2022. szeptember 25., vasárnap

Rijkaard ma 52 éves, Zapata még csak 28!

-

Franklin Edmundo Rijkaard 1962.09.30.-án Amszterdamban született. A kis Frank itt kezdte el a futball alapjait elsajátítani.

Nevelő klubja az Ajax  volt, itt lett belőle profi labdarúgó itt. (Ebben az időben került be a bombaerős holland nemzeti tizenegybe. 1981-ben játszotta első hivatalos  mérkőzését a válogatottban.) 1980-1981-es bajnoki sorozatban lépett először pályára a nevelőegyesületében és ezután még 7 évig szolgálta a csapatot!

Jelentős sikereket ért el  holland bajnokságot 4-szer nyerte (1982, 1983, 1994, 1995) holland szuperkupát is négy ízben szerzett (1983,1987 , 1993, 1994 holland kupát kétszer emelhette a magasba(1986,1987). Az Ajaxban 206 meccsen 46 gólt szerzett.

Ezután talán pályafutása legrosszabb  egy éve következett, amikor megvette őt a portugál Sporting. A csapatnál egy percnyi játéklehetőséget sem kapott,  hanem  egyből kölcsönadták a spanyol Real Zaragozának, ahol  egész idényben csak  11 mérkőzésen kapott lehetőséget, gólt nem szerzett. Ez a szezon akár törést is jelenthetett volna a karrierjében, de szerencséjére 1988-ban megvette őt az A.C. Milan. Innentől pedig egyenes út vezetett a csúcsra, és számos sikert ért el a piros-fekete mezben.

Bővebben itt olvashattok Rijkaardról.

Isten éltesse sokáig!

Sikerei játékosként

Ajax

bajnok  1982, 1983, 1994, 1995
Holland Szuperkupa 1983,,1987 , 1993, 1994
Holland Kupa 1986,1987
Kupagyőztesek Európa Kupája 1987
Bajnokok Ligája  1995

A.C.Milan

bajnok 1992 1993
Olasz Kupa 1989
Olasz Szuperkupa 1989 1992
BEK 1989 1990
UEFA Szuperkupa  1989 1990
Interkontinentális Kupa 1989 1990

Válogatott

Európa bajnok 1988

Sikerei edzőként

Barcelona

spanyol bajnok 2005 2006
spanyol szuperkupa 2005
Bajnokok Ligája  2006

Szintén ma ünnapli születésnapját az AC Milan kolumbiai védője, Cristián Eduardo Zapata Valencia. Az immár 28 éves Zapata 2012. augusztusában kölcsönbe érkezett a Villarreal csapatából, és jó teljesítményével hamar a Milan védelmének meghatározó tagjává vált, így nem volt váratlan, amikor a piros-feketék 2013. május 23-én végleg megvásárolták a spanyol klubtól.

Isten éltessen sokáig Frank és Cristián!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

10 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Isten éltesse nagyon sokáig mindkettejüket.
  Zapatára nem fog a nagy közönség emlékezni szerintem 10 év múlva, de Rijkaard neve szerintem összeforr az AC Milannal.
  Válogatottként 73 alkalommal szerepelt, s 10 alkalommal örvendeztette meg a hollandokat góllal.
  A Milan mezét összesen 142 alkalommal öltötte magára a “láma” ahogyan becézték korábban őt.
  Sokat gondolkodom azon, hogy kik lehettek a világ legjobb légiós triója a labdarúgás történelmében, de mindig csak arra jutok, hogy Rijkaard, Van Basten és Gullit.
  A Milan felívelésében órási szerepük volt ezeknek a játékosoknak.
  A rossoneri tíz bajnoki címnél állomásozott 1979 óta, és a csaknem egy évtizedes szünet már kezdte a szurkolók idegeit megtépázni. A csapatot 1986-ban átvevő Silvio Berlusconi aztán egy évvel később meghúzta az első nyerőt: kinevezte a labdarúgóként semmilyen karriert felmutatni nem tudó, de edzőként a Parmával megvillanó trénert, Arrigo Sacchit.
  Ezzel megszerezte a korszak egyik meghatározó futballstratégáját, és szélesre nyitotta a pénztárcáját, hogy Sacchi körbenézzen a piacon. A tar edző tudta, mit akar: először az KEK-győztes Ajax csodálatos képességű centere, Marco van Basten érkezett Hollandiából, minden további nélkül pitinek nevezhető átigazolási díjért, 1.7 millió holland guldenért. Hasonlítsuk ezt össze azzal, hogy a holland válogatott másik világklasszisa, Ruud Gullit akkor rekordnak számító 18 millió guldenért jött a PSV-től! Egyik se volt kidobott pénz: a Milan az 1987–1988-as szezonban elhódította a scudettót a Napoli és a Roma előtt. Van Basten sérülés miatt még keveset játszott, Gullit egyből kulcsember lett, és kilenc góllal segítette a piros-feketéket.
  A nyáron aztán a hollandok elmentek megnyerni az Európa-bajnokságot – a döntőben ugye épp Gullit és Van Basten süllyesztette el a szovjet reményeket –, és a Milan már három kontinensbajnokkal a keretében kezdte címvédő hadjáratát, megérkezett ugyanis egyéves spanyol és portugál passió után Frank Rijkaard. Összeállt a három tulipán.
  A Milan ugyan csak a bronzérmet tudta megszerezni, miután megelőzte az Inter és a Napoli is – mindkét csapat légióstriója kihagyhatatlan ebből az összeállításból –, cserébe a BEK-döntőben elgázolta a román csúcscsapat Steauát, megsemmisítő hatékonyságú játékkal. Rijkaard remekül takarított a középpályán, Van Basten és Gullit pedig egyaránt duplázott – ez volt a Milan-történet harmadik BEK-sikere. A három hollandból ezúttal (és a következő szezonban is) Gullit szenvedett egészségügyi problémákkal, Van Basten és Rijkaard viszont szinte állandóan a pályán volt.

  A Milan „Halhatatlanjai” (így becézték a Sacchi-csapatot) a bajnoki trófeáról a következő évadban is lemaradtak – a Maradona-féle Napoli két ponttal végzett előttük –, viszont megvédték a BEK-serleget a Benfica 1–0-s legyőzésével. A gólszerző? Az a holland, akinek még nem volt BEK-döntős gólja, azaz Frank Rijkaard – Van Basten pazar passzából. A Milan az európai Szuperkupát és az Interkontinentális Kupát is megnyerte kétszer (az olaszok döntőkben lőtt kilenc góljából ötért volt felelős a három holland)
  Ezt követően pedig 1992-ben és a következő idényben is a Milannál landult a Scudetto

 2. Véleményem szerint egyetlen jobb légiós “sor” volt van Bastenéknél: a Gre-No-Li trió. A Milan vélhetően nagyon jó eredményeket ért volna el a hollandok nélkül is, bár nyilván nem annyit, mint velük. Ha ugyanis a holland érában (1987-1993) kivesszük Rijkaardékat a keretből, akkor is megmarad minden idők legjobb védelme, megmarad Ancelotti, Donadoni meg Albertini, és lett volna – bár csak 1 évre – Bobanunk, Savicevicünk, illetve Massarónk meg Simonénk… És ehhez nyugodtan hozzátehetjük Sacchit meg Capellót “dísznek”.

  Ha azonban a svédek korát (1949-1953) nézzük, akkor jóval kevesebb volt a nagy egyéniség a Milanban. Talán Annovazzit lehetne kiemelni ebből a korszakból a svéd trión kívül. Abban az időszakban a Milan játékában és eredményességében nemcsak meghatározó volt Nordahlék teljesítménye: szinte kizárólag e három játékostól függött a csapat sikere.

  • A skandináv trió 🙂
   A Gren, Nordahl, Liedholm csatárhármas.
   Először, 1949 telén a civilben tűzoltó Nordahl érkezett a Norrköpingtől az AC Milanhoz.
   Gren és Liedholm 1949 szeptemberében követte Nordahlt, összeállt a viking trió, amely alaposan szétcsapott a Serie A csapatai között. A Milan 1951-ben 107 gólt szerezett, ugyanannyit, mint a második Fiorentina, de pontból eggyel többet – a három svéd 44 év után segítette aranyhoz a Milant. Ez nagy lökés volt a csapatnak egyértelmű 🙂
   Nordahl hihetetlen miket elért a karriere alatt. négyszeres svéd és ötszörös olasz gólkirály, a Milan örök-góllövőlistájának vezetője, a Serie A történetének második legjobb és abszolút leghatékonyabb gólszerzője (291 mérkőzés/225 gól Olaszországban bajnokin, 257/210 a Milanban). Liedholm négy, Nordahl kettő, Gren egy bajnoki címmel zárt a Milannál, edzőként pedig csak Nordahl nem irányította a piros-feketéket közülük.
   Nagyszerű trió volt a Gre-No-Li , ez tényleg vitethatatlan.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS