2022. december 02., péntek

Egy kínai befektetőcsoport megvásárolná a Milant

-

Az Il Corriere della Sera beszámolói szerint egy kínai befektetőcsoport szeretne többségi részesedést vásárolni a Milanból.

Az utóbbi hónapokban elcsendesedtek a hírek Bee Taechaubol felől, aki úgy tűnik, hogy visszalépett a Milan megvásárlásától. A legfrissebb hírek szerint Silvio Berlusconi egy kínai konzorciummal tárgyal. A befektetőcsoport jelentkezett a Fininvestnél a Milan részvényeinek többségéért és állítólag az ajánlatuk 650-700 millió euró.

A kínaiak szeretnének júliusra egy előszerződést aláírni, hogy már a nyári átigazolási időszakba be tudjanak avatkozni. Terveik szerint 2016 őszére már le is akarják zárni az üzletet.

Amennyiben létrejön a tulajdonosváltás, Silvio Berlusconi lesz a klub tiszteletbeli elnöke.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

8 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Berlusconi számára a politikába való visszatérés lehetetlen. Az egyetlen terep, ahol megkapja a hőn áhított reflektorfényt – mert a hiúsága a korával sem változik -, az a Milannál betöltött pozíciója. És ennek rendel alá mindent. És ezért a kulcsmondat, ami szkeptikussá tesz, az utolsó, miszerint Berlusconi lenne a klub tiszteletbeli elnöke… Míg korábban a Milan érdekében hozott átgondolt, többnyire ésszerű döntéseit fel tudta és fel is akarta használni egy nagyobb cél – politikai karrier – érdekében, addig erre már esélye sincs. 20 éve még voltak tervei a Milannal, eszközül tudta használni a klubot. Ma már csak körítésnek van a csapat, amely vokálozik a frontembernek…

  Berlusconi bizonyos értelemben döntésképtelen, hiszen fogalma sincs, hogy az a döntés a következményeit tekintve milyen hatással lesz a Milanra. Másfajta értelemben persze nem döntésképtelen, hiszen egyelőre ő az, akin áll vagy bukik – jelenleg inkább bukik – a Milan sorsa.

  Az utóbbi években hozott döntéseit vizsgálva nem egyszerűen azt kell látni, hogy azok jó vagy rossz döntések voltak, hanem azt, hogy azok mekkorát szóltak a sajtóban. És ha visszaemlékszünk, az elmúlt pár évben valamennyi ilyen volt. 2012-ben eladta két világklasszisát. Később kinevezte Seedorfot, majd ki is rúgta a hollandot. A sajtóban ez sokáig ment is, mondván, egy legendát alázott meg ezzel. Inzaghi kinevezésével, majd kirúgásával ugyanez megismétlődött (más kérdés, hogy Inzaghi erre okot szolgáltatott). Mihajlovic kinevezésében főleg az volt az érdekes, amiket a szerb korábban nyilatkozott a Milannal kapcsolatban. A stadiontervvel kapcsolatban az volt érdeklődésre okot adó körülmény, hogy folyamatosan jöttek a hírek a terv megvalósulásának stádiumairól, végül évekig tartó munka után szinte az első kapavágás előtt fújta le az egészet. A Taechaubol-féle “üzletnek” azon túlmenően semmiféle haszna nem volt, hogy a folyamatos hazudozásokkal (ebben emberére talált Berlusconi a thaiföldiben) hírben tartotta a Milant.

  A lényeg tehát nem az, hogy rosszul döntött vagy jól, hanem az, hogy ezek a döntések mintha már nem is arról szólnának, hogy a Berlusconi a Milan számára kedvező helyzetet teremtsen, hanem arról, hogy a sajtóban “eladhatóvá” tegye a klubot mint terméket. “Kicsiben” ugyanazt csinálja, mint Florentino Perez “nagyban”. Kirúgja Mourinhót, majd Ancelottit, hosszas huzavona után megveszi kb. háromszoros áron Bale-t, hogy cikkek tízezrei jelenjenek meg “a világ legdrágább játékosáról” stb. Mindkettő szánalmas, csak éppen a Real Madrid Perez hülye döntései ELLENÉRE is a világ egyik legjobb csapata, a Milan meg Berlusconi döntései MIATT tart ott, ahol.

  A kínai ajánlat a többségi tulajdonra – ami lehet 51% vagy 99% is – megfontolandó. Ha ennyi pénzt adnának a jogok 51%-áért, arra gondolkodás nélkül rá kellene bólintani. És amilyen pusztítást végeznek Berlusconiék jelenleg, erre az ajánlatra lassan akkor is igent kellene mondani, ha ezért a pénzért 80-90%-ot kérnének…

  A kínai ajánlat időzítése egyébként zseniális. Egyrészt már lassan azt sem tudjuk, ki az a Taechaubol – az, hogy ez a kis tetű átverte az egész Milan-családot, csak még inkább erősíti az elkeseredettséget -, így egy másik féltől érkező ajánlat máris kedvezőbb pozícióból indul. Másrészt, újra(??) csak az a helyzet állt elő, hogy igen nagy az esélye annak, hogy a Milan nem fog indulni semmilyen európai kupasorozatban, ami még inkább erősítheti Berlusconiékban az ajánlattevő iránti bizalmat (“ha a Milan jelen körülményeinek ismeretében is ilyen ajánlatot tesznek, vélhetően komolyan gondolják az üzletet”). Harmadrészt, lecsengett a kínai átigazolási időszak, amely során kiderült, hogy a Nagy Fal mögött komolyan gondolják, hogy a futballban is jóval előrébb akarnak lépni. Ennek érdekében abnormális fizetésekkel csábítottak Kínába olyan játékosokat, akik Európa élklubjaiban is tényezők lehettek volna még. Ez megint az ajánlattevő pozícióját erősítheti, miszerint “a kínaiak komolyan gondolják”. Ez az ajánlat ráadásul a szurkolókra is hatással van, akik – pláne Taechaubol után – lassan bárkiben a megmentőt látják – legyen az kínai, orosz vagy arab befektetni szándékozó oligarcha/sejk/befektetői csoport stb.

  Ami a Milannál zajlik, azért nem orvosolható, mert aki gyógyítani akar(na), az éppen az a személy, aki miatt a betegség kialakult. A Milannál szakmaiság mint olyan nem létezik évek óta. Erről a másik mai cikk is szól, hogy Berlusconi már tavaly Brocchit akarta, de Galliani lebeszélte erről… Lényegében egyik sem ért a futballhoz, de ketten hozzák meg a szakmai döntéseket, Berlusconi a fentebb írtak alapján, Galliani meg az alapján, miként lehetne minél jobban spórolni. Ezek a döntések messze nem átgondoltak, így a kínai ajánlatra sem lehet azt mondani, hogy ezen adatok alapján biztosan így vagy úgy fog dönteni Berlusconi.

  A Milan sorsa és jövője egy 80 éves öregember szeszélyétől függ.

 2. Ezek a keleti befektetők akár h nevezzük őket mindig büdösek…Már nem úgy, mert nyilván az Armani elfed mindent,de a vélt vagy valós szándékok bűzét nem.Az első ilyen messzi keletről jött nagy megmentő Thohir látszatintézkedései az Internél,már már több mint aggályosak.Voltak kisebb megszorítások kisebb nagyobb vásárlások pár edző elfogyasztása ,de az Internél az az áttörés amit Moratti éra után vártak igen csak elmaradt.Ennek ékes példája h mind Thohir mind Moratti árulja tulajdonrészeinek bizonyos százalékát egy 3. félnek,közbe meg Thohir a PL-ben puhatolózik.A West Bromnál rácsapták az ajtót most a Swensea van terítéken….Nekem nagyon úgy tűnik h Thohir menekül a süllyedő hajóról hiszen a kezdetleges költségvetés egyensúlyba hozatala után igen csak elbillentek a dolgok negatív irányba.Olyannyira h az Inter a pénzügyi fair play miatt már figyelmeztetésben is részesült,valamint tetemes adósságot is sikerült felhalmozni.
  De miért is fontos ez….Ezek a messziről jött szerencselovagok,teljesen mindegy h hogyan nevezzük őket szimpla lehetőséget üzletet látnak egy egy ilyen klubban főleg Olaszországban.Az olasz adózási törvények és egyéb válsággal bevezetett megszorító gazdasági intézkedések nagyon megnehezítették az olasz klubok életét.Ergo egy talján csapat nem éppen a legmegfelelőbb táptalaj arra h egy messziről jött “befektető”kiélhesse menedzser játék hajlamait.
  Visszakanyarodva az Interre én úgy látom h egy puskaporos hordón üldögél Thohir által.Megpróbált az Inter részvényeivel betörni az ázsiai tőzsdére ami,kapufa lett. Meglátásom szerint,az Inter véges időn belül óriási nagy problémával fog szembesülni gazdaságilag.
  Az h a Milannál változás szükségeltetik minden(!!)téren egyértelmű.Ezt a vak is látja.De viszont úgy beleugrani egy kútba nem szabad,h előtte nem nézünk bele milyen mély is az..!
  Ennek a kínai befektetős dolognak két éle van.Jól is elsülhet meg óriási nagy katasztrófát is okozhat.”Bibliai méretűt” a klub történelmében.
  Mr Bee Tacsibu bácsi meg egy stroman ez szerintem nyilvánvalóvá vált.És bizony ilyen szerencselovag kezébe nem h a Milan de még egy SerieC2-es csapat se kerüljön.Mert ezek nem megváltást hanem pusztulást hoznak magukkal.Bízom ha másban nem is Berlusconi maradék józan ítélőképességében h tudja kinek adja át a klubot.

 3. Ez már nem hír, a szokásos idiótaság. Megint kezdődik előlről az egész cirkusz. Na de, ki a ló…z akar egy olyan üzletbe beszállni ahol egy Berlusconi nevű bűnözővel karöltve hozna döntéseket?
  Hogy miért nem jött létre a Mr. Bee üzlet? Erre csak 2 ember tud válaszolni őszintén. Az egyik lehet fog majd valamikor, a másik a mi kedves elnökünk.

 4. Pont ettől az öregember szeszélytől tartok én egy kicsit. Szerintem akkor is ugyanezeket hallanánk tőlük (olaszos, fiatalos Milan, újra nagyok leszünk, stb….) ha útban lennénk a Serie B felé.

  Kezdem azt hinni hogy esze ágában sincs eladni, hanem csak ez is annak az eszköze, hogy írjanak a csapatról az oldalak, újságok.

 5. Továbbra sem gondolom azt, hogy Mr. Bee átverte volna a Milant, soha nem fogjuk megtudni mi történt valójában. Hajlok viszont arra, ismerve Berlusconi stílusát, multját, hogy ő volt az aki a tárgyalások alatt változtathatott a szerződés tartalmán (amit megint csak nem tudunk hogy pontosan mit tartalmazott). Ne felejtsük el, hogy hozzánk főleg az olasz sajtóhírek jutottak el, az olasz sajtó pedig minden bizonnyal a Milan háza táján dolgozóktól merített a cikkekhez. Ehhez jön még az, hogy a tájföldi nem is egyszer tett látogatást Milánóban, ebből én arra következtetek hogy őt igenis az utolsó percig érdekelte a tranzakció, tett is érte de időközben valami közbejött. Ő pedig nem nyilatkozik hogy valójában mi történt.
  Galliani valamelyest (azért írok valamelyest hogy egyeseket ne sértsek meg) ért a futballhoz és az azzal járó jelenséghez, ezt bizonyította évtizedeken át. Persze pénzből könnyű de az ő szakmai tudását a komoly szakemberek sem kérdőjelezték meg soha. Az már más kérdés, hogy ő is alkalmazott és mint ilyen el kell fogadjon bizonyos dolgokat, sőt néha magára kell vállaljon népszerűtlen döntéseket.

  Igazából Brocchi kinevezése nem lenne végzetes, a baj inkább az hogy most már esze ágában sincs a vezetőségnek egy valamire való edzőben gondolkodni. Ez pedig a jövőkép teljes hiányát jelenti. Szerintem Berlunak már csak egy célja van, minél több pénzt kiszedni a csapatból, amit meg is fog tenni és busásan fog neki megtérülni a tavalyi befektetés. (amit azért halkan jegyzek meg, köszönjük meg Mr. Beenek is hogy egyáltalán költött a csapatra). Bacca, Donnaruma, Romagnoli és talán Adriano aki szerintem menni fog, mert ilyen körülmények között őket szinte lehetetlen megtartani.
  Boateng, Balotelli meg majd pár ingyen érkező Genoa veterán pótolja őket.

 6. Berlusconi penzmosodanak vette anno a Milant es nagyon jo szolgalatot tett neki mikor ugy meglodult a szekere. Most viszont mar nehezebb a dolog odahaza es offshoreban megy a penzmosas illetve mar nem olyan latvanyos a vagyongyarapodas mint anno es sok maffiózó szalat le is epitett gondolom.
  Viszont Kínában lassan bedol a gazdasag es el kell tenni a pénzt mashova. A milan jo lehet erre igy aron alul megvasarolva es meg penzt is hozhat a kinaiaknak de vesziteni nem fognak mert az ara ennel lejebb nem mehet.

  A tobbsegi tulajdon jo mert kitehetik azokat akik kemeny 100milliokat kivettek mar a Milanbol es beultethetik a sajat embereiket akik figyelhetnek a befektetesukre.

  A panama doksiban Galliani nellett nem keves Milanhoz köthető ceg meg nev van. holnap lesz nyilvanos!

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS