Az átalakított, megreformált „Primavera  1” bajnokságból noha még csak 2 forduló ment le, máris többen a Milan Primavera edzőjét okolják a gyenge teljesítményért. Személy szerint másban látom a gyenge teljesítmény okát, amit most megpróbálok bemutatni a számotokra is. Az AC Milan-Utánpótlás Facebook-oldal cikke következik.

Mielőtt belevágnék, érdemes pár szót ejteni az átalakított bajnoki rendszerről. Az előző években 3 csoportra volt bontva a Primavera bajnokság. A 14-14 fős A, B, C csoportokról többnyire elmondható, hogy egyforma erősségűek voltak. A bajnokság (alapszakasz) végeztével az 1-2. helyezettek automatikusan bejutottak a bajnoki döntőbe, míg a 3-4. helyezettek és a két legjobb 5. helyezett selejtezővel érhette el a nyolcas döntőt. A későbbiek miatt fontosnak érzem megemlíteni, hogy a Milan az előző (2016/2017) szezonban az 5. helyen végzett 50 ponttal, de a Sassuolo (52 pont) és a Genoa (51 pont) ment tovább.

Minden évben felmerült, hogy megváltoztatják a Primavera bajnokság lebonyolítását, de jelentős változásokra nem került sor. Mostanáig! Idén nyáron végre jelentősen megváltozott a bajnokság menete, melynek személy szerint örülök. A 3 csoport helyett lett egy első osztály (Primavera 1 TIM), illetve a másodosztály (Primavera 2). Az előző 5 szezon helyezései alapján rangsorolták a csapatokat és a legjobb 16 csapat került a Primavera 1-be. Az alapszakasz végén az első két helyezett bejut a bajnoki döntőbe, míg a 3-6 helyezettek selejtezőn vívhatják ki a bajnoki döntőn való részvételt. A bajnokság utolsó 3 helyén végző csapat a 26 fős Primavera 2-ben folytatja.

Az új bajnoki rendszer ismertetése után térjünk is rá a lényegre: tényleg Gattuso kevés ide, vagy egyéb okok miatt kezdett rosszul a Milan U19? A fenti képen látható, hogy a Milan nem szerepel az élmezőnyben, már ami az Olasz Labdarúgó Szövetség pontozását illeti. Azt azért tudni kell, hogy a Milan mindössze 1 alkalommal nyerte meg az 1962-es alapítású Campionato Primavera-t. Az az egy bajnoki arany még a 64/65-ös szezonban volt. Az előző idény bajnoka, az Inter például 8, a Torino pedig 9 elsőségnél tart. Ezek alapján kijelenthető, hogy a Milan nem tartozik az olasz U19 top 5 csapata közé. De ez mind a múlt, nézzük a jelent.

Mivel utánpótlás csapatról beszélünk, így a keret évről évre változik. Van ahol kevésbé és van ahol jelentősen. Mint ahogyan azt a cikk elején megírtam, szerintem a Primavera gyatra kezdése nem Gattuso sara. Véleményem szerint ez leginkább a keret minőségében, jobban mondva a keret fiatalságában keresendő. Az összeszokottságot csak azért nem említem, mert nagyon nagy munka lenne utánanézni, hogy mely csapatoknál mennyire cserélődött ki a keret az előző szezonhoz képest. Visszatérve a fiatalsághoz. A bajnokság 4. legfiatalabb keretével rendelkezik a Milan!

Személy szerint ebben látom a gyenge szezonrajtot. Nem állítom, hogy csak a fiatal keret az oka, de nagyrészt emiatt van.

A bajnokság 1. fordulójában a Milan idegenben kezdett a Sassuolo ellen. Gattusóék már az 11. percben megszerezték a vezetést, de 5 perccel később megfogyatkoztak Bellanova kiállítása miatt. A Sassuolo végül 5-1-re nyert. Azt illik megjegyezni, hogy a kiállítás után is voltak helyzetei a Milannak, nem álltak be védekezni. A Milan védelem mind a négy tagja 17 éves, Gabriele Bellodi pedig csak szeptember 2-án ünnepelte a 17. születésnapját. Az jól látható volt a mérkőzésen, hogy a védelmet rendbe kell tennie a mesternek. Ez reményeim szerint nem lesz annyira nehéz, ugyanis a Bellodi, Sportielli, Campeol, Bellanova négyes már az U17-es csapatban is együtt játszott. A két csapat kezdőjének átlagéletkorát figyelembe véve nincs nagy különbség, a Sassuolonál ez a szám 18,4, a vendégeknél 18,1. Viszont a Milan kezdőjében 6 játékos is még csak 17 éves! A cseréket vizsgálva viszont jelentősebb a különbség: Sassuolo 18,1, Milan 17,4. A piros-feketék padján négy 16 éves srác is helyet foglalt (Finessit be is cserélte Gattuso) és Merletti személyében egy 15 éves védőt is találunk.

A második fordulóban a Milan az előző szezon bajnokát, a városi rivális Intert fogadta. A vendégek Odgaard mesterhármasával 3-0-ra nyertek. Érdekesség, hogy kezdőként lépett pályára a 31 éves Paletta is, ami picit megdobta a rossoneri kezdőcsapatának átlagéletkorát. Nem meglepő, hogy ez a szám a Milannál 19,5, az Internél 18,6. Amennyiben viszont nem kezdett volna Paletta, úgy nagy valószínűséggel majd 2 évvel lett volna fiatalabb kezdője Gattusonak. Az Inter kezdőjében csupán egy 17 éves játékos kapott helyet, a többiek mind idősebbek voltak. Ugyanez a Milannál 4 17 éves játékos és Paletta helyett is 17 éves kezdett volna. A két csapat cseréinél is jelentős különbségek vannak. Hazai oldalon Sinani és a Real Madridtól érkező Sergio Sánchez mondhatja el magáról, hogy nagykorú, a többiek 17 illetve 16 évesek. Városi „barátainknál” nem volt 17 évnél fiatalabb cserejátékos.

Aki vette a bátorságot és elolvasta, az láthatta, hogy az eddigi két bajnoki ellenfél idősebb játékosokat szerepeltetett. Ez –mint már említettem- önmagában nem biztos, hogy magyarázatot ad a rossz szezonkezdésre, de a sima kopár számok nem hazudnak, ami az Inter elleni meccsen volt jól látható. Tegnap lejátszotta a szezon első kupameccsét is a Primavera csapat, ahol Gattuso több U17-es játékosnak is lehetőséget adott. Azt pedig remélem jól tudjátok, hogy az Allievi Nazionali U17-es csapat tagjai pár hónapja megnyerték az U16-os bajnoki döntőt. A Milan – Cagliari meccs előtt a San Siroban köszöntötték őket, ezt láthatjátok a lenti képen.

A statisztikákról ennyi bőven elég is volt, önmagában elég száraz olvasmány, de fontosnak láttam ebből a szemszögből is bemutatni a Milan Primavera csapatot. Viszont egy lényeges dolgot még nem említettem, az pedig a csapat és Gattuso filozófiája. Nem az a legfontosabb, hogy minél jobb helyen végezzenek, hanem az, hogy az első csapat számára minél jobb játékosokat adjanak és megértessék a csapattal, hogy mit jelent Milan-címeres mezt visleni. De ezt Gattuso szebben megfogalmazta azon a sajtótájékoztatón, amikor hivatalosan jelentették be, mint a Primavera csapat új edzőjét.

Voltak más ajánlataim, de büszke vagyok arra, hogy hazatérhettem. Tizenhárom csodálatos évet töltöttem itt. Egy nagyszerű feladat áll előttem, hogy átadjam a Milan DNS-t a fiataljainknak és szeretném velük megértetni, hogy mit jelent viselni a piros-fekete mezt. Azt hiszem, hogy fontos átadni a fiataloknak a valahova tartozás érzését. Úgy érzem, hogy nagy felelősségem van.” – kezdte Gattuso a sajtótájékoztatót.

Öt év után hazatértem és készen állok, hogy szembenézzek az új kihívással. Nagyon boldog vagyok és igazán jól akarok teljesíteni ezekkel a fiatal srácokkal. Célom, hogy nagyszerű, profi játékosokká váljanak. Ez a szezon nem alakult túl jól a Primavera csapat számára, de sok tehetséges játékos van az utánpótlásban és jó eredményeket érhetünk el. Nem akarok felszínességet látni. Láttam olyan fiatalokat, akik azért fociztak, mert szórakoztató, de meg kell érteniük, hogy ez egy kiváltság. Elvárom a játékosaimtól, hogy keményen dolgozzanak és komolyan vegyék.”

A transfermarkt.de oldal szerint jelenleg 9 saját nevelésű játékos alkotja az első csapat keretét. Vagyis lehet, hogy a Milan U19 nem számít kiemelkedő csapatnak az elért bajnoki helyezéseket figyelembe véve, de az biztos, hogy utánpótlás szinten erősnek mondható a Milan. A felnőtt csapatban jelenleg 3 olyan saját nevelésű játékos van, akik akár a Primaverában is szerepelhetnének, ezzel jelentősen növelve a csapat esélyeit. Gabbiát és Zanellatót nem ideszámolván a három említett játékos: G. Donnarumma, M. Locatelli és P. Cutrone. Továbbá, ha a vezetőség az eredményességet tartaná prioritásnak, akkor vélhetően nem adják kölcsön a 17 éves Plizzarit (kapus, Ternana).

Az sejthető, hogy Gattuso csapatának nem lesz könnyű dolga a jelentősen átalakult és megerősödött Primavera bajnokságban. Ráadásul a csapat jelentősen kicserélődött, megfiatalodott, mint az már bemutattam. Bargiel, Sánches, Tiago Dias és Larsen személyében pedig 4 új játékos is érkezett, akiknek be kell még illeszkedniük és a nyelvet is tanulniuk kell. Emellett ott van Gattuso, aki csak idény nyáron kezdett el dolgozni a kerettel. Természetesen a többi csapatnál is voltak változások, de türelemre intenék mindenkit, főleg azokat, akik máris Gattuso fejét követelik. Hiszem, hogy a Milan Primavera jó kezekben van. Azt, hogy kinek van igaza a csapat eredményességét illetően, most még nehéz megállapítani, talán majd a szezon végeztével. Addig is kövesd az AC Milan – Utánpótlás facebook oldalt, hogy ne maradj le a fontosabb információkról.

Forza Milan!

AC Milan-Utánpótlás

 

1 hozzászólás