Június 7-12 között 40. alkalommal rendezték meg az Angelo Dossena Tornát. A torna B csoportjában kapott helyet a Milan Primavera, amelynek kerete nagyvonalakban már a következő szezont képét tükrözi. Barna György írása az acmilan.hu-nak. 

Egy kis “múltidéző”

A tornát először 1977-ben rendezték, melyet a Pergocrema nyert meg (a döntőben 1-0 az Atalanta ellen). A Milan 1981-ben szerepelt először a tornán, s rögtön meg is nyerte. Pontosabban 1981.06.20-án nyert, méghozzá a városi rivális ellen, büntetők után (5-3). A következő elsőségig egészen 2007-ig kellett várni. Ekkor Filippo Galli vitte győzelemre a csapatát. A döntő igen izgalmasra sikeredett az Atalanta ellen. A rendes játékidő után 4-4-re álltak a felek. A Milanban betalált Aubameyang (Pierre és Willy egyaránt), valamint Di Gennaro is. A csapat végül büntetők után 9-8-ra nyert. Pár ismertebb név az akkori csapatból: Aubameyang, Di Gennaro, Strasser, Antonelli…

2007-es elsőség óta csupán kétszer sikerült az első négyben végezni. Legutóbb 2014-ben végeztek a 3-4 helyen (nem rendeztek bronzmérkőzést). A 2014-es csapatban már jóval több ismerős név szerepelt: Calabria, Fabbro, Gori, Mastalli, Tamás Krisztián…etc.

A Milan tehát 2 alkalommal nyerte meg a tornát és 20 alkalommal vett részt rajta.

A legtöbb elsőséget -nagy meglepetésre- az Atalanta szerezte, 6 alkalommal. “Bajnoknak” mondhatja még magát (a teljesség igénye nélkül) a Milan (2 alkalom), a Boca Juniors (2), az Inter (3), a Nancy (2), az Atletico Madrid (1), a Dinamo Kijev (1), valamint a Gremio (1).

A két csoport:

A csoport: Nazionale Lega Pro, Juventus, Inter, Atalanta
B csoport: Valencia, Milan, Torino, Cremonese

ÚT A DÖNTŐIG:

A csapat első csoportmeccse a Valencia ellen volt. A Stefano Nava által irányított Milan Primavera már a 7. percben hátrányba került a 2×40 perces mérkőzésen, miután Esteso használta ki a védelem hibáját. A Milannak Agnero és Spinelli révén volt lehetősége az egyenlítésre, de egyiknél sem volt szerencsénk.

A második játékrészben is aktívan játszott a Milan, ahol Zanellato és Tsadjout is közel állt a gólszerzéshez. Gólt viszont a spanyolok szereztek (Farasito talált be a 73. percben), s állították be a 2-0-s végeredményt. A Milan egész meccsen jól játszott, helyzeteket alakítottak ki, de a gól elmaradt.

Valencia 2-0 Milan

G: Esteso (7), Farisato (73).

VALENCIA: Rivero, Peris, Giner, Redondo (53′ Saiz), Gomez (45′ Inaki Pardo), Esteso (49′ Farisato), Esquerdo, Seguì (63′ Garcia), Badal, De La Cruz, Chapela (56′ Bolivar).

Cserék: Florencio, Centelles.
Edző: Martinez

MILAN: Plizzari, Hadziosmanovic, Piacentini (75′ Malberti) Spinelli, El Hilali, De Piano (77′ Torrasi), Marchesi (45′ Forte), Zanellato, Agnero (53′ Tsadjout), Modic, La Ferrara (65′ Hamadi).

Cserék: Cancelli, Gabbia.
Edző: Nava

A következő ellenfél a Cremonese volt, aki első meccsén megverte a Torino csapatát. A Milan rögtön a mérkőzés elején átvette az irányítást, amely a 7. percben Tsadjuot találatának köszönhetően góllá is érett. A gyors gól talán megtörhette az ellenfelet, mert még az első félidőben további rossoneri gólok érkeztek. A 25. percben Tsadjout kettőre növelte góljainak számát, majd 10 perccel később Hamadi is betalált. A félidő vége előtt Forte tette megnyugtatóvá a Milan előnyét. A 2. félidőt a „vendégek” kezdték jobban, ugyanis Sacchi szépített. A Milan viszont nem állt le, a 64. percben Tsadjout megszerezte maga harmadik, a csapata ötödik gólját is.

Milan 5-1 Cremonese

G: 7′ Tsadjout, 25′ Tsadjout, 35′ Hamadi, 38′ Forte, 45′ Sacchi (C), 64 Tsadjout.

MILAN: Plizzari (50′ Cancelli), Hadziosmanovic, Cortinovis, Iudica (61′ Careccia), El Hilali, Gabbia (41′ Corto), Torrasi, Zanellato (50′ Zhikov), Tsadjout (65′ Agnero), Hamadi, Forte.

Cserék: Depiano, Careccia, Agnero, Modic.
Edző: Nava

CREMONESE: Rossi, Bignami (51′ Paradisone), Bertolotti, Pignatiello, Lame, Kallaku (61′ Naviouara), Viola (41′ Amadio), Guindani (41′ Poledri), Sacchi (55′ Myrteza), Maffini, Sonzogni.

Cserék: Garletti, Alghisi, Amadio.
Edző: Danelli

Utolsó csoportmeccsen következhetett a még nyeretlen Torino. Mivel a csoport másik meccsén a Valencia 2-2-es döntetlent játszott a Cremonese ellen, így a Milannak az 1 pont is elég lett volna a továbbjutáshoz.

A Milan ezen a mérkőzésen is uralta a játékot, de gólt az első félidőben egyik csapatnak sem sikerült szereznie. Pedig La Ferrara közel állt a gólszerzéshez, de csak kapufáig jutott. Fordulás után aktívabbak voltak a csapatok, mely már gólokban is megmutatkozott. A Milan megnyomta az elejét, szűk 10 perc alatt 3 gólos előnyre tett szert. Ezt követően a piros-feketék visszavettek a tempóból, valamint Nava több játékosát is lecserélte. A Torino a 74. percben szépített és bár még voltak komoly lehetőségei, több gól már egyik oldalon sem született. Győzelmével a Milan továbbjutott a csoportból (VALENCIA 7 pont, MILAN 6 pont, Cremonese 4 pont, Torino 0 pont).

Milan 3-1 Torino

G: 47′ La Ferrara, 50′ Marchesi, 54′ Hamadi (bü), 74′ Menabo (T).

MILAN: Plizzari (62′ Cancelli), Malberti, Cortinovis, Spinelli, De Piano, Gabbia, Marchesi, Modic (55′ Zhikov), Tsadjout (55′ Agnero), Hamadi (62′ Zanellato), La Ferrara (62′ Forte).

Cserék: Hadziosmanovic, El Hilali.
Edző: Nava.

TORINO: Reinaudo (41′ Coppola), Giliborghei (53′ Valerio), Celestri, Fiore (60′ Bersanetti), Romana, Menabo, Ferraù (50′ Gonella), Rivoira, Arovetti, Samake (60′ Iacuaniello), Bettin.

Cserék: Millico, Cravotto.
Edző: Menghini

ELŐDÖNTŐ:

Milan – Juventus

Elődöntős ellenfelünk a Juventus volt, aki egy nehéznek tűnő csoportból jutott tovább 7 ponttal. A „zebrák” első meccsükön 2-1-re verték a (mindig erős) Atalantát, majd ugyanilyen győzelmet értek el a Nazionale Lega Pro ellen is. Utolsó meccsükön pedig egy gólnélküli döntetlennel zártak az Interrel. Itt érdemes még megjegyezni, hogy a Primavera bajnokság 2015/2016-os kiírásának döntőjéig is eljutott a Juventus gárdája, ahol csupán büntetőkkel maradtak alul a Romával szemben. Bár minden gárdánál jelentős változások voltak a keretben a bajnoksághoz képest, mégis parázs csatának ígérkezett.

A Cremában rendezett mérkőzésre több mint 1300 néző volt kíváncsi, a futballhangulat tehát adott volt.

Puntoriere révén bianconeri lehetőséggel kezdődött a mérkőzés, viszont a Milan támadójátéka lépésről-lépésre feljavult. Hamadi és Tsadjout is vezsélyeztetett, de a Juve kapusa, Del Favero többször is résen volt és hatalmas reflexszel hárított. A csapatok felváltva veszélyeztették egymás kapuját, vagyis hol a Juve, hol pedig a Milan alakított ki helyzetet, gól viszont az első játékrészben nem esett.

Fabio Grosso a szünetben cserére szánta el magát és kissé támadóbb felállást választott. Helyzetbe viszont a Milan került! Modic már az 1. percben egy távoli lövéssel kínálta meg a Juve kapusát, aki nagy védéssel szögletre tolta azt. Pár másodperccel később viszont már De Favero is tehetetlen volt, miután Gabbia fejelt a kapuba. A Milan nem állt le (vagy a Juventust törte meg a bekapott gól) és újabb helyzeteket alakított ki. A második félidő 9. percében növelte előnyét a Milan: egy gyönyörű és gyors támadás végén Tsadjout lőtt a hálóba. A hátralévő bő fél órában már nem esett gól, így a Milan megérdemelten jutott a döntőbe, ahol a Valencia lesz az ellenfele.

Juventus 0-2 Milan

G: 42’ Gabbia, 49′ Tsadjout

JUVENTUS: Del Favero, Eleuteri (41′ Siani), Coccolo, Muratore (64′ Bresciani), Moudombou Didiba, Severin, Puntoriere (64′ Faiola), Tamba M’pinda (56′ Monteleone), Morselli (61′ Massaro), Bove, Beruatto.

Cserék: Vitali, lBresciani.
Edző: Fabio Grosso

MILAN: Plizzari, Malberti (79′ Spinelli), Hadziosmanovic, De Piano, El Hilali, Gabbia (37′ Iudica), Torrasi (60′ Marchesi), Zanellato, Tsadjout, Modic, Hamadi (60′ Forte).

Cserék: Cancelli, Careccia, La Ferrara.
Edző: Stefano Nava

DÖNTŐ:

Valencia – Milan 1-1 (büntetőkkel 5-6)

G: 42′ Bolivar ill. 50′ Zanellato

MILAN: Plizzari, Malberti, Hadziosmanovic, De Piano (45′ st Agnero), El Hilali, Gabbia, Marchesi (5′ sts Hamadi), Zanellato, Tsadjout, Modic, La Ferrara (13′ st Torrasi).

Cserék: Cancelli, Spinelli, Iudica, Forte.

VALENCIA: Rivero, Garcia, Centelles (1′ sts Seguì), Pardo (37′ pt Esquerdo), Peris, Giner, Redondo, Gomez (18′ st De La Cruz), Badal, Bolivar (21′ st Saiz), Chapela (9′ st Esteso).

Cserék: Florencio, Farisato.

[adrotate banner=”28″]

1 HOZZÁSZÓLÁS

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet