió euróért vette kölcsön Higuaínt és amennyiben beváltja a reményeket, a szezon végén további 36 millió euróért végleg megvásárolhatja. Ebben az esetben a Milannak két évre lebontva 18-18 millió eurós részletben kell törlesztenie az opciós jogba foglalt 36 milliós összeget. Emellett létrejött a Caldara-Bonucci játékoscsere, amelynek értelmében előbbi a Milanhoz, míg utóbbi a Juventushoz szerződött 35-35 millió euróért. Az átigazolási árakat mindkét klubnak két év alatt kell kifizetnie. Higuaín egy évre írt alá és ő lett a csapat legjobban fizetett játékosa, míg az egyik legtehetségesebb olasz védőnek tartott Caldara 2023 nyaráig kötelezte el magát.

Augusztus elején megtörtént az, amire nagyon sok Milan szurkoló várt évek óta: Paolo Maldini, a klub történetének egyik legkiemelkedőbb játékosa 9 évvel a visszavonulása után visszatért a klubhoz és a vezetőségben vállalt munkát. A bejelentés szerint Maldini a Milan sportrészlegének stratégiai és fejlesztési igazgatója lett és a jövőben szorosan együttműködik a klub technikai igazgatójával, Leonardóval.

A Higuaín-hadművelet után a Leo-Paolo páros elsősorban a játékoseladásokra összpontosított, amelynek megfelelően egy év után távozott Nikola Kalinic, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A 30 éves horvát csatár – aki évi 3,5 millió eurót tett zsebre Milánóban – az Atletico Madrid játékosa lett, amely a sajtóhírek szerint 14,5 millió euróért szerezte meg a játékjogát. Kalinic mellett Luca Antonelli is távozott, ő az Empolihoz ment.

A tavaly nyár egyik legdrágább vétele, André Silva sem maradt Milánóban. A portugál válogatott csatárt egy szezonra kölcsönvette a Sevilla és jövő nyáron végleg megvásárolhatja. Egyébként a 22 éves csatár rögtön az első spanyol bajnoki meccsén betalált, ráadásul mesterhármast szerzett a Rayo Vallecano ellen.

Távozott az a Manuel Locatelli is, aki a Milan utánpótlásában nevelkedett és hosszú éveket húzott le piros-fekete mezben. Sokáig úgy tűnt, hogy a 20 éves középpályás marad, azonban a klub a játékos kérésének eleget téve elengedte a Sassuolóhoz. A hírek szerint a Milannak nincs visszavásárlási opciója a fiatal középpályásra, aki kölcsön+kötelező vásárlási joggal csatlakozott a Sassuolo csapatához. Sajtóhírek alapján a piros-feketék 12 millió eurót kapnak Locatelliért, valamint bizonyos bónuszok teljesülése esetén még további 2 millió eurót.

Leonardo a középpályára szerződtette azt a Tiémoué Bakayokót, aki a Monacóban elképesztő formában játszott, azonban az előző idényben nem jött ki neki a lépés a Chelsea-ben.

A megegyezés szerint a Milan a szezon végéig vette kölcsön a 23 éves francia középpályást és az idény végén végleg megvásárolhatja.

Az átigazolási időszak utolsó napján a Milan bejelentette Diego Laxalt és Samu Castillejo leigazolását, előbbi a Genoától, míg utóbbi a Villarrealtól érkezett. A beszámolók szerint a Milan 25 millió euróért szerezte meg Castillejót, plusz a transzfer keretein belül Carlos Bacca 7 millió euróért csatlakozott a Villarrealhoz. Laxalt összesen 14 millió euró értékben váltott klubot, ebből 3 millió eurót fizetett a Milan, míg a fennmaradó 11 millió eurót Gianluca Lapadula átigazolási ára teszi ki.

Három játékos tért vissza kölcsönből ezen a nyáron és maradt a Milanban, nevezetesen Andrea Bertolacci, Alessandro Plizzari és Stefan Simic. Ami a további távozókat illeti: Marco Storari, Hachim Mastour és Nnamdi Oduamadi szerződése lejárt, míg Gustavo Gomez a Palmeirashoz, Gabriel a Perugiához és Jherson Vergara a Cagliarihoz került. M’Baye Niangért 12 millió eurót kapott a Milan a kötelező vásárlási jog alapján, a klub pedig a nyár elején 20 milliót utalt a Fiorentinának Kalinicért és 5,5 milliót a Sunderlandnek Boriniért.

Érkezett játékosok:

JÁTÉKOS KORÁBBI KLUB POSZT STÁTUSZ ÁTIGAZOLÁSI DÍJ
Higuaín Juventus csatár kölcsön+opció* 18 millió €
Caldara Juventus védő átigazolás 35 millió €
Castillejo Villarreal támadó átigazolás 25 millió €
Laxalt Genoa védő átigazolás 14 millió €
Kalinic Fiorentina csatár végleg 20 millió €
Borini Sunderland támadó végleg 5,5 millió €
Bakayoko Chelsea középpályás kölcsön+opció** 5 millió €
Pepe Reina Napoli kapus ingyen
Strinic Sampdoria védő ingyen
Halilovic Hamburg támadó ingyen

* az opciós jogban foglalt összeg 36 millió euró
** az opciós jogban foglalt összeg 35 millió euró
Az átigazolási díjak a transfermarkt adatai alapján

Kölcsönből vissza:

Plizzari Ternana kapus kölcsönszerződés lejárt
Bertolacci Genoa középpályás kölcsönszerződés lejárt
Simic Crotone védő kölcsönszerződés lejárt

 

Távozott játékosok:

JÁTÉKOS ÚJ KLUB POSZT STÁTUSZ ÁTIGAZOLÁSI DÍJ
Bonucci Juventus védő átigazolás 35 millió €
Kalinic Atletico csatár átigazolás 14,5 millió €
Niang Torino támadó végleg 12 millió €
Lapadula Genoa csatár végleg 11 millió €
Bacca Villarreal csatár átigazolás 7 millió €
Locatelli Sassuolo középpályás kölcsönben* 2 millió €
André Silva Sevilla csatár kölcsön+opció**
Zigoni Venezia csatár végleg 450 ezer €
Zanellato Crotone középpályás végleg 300 ezer €
Antonelli Empoli védő átigazolás ingyen
Gabriel Padova kapus átigazolás ingyen
Vergara Cagliari védő átigazolás ingyen
Gomez Palmeiras védő kölcsön+opció 1,5 millió €
Storari kapus szerződés lejárt
Mastour támadó szerződés lejárt
Oduamadi támadó szerződés lejárt

* kölcsönben egy 10 millió eurós kötelező vásárlási joggal
** a hírek szerint a kölcsönért 5 millió eurót fizetett a Sevilla, az opciós jog 35 millió euró
Az átigazolási díjak a transfermarkt adatai alapján

3 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Ebből a rövid összefoglalásból is látszik, hogy a nyár eleji mélységből egész jól kijött a csapat..
  Ahhoz képest, hogy arról beszéltünk kik lehetnek a távozók az UEFA döntése után, egész jól megerősödtünk.. Persze, tudom ez a legtöbb szurkolótársnak még így is kevés, és megy a fanyalgás hogy ez vagy ez jobb lett volna.. De ezeknek a “szurkolóknak ” azt tudom mondani, amit már leírtam.. Nézzék meg honnan indult ez a nyár.. Ahhoz képest szavunk nem lehet..
  Kíváncsian várom a szezont!
  Hajrá!

 2. A távozók hosszú névsorából talán csak Locatelli és Bonucci esetében tartok tőle, hogy esetleg hiányozhatnak valamikor a jövőben. Igaz, hogy az érkezők közül csak Higuain jött egyértelműen a kezdőbe (Caldara, Bakayoko kérdéses), így markáns átalakulás nem történt. Szerintem pozitív lehet, hogy a korábbi mercatokhoz képest nem cserélődött ki a keret teljesen, így talán valami összeszokott játék is kialakulhat végre. Plusz Perotti le nem igazolása is megnyugtató érzéssel töltött el. Összességében bizakodó vagyok a szezonnal kapcsolatban (bízok benne, hogy a BL-ért harcolunk).

 3. A kezdeti reménytelenséghez képest egészen elfogadhatóan zártuk a mercatót ! Sajnos a fogyatékos Li végett időnk nem igen volt így szinte minden üzletre rákellett bolintanunk ami kicsit is jobbnak tűnt ! A kpt nem sikerült megerősítenünk,ha nem lesz túl nagy hátrányunk félidőben akkor télen két nemzetközileg is elismert kp érkezését várnám el a vezetőségtől !

  Forza Milan !