2022. szeptember 27., kedd

A Fly Emirates 2020-ig a Milan szponzora!

-

Az AC Milan a klub hivatalos honlapján jelentette be, hogy meghosszabbították a Fly Emirates-szel kötött szponzorációs szerződésüket. Egyes hírek szerint az megállapodás több mint 90 millió eurót hozhat a Milan konyhájára, ami 25 millióval meghaladja az előző szerződésben rögzített összeget.

A megállapodásnál a Fly Emirates részéről a cég vezérigazgatója, Tim Clark volt jelen, míg a Milant Barbara Berlusconi képviselte, aki ugyan nem árulta el a konkrét összegeket, de jelezte, hogy ez az új szerződés jelentős hasznot hozhat a klub számára.

“Nem beszélhetek a számokra, csak annyit mondhatok, hogy ez egy nagyon fontos megállapodás,” – kezdte a Milan Casa-ban tartott sajtótájékoztatón Barbara Berlusconi. “Mindkét fél ugyanazokban az értékekben hisz, és úgy gondolom, hogy ez egy olyan egyezség, amivel elégedettek lehetünk. A Milan a legnépszerűbb olasz klub a világon, szóval ez a megállapodás nagyon fontos a márkanév szempontjából. Rajtunk kívül az Emirates olyan nagy európai klubokat támogat, mint az Arsenal, a PSG, vagy a Real Madrid. Az üzleti adatok védelmét és a két cég érdekeit szem előtt tartva sajnos nem hozhatom nyilvánosságra az összegeket, de azt meg tudom erősíteni, hogy az új egyezség 2020-ig szól.”

A Milan azonban nemcsak a szponzorációs pénzeket nyerheti ezzel az üzlettel, sőt még nem is a Fly Emirates repülőgépeinek ingyen használata jelenti a nagy lehetőséget, hanem a piros-feketék vezetőinek szeme előtt már egy új stadion megépítése lebeg, amiben sokat segíthet a légitársaság.

“Egy olyan klubnak, mint a Milan, a saját stadion elengedhetetlen. A San Siro egy csodálatos építmény, de a futball folyamatosan fejlődik, és a célunk hogy egy napon saját stadionunk legyen. Ezt azonban Olaszországban nem könnyű kivitelezni, és még sok munka vár ránk. Jelenleg a lehetséges helyek kiértékelése zajlik, és szeretnénk tovább folytatni a megkezdett munkát, de ezekbe a tervekbe már bele szeretnénk vonni az Emirates-t is. Nagyszerű lenne, ha közösen dolgoznánk egy új stadion megépítésén.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

13 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Ennek az egyezségnek csak örülni lehet, rengeteget jelent a klubnak.

  Néhány megjegyzést fűznék csak hozzá, ami tkp. kapcsolódik Barbara mondandójához. Mint azt a szőkeség elmondta, a Fly Emirates támogatja a Milanon kívül még a Realt, az Arsenalt és a PSG-t (valamint az Olympiacost és a Hamburgot). Hozzátenném, hogy valószínűleg a Hamburg Bundesligában látott gyengélkedése is szerepet játszhatott abban, hogy velünk éppen most hosszabbított az óriáscég…
  Amit lényegesnek tartok megemlíteni, az az, hogy ugyan a Milan most jó helyzetben érezheti magát, mert újra jelentős forráshoz jutott, de ezt a “támogatást” nyilván nem “ingyen” kapja. Az Emirates azt várja a Milantól, hogy jó “reklámarc” legyen, azaz hatékonyan reklámozza a céget, pontosabban hatékonyabban, mint korábban. 2007-ben kezdődött az Emirates és a Milan együttműködése (talán nem véletlenül), majd 2010-ben a mezszponzorunk is lett a vállalat (a 2010. nyári csapaterősítésre ez nyilván hatással is volt). A fentebb említett klubok – egy kivételével – jó befektetésnek minősülnek az Emiratesnek, hiszen a Real és az Arsenal kirobbanthatatlan a BL-ből, a PSG bármire képes lehet idén, az Olympiacos pedig a lehetőségeihez mérten jól szerepel.
  A Milannak tehát kötelezettségei lesznek a támogatásért cserében. Elvárják tőle, hogy “helyzetbe hozza magát”, ami egy ilyen nagy klubnál minimálisan azt jelenti, hogy újra tényező legyen a BL-ben (és nem az El-ben…). Ez nekünk csak jó lehet, hiszen ez a kötelezettség jóval profibb szemléletmódot követel meg. Reménykedhetünk, hogy a Milan nem “égeti” a szponzort azzal, hogy megvárja, amíg a kiszemeltjének 2 és fél év múlva – 31 évesen – lejár a szerződése, hogy ingyen szerezhesse meg. A másik oldalról nézve az egyezséget, örömteli, hogy az Emirates – ez a megállapodás másként nem értelmezhető – bízik a Milan felemelkedésében. Nyilván majd szállingóznak a hírek, hogy a Milan hogyan, milyen ütemben kívánja a forrást be- és elosztani. Bár Barbara megint az új stadionnal jön, szerintem az első dolog az kellene hogy legyen, hogy egy legalább fél évtizedes projektben gondolkodva megteremtsék egy olyan Milan alapjait, amellyel a következő években stabil BL-csapattá válhat a klub. A BL-pénzek évről évre növekednek. Erre – a stabil BL-részvételre – alapozva kellene elindítani a stadionprojektet, nem pedig a stadionépítésre alapozva hozni magunkat olyan helyzetbe, hogy később odaérjünk a BL-helyek egyikére. A sorozatbéli részvétel ugyanis azonnali forrásokat generál, és még egy közepes – nyolcaddöntős – szereplés is legalább 40 millió eurót jelent a klubnak évente. Ezzel szemben egy új stadionba alapok nélkül belevágni nemcsak költséges, hanem egyenesen rizikós helyzetet teremthet, amely ránk nézve nem biztos, hogy kedvező lenne. Ha ez a megállapodás mondjuk 2011-ben születik meg (és nincs a Fininvest-botrány), akkor azt mondanám, indítsuk el a stadionépítést. A Milan jelenlegi helyzetében azonban egy stadionépítésbe belevágni olyan lenne, mint egy lepukkant házba plazmatévét venni. Természetesen minden a megállapodástól függ. Elképzelhető, hogy nem véletlenül hangsúlyozták ennyire az új stadiont. Simán benne lehet, hogy vállaltuk, hogy elindítjuk a projektet, és ha ez megvan, az újabb – akár még nagyobb volumenű – befektetést generál az Emirates részéről.

  Bárki is hozta össze ezt az üzletet, nagy gratuláció érte!

  • Szerintem viszont kulcs kérdés a saját stadion!
   Rengeteg cikket lehetett olvasni az elmúlt évekből a San Siro magas bérleti díjáról és egyéb költségeiről. Úgy, hogy közben minimális bevételi forrásnak számít. Mivel félgázon (se) üzemel.
   Nem a Milan kasszájába futnak be a bolt bérleti díjjak, esetleges szálloda, rendezvények lebonyolításából származó bevételek…. Had ne soroljam!
   Aki itt örvendezik az évi 18-20 Millió Eur-nak, az kezdjen el számolni! A jelenlegi első csapat keret fizetése is ennek a többszöröse. Nem beszélve az utánpótlás csapatokról, edzőkről, megannyi alkalmazottról.
   Éves árbevétel minimum a 10x-ese kell, hogy legyen ennek az összegnek. De azzal egész biztosan csak vegetálna a klub!

   Valószínű a közös stadion projektben, mint névadó szponzor szerepelne a nagy befektető. A Milan-ak a hiteleken kívül gyanítom egy huncut vasába nem kerülne (gondolok arra, hogy a kezdő befizetést a szponzor állja).
   A Juve évekkel korábban fizette vissza a felvett hitelt és persze tudjuk, hogy egyeduralkodók Olaszországban, de biztos vagyok benne hogy óriási + bevételre tettek szert az új stadion használattal. Gyanítom a hitelek fizetésére nem mozgattak meg egyéb forrásokat, csak a megtermelt bevételekkel sáfárkodtak.
   Csak a Casa Milan 2 milliót hozott a megnyitás óta! Egy stadionban biztosan lenne állandóan üzemelő Hotel, boltok és rendezvények. Ezt nem győzöm hangsúlyozni!

   • Ez pontosan így van, ugyanis Olaszországban a stadion nem a kluboké, hanem a helyi önkormányzaté. Van persze részesedése a jegyek bevételéből a csapatnak is, azonban a nagy része Lombarida önkormányzatáé lesz. A Juventus nem a hitelek kifizetésével tett szert magas bevételre, hanem azzal, hogy Olaszországban egyedülállóan a klub tulajdona a stadion és minden azzal kapcsolatos bevétel.
    Azt például szerintem kevesen tudják, hogy a San Siro-ban rendezik majd a 2016-os BL döntőt, de sem a Milan sem az Inter nem kap egy fillért sem ezért, noha elméletileg övék a stadion.
    Szóval Lansky írásához kapcsolódva: ez a project pontosan beleillik a hosszútávú építkezés alapötletébe. És talán, ha belegondolsz, hogy ennek a folyamatos plusz bevételnek a biztos tudatában minden bizonnyal könnyebb lesz majd visszautasítani a nagy pénzeket amit a klub sztárjaiért ajánlanak (már ha lesznek ismét sztárjaink), az már egy nagy lépés a Milannak.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS