Ma 52 éves Billy Costacurta, a Milan legendája

8

Ma ünnepli 52. születésnapját a Milan egykori legendás olasz védője, Alessandro Costacurta.

Costacurta 1966. április 24-én született egy olasz kisvárosban, Jerago con Oragoban.

Fiatalabb korában kosárlabdázni kezdett, innen a „Billy” becenév, ahogy később a szurkolók és játékostársak emlegették a klasszist, ugyanis akkoriban az volt minden álma, hogy a Billy Milano igazolt játékosa legyen. A kosárlabdázás mellett elkezdett futballozni az AC Milan utánpótlás csapatában, és itt meg is pecsételődött a sorsa, egy életre szóló szerelem szövődött akkor a kis Alessandro és élete csapata, a Milan között.1985 óta volt tagja a felnőtt keretnek, de bemutatkozása a következő évig váratott magára. Az akkor 19 éves srác azonban kevés játéklehetőséget kapott, így az 1986-87-es szezont az akkor harmadosztályú AC Monza csapatánál töltötte kölcsönben. Harminc mérkőzésen lépett pályára, beváltotta a hozzá fűzött reményeket így az őszt ismét Milánóban kezdhette. 7 bajnokin és egy kupameccsen szerepelt abban az évben, mikoris a Milan, Arrigo Sacchi vezetésével, történetének tizenegyedik bajnoki címét szerezte meg. 1988 őszétől már jóval több bizonyítási lehetőséget kapott, amit meg is hálát, stabil tagja lett a kezdőcsapatnak.

Kezdőként lépett pályára az 1989. május 24-i BEK döntőben, Barcelonában, ahol a piros-feketék 4-0-ra legyőzték a Steaua Bukarest csapatát. A következő idény is hasonlóan alakult, a Milan bajnok, és BEK győztes lett, valamint a Világkupát is elhódította, játékosunk pedig megszerezte profi pályafutásának első gólját, az Inter elleni rangadón.

Az 1990-től 1996ig tartó sikersorozatból is oroszlánrészt vállalt, szinte mindig ott volt a kezdőben. Ezekben az években a rossoneri megnyerte a Világkupát, négyszer lett olasz bajnok, ’94-ben elhódította a Bajnokok ligáját, valamint háromszor az olasz Szuperkupát. Az ezek után következő csendesebb időszak alatt Billy elnyerte a szakma, a szurkolók és a játékostársak megbecsülését is, a védelem tengelyében mindig lehetett rá számítani, zokszó nélkül követte Maldini utasításait. Remekül helyezkedett, jól fejelt. Az 1999-es bajnoki siker idején pedig már helyettes csapatkapitány volt.

A kétezres évektől egyre kevesebb játéklehetőséget kapott, de 38 éves kora ellenére így is a mérkőzések közel felén pályára lépett, és jelentős szerepe volt a 2003-04-es BL sikerben és bajnoki győzelemben is. A 2006-07-es idény végén jelentette be visszavonulását. Az Udinese elleni bajnoki meccsen búcsúzott szeretett klubjától (persze csak játékosként), ahol büntetőből megszerezte harmadik gólját.

A világklasszisokkal telezsúfolt Milanban, a mindig megbízható Billy, az ott töltött 22 év alatt szép csendesen felhalmozott 663 tétmérkőzést, a klub történetében csak Paolo Maldini és Franco Baresi öltötte magára többször a legendás piros-fekete mezt. Megnyert 7 Scudettot, 5 BEK/Bajnokok Ligája trófeát, 5 Olasz és 4 Európai szuperkupát, 1 Olasz kupát, és 2 Világkupát.

Az olasz válogatottban 1991. november 13-án debütált. 1998-ig 59 mérkőzésen képviselte hazáját. Két gólt szerzett, Szlovénia és Írország ellen. Legjobb eredménye az 1994-es VB-n elért második hely.

Cortacurta ma ünnepli 52. születésnapját.

Isten éltesse sokáig!

[adrotate banner=”32″]

8 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Isten éltesse sokáig!

  A nap kérdése: kik tapsolják a képen? Oliveirat, Brocchit, Storarit felismertem (esetleg a háttérben Kalac mezőnyjátékos mezben), na de a többiek…?

 2. Igen, hátul a mezőnyjátékos mezben az valóban Kalac,
  középen hátul az akkor éppen kopasz Gilardino ,
  a két zöld mezes kapus : balra – Valerio Fiori, jobbra – Storari.
  AkkorOliveirától jobbra a 36-os szám szerepel a naciján, az Darmian.
  A jobb széeln pedig Brocchi mögött és Zeljko Kalac előtt pedig a fiatal argentín Leandro Grimi lesz az.

 3. Isten éltesse sokáig!!!

  Az ilyen kaliberű játékosokból kellene nekünk nagyon sok, hol áll őhozzá képest pl. Abate?

 4. Boldogat !!! akár be is állhatna híába volt már lassú, igaz sosem volt gyors (Baresi , Maldini se) de helyezkedéseikkel megoldottak mindent ,(calabria , abate ) lehet tanulni

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet