A kölcsönadott tehetségek immáron fél éve bizonyíthatják rátermettségüket az új klubjuk számára. Ennek megfelelően világosan kiderül, hogy kik azok akik reménykedve gondolhatnak a jövőjükre vagy épp ellenkezőleg: új csapatot kell keresniük. Tekintve, hogy az átigazolási időszak zajlik, már meg is történt néhány csere. Ezekről, no és a teljesítményekről lesz szó az alábbi összeállításban.

Kezdjük a sort mindjárt azzal a játékossal, aki az idei szezonban leginkább előrelépést mutatott. Rodrigo Ely (20) a Varese csapatában játszik jelenleg, és az idei évben 20 Serie B-s mérkőzés van a háta mögött. Csapata az olasz másodosztály középmezőnyéhez tartozik, 5 pontra vannak a veszélyzónától és a play-off helyezésektől is. Ely ebben a szezonban két kupameccsen is játszott. A 22 találkozón 5 sárga lapot gyűjtött eddig össze, és egyszer sem állították még ki a szezonban. Ezt esetében különösen érdemes hangsúlyozni, mert a korosztályos szinten is voltak problémái a lapokkal. Összesen 1939 percet töltött a pályán.

Az első csapathoz a kölcsönadott játékosok közül talán még mindig Niang (19) áll a legközelebb. A francia támadót éppen azért adták kölcsönbe, hogy visszaszerezze önbizalmát és rendszeresen pályára lépjen. Opciót viszont új állomása, a Montpellier nem kapott a fiatal játékosra. Niang már a debütáló meccsén betalált büntetőből, majd az első bajnokiján ugyanezt megismételte, igaz a Monaco hálóőre elsőre védte a gyengén elvégzett tizenegyest. A legutóbbi fordulóban azonban már igazi akciógólból is eredményes volt, így 4 találkozón eddig 3 gólt szorgoskodott össze. A kölcsönadásával kapcsolatban fontos azt is megjegyezni, hogy az új csapatában elsősorban centerként számolnak vele.

Gianmario Comi az előző évben ha kiemelkedően nem is teljesített, de képes volt egy stabil átlagot hozni, ami az első profi évében teljesen elfogadható eredmény volt. Ezt jelzi az is, hogy a Serie B egyik leggyengébb csapatából az egyik play-off helyen végző klubba sikerült igazolnia. A Novara azonban közel sem annyira sikeres állomás a karrierjében, mint a Reggina. 13 bajnokin összesen 1 gólig jutott, ami összességében nem volt elegendő ahhoz, hogy alapember legyen. Nem is tartották meg, a következő fél évet a Virtus Lanciano csapatánál tölti, szintén kölcsönben. A bemutatkozó mérkőzését már itt is lejátszotta, de a neki jutó bő egy óra során nem lőtt gólt.

Egykori Primaverás csatártársa, Ganz (20) még nála is kevésbé volt sikeres az elmúlt fél évben. Esetében már a csapatválasztás sem tűnt nyerőnek, hiszen meglepetésre az olasz harmadosztályú Lumezzane együtteséhez került. Még nagyobb meglepetés, hogy az osztálykülönbség dacára itt sem sikerült alapemberré válnia, hiszen 12 mérkőzés során sem tudta bevenni az ellenfelek kapuját és az előkészítésekben sem jeleskedett. Az egyetlen lejátszott kupameccsel együtt idén kevesebb, mint 500 percet töltött a pályán.

Tavaly a Primavera csapat színeiben Henty (20) hasonló találatot ért el, mint a klub legendás támadója, Weah. Az viszont meglepő lenne ha a hasonlóan nagy karriert futnának be. A fiatal támadó a Spezia csapatához került kölcsönbe, ahol jól kezdett, hamar megszerezte első gólját. Később viszont nem nagyon jutott lehetőséghez, 6 meccs jutott neki, ami összesen 71 (!) pályán töltött percet jelent. Így nem meglepő módon ő is csapatot váltott a télen és a következő fél évet a Perugia színeiben fogja végigjátszani. Remélhetőleg szó szerint.

Zigoni (22) és Beretta (21) továbbra is az olasz harmadosztályban vitézkedő Lecce színeiben rúgják a bőrt. A két csatár közül Zigoni eredményesebb, neki 17 mérkőzésen 6 gólja van a bajnokságban. A kupában 2 találkozón is pályára lépett, és 1 gólig jutott. Beretta 14 bajnokin lépett pályára, de csak 1 gólig jutott eddig. Főként csereként lépett eddig pályára.

Kingsley Boateng (19) (képünkön) azon játékosok közé tartozik, akik az első osztályban találtak csapatot maguknak. A Catania kötelékében van jelenleg, azonban kevés siker érte manapság. A csapatnak sem igazán megy, a kiesés ellen küzdenek, de Boateng is csak elvétve jut lehetőséghez és szezon közben még sérült is volt. 4 bajnokin kapott eddig lehetőséget, ami elegendő volt 1 gólpasszra. A kupameccsel együtt összesen 131 percet volt a pályán.

Bartosz Salamon (22) is az első osztályba kölcsönadott játékosok szűk táborát alkotják. Azonban sajnálatos módon ő is tagja annak a halmaznak, akik nem játszanak a klubjukban. A Sampdoria kölcsönjátékosa, de a bajnokságban egy másodperc sem jutott neki és a kupában is csupán egy találkozót kapott. Így kereken 90 perc van eddig a lengyel hátvéd lábában.

Oduamadi (23) erre az évre a Brescia csapatához került kölcsönbe, de a rendszeres játéklehetőség ellenére nem lehet alapembernek tekinteni. Teljesítményét látva ez nem is csoda, 14 meccsen 1 gólt sikerült szereznie a bajnokságban, míg a kupában 2 mérkőzés és 1 gól a mérlege.

Edmund Hottor (20) az olasz harmadosztályú Nocerina csapatában játszik jelenleg. 11 bajnoki mérkőzés jutott neki plusz 1 a kupában, ami alatt sem gól sem gólpassz nem fűződik a nevéhez, de egyszer kiállították.

Dídac Vila (24) Spanyolországba került vissza, méghozzá a Betishez. A spanyol csapat színeiben 7 bajnoki, 3 Európa liga és 2 Copa del Rey mérkőzés jutott neki. Nem számít alapembernek, de azért többé-kevésbé rendszeresen játéklehetőséghez jut.

Bár a futball világában a Pelé név kifejezetten jól cseng, a Milan kötelékében azonos névvel játszó játékost túlzás lenne a brazil zsenihez hasonlítani. A 22 esztendő portugál, jelenleg hazájában futballozik az első osztályú Olhanense csapatában. 9 meccsen több, mint 600 percet játszott, de egyéb módon nem írta fel magát az eredményjelzőre a szűrő.

Marco Fossati (21) karrierjét szépen építették fel. Klubjaiban rendre jól teljesített, de a nagy áttörés egyelőre várat magára. Ebben az évben a Bariban futballozik. 13 bajnokin pályára is lépett, ami alatt 2 gólpasszt sikerült kiosztania. A kupában egyetlen mérkőzést játszott, de az olasz korosztályos válogatottban az U-21-es korosztályban négyszer is pályára lépett. Mindent egybevetve 1170 percet töltött a pályán.

Még mindig világosan látható, hogy a kölcsönadott játékosok igen változó formában futballoznak, a legtöbben küzdenek a kevés játékidővel. Ritkább esetekben viszont a jó teljesítmények is megfigyelhetőek, hiszen eddig Rodrigo Ely és Niang teljesítménye is jónak értékelhető.

9 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Kijelenthető, hogy a Milan, de inkább az olasz utánpótlásnevelés gyenge. A felsorolt játékosokból talán Niang fog még a Milanban tétmérkőzést játszani, más nem. Aki 20 éves korára nem tud kiharcolni egy stabil helyet egy másod vagy harmadosztályú csapatban, abból nem lesz Milan szintű játékos.

  Persze lehet mondani, hogy kivételek vannak, mint pl DS, vagy Cristante, de ez kevés. A Serie A-ban sincs nagyon sok Milan nevelésű játékos, és elszomorít az a tény. Úgy gondolom, már fél siker lenne, ha legalább a fent említett játékosok egy közepes vagy gyenge Serie A csapatban stabil emberek lennének.

  Egyébként úgy gondolom, hogy rossz koncepció az, hogy Olaszországba vannak kölcsönadva a játékosok nagy többsége. Egy gyengébb bajnokság első osztálya előnyösebb lenne nekik (Franciaország, Hollandia, Belgium..). Egyébként Franciaországa kölcsönadott játékosokból egész jó játékosok lettek (Aubameyang 18 éves korában került hozzánk és 21 évesen váltott, Gourcuff pedig 20 évesen jött, és 22 évesen állt tovább, kijelenthető hogy mindkettő beférne most..)

  Ha egy Németh Krisztián meg hozzá hasonló csatárok beférnek egy holland első osztályba, akkor a mi fiataljaink is mehetnének. Sajnos nem lesz belőlük már akkora játékos mint amekkorának ki lettek kiáltva, de így, hogy a másod meg harmadosztályban sem játszanak még rosszabbak lesznek..

  • A kölcsönadás egyébként érthetően nem ideális helyzet egy kisebb csapatnak sem. Hiába építenek be játékosokat ha egy év után továbbállnak. Hosszútávon jobban megéri nekik olyan játékosokat beépíteni, akik a saját tulajdonukban vannak és 3-4 évig biztosan számíthatnak rájuk. Az elképzelésed gyenge pontjának azt látom, hogy a felsorolt bajnokságokban előszeretettel építik be a saját tehetségeiket, így nem kell igazolniuk. Valószínűnek tartom, hogy komolyan nem merül fel a lehetősége annak, hogy Olaszországból igazoljanak egy évre. Nekik sem igazán éri meg kinevelni tulajdonképpen ingyen a Milannak egy játékost, ráadásul még csak az az érv sem működik, hogy ezzel a honi labdarúgás megerősítését szolgálják, mivel idegen országnak segítenek. Megoldás szerintem az lehetne (és a költségek ellenére igen jövedelmező hosszútávon) ha a másodosztályba vagy harmadosztályba kerülnének az utánpótláscsapatok. Állítólag ez igen költséges, de amennyiben a 4-5 legnagyobb olasz csapat meglépné ezt, akkor valószínűleg ezek fel is szívnának egy csomó fiatal tehetséget, akiknek aztán biztosítva lenne a játéklehetőség a profik között. Ahogyan elnézem Spanyolországban ez a rendszer kiválóan működik és ha minden igaz Németországban is vannak alacsonyabb ligákban utánpótlás csapatok. Mennyivel könnyebb lenne most beépíteni Cristantét ha az elmúlt két esztendőt az olasz másodosztályban végigjátszotta volna.

   • Igazad van, ez is egy meglátás. De sajnos Olaszországban még a nagyobb klubok sem engedhetik meg maguknak ezt, nem hogy a kisebbek.

    Az is igaz, hogy mondjuk az általam felsorolt játékosok franciák voltak, és volt is opciójuk a csapatoknak.

    Ha úgy nézzük, ez a kölcsönadás sehogy sem jó. Illetve jó lenne, ha a játékosok is elég jók lennének hozzá, hogy mondjuk egy Serie B-ben feljutásra pályázó csapatban ERŐSÍTÉSEK lennének, mert így megérné a klubnak, ha feljutnának vele, aztán igazolhatnának esetleg jobbat, mikor már jönnek a támogatók, pénz, stb..

    Egyébként általánosságban kijelenthető, hogy amelyik utánpótlás játékos nem tud bekerülni az A csapatba, hanem kölcsön kell adni, annak az esélye, hogy nagy játékos lesz, vagy Milan szintű.. az esély nagyon kicsi. Talán 10-ből 1.

  • Érdekes amit mondasz. Más kérdés, hogy ezzel ki mennyire ért egyet.
   Szerintem a korosztályos csapataink folyamatosan ott vannak az élmezőnybe, ami nem épp arról árulkodik, hogy rossz lenne az utánpótlás nevelés. Ahogy az sem egészen igaz, h kevés Milan nevelés játszana az első osztályban. Persze kinek mi a kevés, az nézőpont kérdése. Erre kár lenne szót vesztegetni.
   Amivel egyet kell,h értsek, a kölcsön adások iránya. Szerintem is hasznosabb lenne külföldi ligákba próbálkozni, bár akkor még mindig ott a probléma, h szokni kell az Olasz focit, ha mégis visszahívjuk az adott spílert. Viszont Olaszországban nagyon kevés csapat épít be kölcsön játékost! Ez egyértelműen kitűnik!
   Szerintem nálunk egy Comi, vagy Kingsley Boateng már most első/második számú csere lehetne. Láthattuk a felkészülési időszakban is. Ahogy Vergara is jól játszott minden meccsen, amikor csak játszott. Ráadásul ezek a srácok nem Olasz 3. ligás ellenfelek ellen játszottak, hanem City, Bayern, Real, Santos…stb.

   Ennyit érdemben a témához. Az hogy Németh Krisztiánhoz hasonló játékosok beférnek a Holland bajnokságba, miként kellene érteni? Gondolom 92-es születésű vagy, de azért talán hallottál arról a korosztályos Magyar válogatottról ami elég szépen verte a világot saját korosztályában. Németh egy nagyon rosszul menedzselt és szerencsétlen játékos. Ő teljesítményével kiharcolta a pool-os szerződést, majd az ottani tartalék bajnokságban 10es mezt és a év fiatal játékosa díjat. Majd a nagy csapatba is lőtt pár góét edző meccsen. Erre kölcsön adják egy mészáros Görög bajnokságba és bele is rokkant. Talán lassan sikerül újra felépítenie magát egy olyan bajnokságban, ami fekszik neki. Ezt hozzá kellett főzni a nemzeti öntudat kedvéért. (19 meccsen 8 gól 6 gólpassz szerintem már elég megsüvegelendő)

   • Sajnos ellent kell mondjak egy kicsit. A szülőkön kívül sok embert nem érdekel, hogy mi történik a korosztályos (vagy nem felnőtt) csapatoknál. A magyar utánpótlás sem ért el rossz eredményeket, főleg a felnőttekhez képest, és akkor mi van? Az “Ifi” és a felnőtt foci között óriási különbség van. Sok volt magyar NB1-es focistával beszéltem erről, és nagyjából mindegyik ugyanazt mondta: Magyarországon eredménykényszer van a fiataloknál, ezért bizonyos szempontból előrébb tartanak (tartottak), mint más ország utánpótlás csapatai. Külföldön viszont teljesen más a helyzet: ott nem sok embert érdekel, hogy milyen eredményeket ér el a csapat utánpótlás szinten, ott a felnőtt focira nevelik őket, amibe beletartozik az, hogy semmiféle eredménykényszer nincsen előtte, ami azt jelenti, hogy mások a prioritások: csak egy példa: nem taktikailag képzik elsősorban a fiatalokat, hanem technikailag és fizikálisan, a játék szeretetére stb.
    Azzal jönni, hogy egy ország milyen eredményeket ér el utánpótlás szinten, nem sok értelme van, ugyanis, már bocsánat, de kit érdekel, ha utána felnőtt szinten gyakorlatilag nulla az eredmény? Nah, ez van Magyarországon. És ezért gondolom azt, hogy nem sok relevanciája van annak, hogy a Milan utánpótláscsapatai milyenek. Mármint elnézve, hogy aztán hol kötnek ki és ott mit raknak le az asztalra a volt Milan ifik.

    Egyébként pedig a kölcsönadás szerintem nem rossz, de el kéne gondolkodni azon, hogy ne 1 évre adják kölcsön a fiatalokat, hanem 2-3 évre kapja kölcsön őket egy csapat, és akkor talán nagyobb hajlandóság lesz a fogadó csapat részéről a játékos játszatásának, illetve beépítésének.