2022. október 07., péntek

Montolivo és Boateng is hetekre kidőlt

-

A Bologna elleni győztes mérkőzésen Kevin-Prince Boateng és Riccardo Montolivo is megsérült, így pár hetet kell kihagyniuk.

A két játékos még a Bologna elleni mérkőzésen szenvedett sérülést, amelyet végül a Milan Pazzini triplájával 3-1-re megnyert.

Kevin-Prince Boatengnek az első félidő végén egy ütközést követően a jobb kezén tört el az ujja. Az AC Milan hivatalos honlapja a napokban megerősítette, a ghánai középpályás műtéten esett át, amely sikeresen zárult köszönhetően Carlo Grandis professzornak. Várhatólag felépülése 2 hetet vesz majd igénybe.

Riccardo Montolivót a Bologna ellen le kellett cserélni, helyére Nigel De Jong állt be. Mint kiderült, a jobb combján izomsérülést szedett össze.  Ha felépülése komplikáció mentes lesz, akkor 2-3 héten belül visszatérhet. Mindkét játékos szereplése kérdéses az Atalanta ellen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

14 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Ezen már nem lehet/nem érdemes felkapni a vizet. Ez nevetséges, siralmas, sors keze…stb.
  Nehogy valaki az orvosi stábbal jöjjön, mert már ettől a hülyeségtől is hányingerem van. Az orvosok a sérülteket kezelik és nem az ő tevékenységük idézi elő ezt az extrém sok sérülést!
  Persze Boateng esete más, ő egy ütközés miatt sérült le. Ez egy újabb balszerencse.

 2. Jogos! Én is unom ezt az orvosi stábos dumát.. 🙂
  Sajnos Montolivo és Pato sem tudott a csapattal készülni a tornák miatt.
  Így kicsit összecsapott a felkészülésük…
  Ennek ellenére Allegri nyilatkozatát olvastam külföldi oldalon, miszerint Montolivo fájdalmat érzett a comjába ezért kelett lecserélni.
  Így nem adhatjuk oda a válogatottnak, marad a csapattal Milanelloba.
  Az is lehet, hogy már a hét végén edz és a következő meccsen játszani is fog.

 3. A Milan játékosainak sérüléseivel kapcsolatban alapvetően kétféle véleményt lehet megkülönböztetni a fórumozók között. Korábban az a nézet volt túlsúlyban, amely szerint “az egész sérülési mizéria az orvosi stábnak tudható be, ezért ki kell őket rúgni”, újabban viszont megjelenni látszik a MilanLab ‒ legalább részben történő ‒ felmentése. Véleményem szerint mindkét nézet téves.

  Az, hogy az orvosi stáb felmenthető azon az alapon, hogy “a sérülésekről nem ő tehet, mert csak a sérülteket kezeli”, a probléma leegyszerűsítését jelenti. Az orvosoknak nemcsak az a feladatuk, hogy gyógyítsanak, hanem az is, hogy ‒ amennyiben lehet ‒ betegséget/sérülést előzzenek meg, azt idő előtt kiiktassák. Azt gondolom, ez utóbbi kiemelt fontosságú feladat egy futballklubnál.
  Miután az edzői stáb tagjai (ideértve persze Allegrit, Tassottit, az erőnléti és a pályaedzőket stb.-ket) nem orvosok, hanem futballszakemberek, ezért konzultálniuk KELL az orvosi stábbal minden, a játékosok egészségéhez kapcsolható kérdésben. Az edzésterv részleteibe, sőt, véleményem szerint minden olyan kérdésbe, amely a játékosok terhelhetőségét, fizikai állapotát érinti, be KELL vonni az orvosokat.

  Szó sincs arról, hogy az orvosi csoport addig ne lépne működésbe, amíg be nem következik valamilyen sérülés! Amikor egy játékost leigazol egy klub, mindenki tudja, hogy átesik egy orvosi felmérőn, vizsgálaton. Itt az orvosok máris egy csomó adathoz jutnak, megtudják, milyen állapotban van az illető, milyen a terhelhetősége stb. Miután a Milan nem egy amatőr klub, így feltételezhető, hogy az orvosok a felkészülés, az edzések, vagyis gyakorlatilag az egész idény alatt figyelemmel kísérik a játékosokat, nézik, hogy a korábbi idényekhez képest hol tartanak magukhoz képest: folyamatosan szerzik róluk az adatokat.

  A fő felelősség ‒ gyakorlatilag a csapatot érintő minden kérdésben ‒ természetesen Allegrié, mert ő fogja össze a részeket egésszé. Elképzelhetetlennek tartom, hogy az edzéstervet úgy állítsa össze bármely profi sportklub trénere ‒ így Allegri is ‒, hogy előtte ne konzultálna a csapatorvosokkal az adott játékosai állapotáról, terhelhetőségükről, továbbá arról, hogy mikor mit (milyen jellegű feladatokat, gyakorlatokat) időszerű beiktatni. (Egy sérüléséből felépülőfélben lévő játékost nyilván nem lehet bedobni a mélyvízbe, hanem fokozatosan kell terhelni; mivel minden játékos, illetve sérülés más és más, ezért lehet egy edzőnek akármekkora gyakorlata, kizárt, hogy dokik nélkül dönthessen ezekben a kérdésekben.)

  A lényeg tehát, hogy a MilanLabnak is rá kell bólintania az edzéstervekre, illetve jeleznie kell, ha bizonyos gyakorlatok az edzéstervnek azon a pontján úgy és akkor beiktatva (sérülés)veszélyekkel járnak, avagy nem elégséges a játékosok számára biztosított pihenőidő és hasonlók.

  A sérüléseinkkel kapcsolatban annyit azért megjegyeznék, hogy ezek zömmel nem súlyos nyavalyák: nem arról van szó, mint pl. David Villánál, aki több mint fél évre esett ki tavaly. Teljesen más tészta volt Flamini vagy Gattuso esete is. Ezek a sérülések véleményem szerint az odafigyelés hiánya miatt következhetnek be, amellyel kapcsolatban Allegrinek annyiban van felelőssége, amennyiben fentebb leírtam.

  Az orvosok felelősségét abban látom, hogy amikor a csapat készül egy mérkőzésre (vagy edzésre), akkor az utolsó edzésen/edzéseken nekik már tudatniuk kell(ene) ‒ elsősorban Allegrivel ‒, hogy x-re vagy y-ra lehet-e számítani (itt mindegy, hogy sérült volt a játékos, mert bármi, akár egy gyomorrontás miatt is lehet valaki éppen nem bevethető állapotban), ha pedig lehet, akkor van-e “90 perces állapotban” az illető. Hasonló a helyzet akkor, és az orvosok felelőssége elsősorban itt a legnagyobb, amikor egy sérüléséből ‒ elvileg ‒ felépült játékost kell megítélni fittség szempontjából. Giuseppe Rossi esete mutatja, hogy néha jobb 1-2-3 hetet várni, hogy 100%-ig biztos legyen a felépülés, mert a „sérülésre sérülés” további hónapokat jelenthet.

  Montolivo sérülése kapcsán lehet ugyan a felkészítést ‒ és a felkészítőt, azaz főleg Allegrit ‒ okolni, de ebben a konkrét esetben (Montolivo) is az orvosoknak kellett (volna) áldásukat adniuk arra, hogy Montolivo 100%-os állapotban van (mivel Riccardo kezdőként lépett pályára, ezt vélelmeznem kell). Még egy teljesen fitt játékosnál is elképzelhető persze egy sérülés, de mivel több tucatnyi pár hetes sérültünk volt korábban, ezért élnem kell a gyanúperrel, hogy az orvosi stáb sokszor olyan játékosokat is egészségesnek nyilvánít, akik csak 85 vagy 90%-os állapotban vannak. (Ez persze egy ördögi kör, mert adódik a kérdés, hogy miért is vannak/lehetnek egyesek 85-90%-os állapotban…)

  Arról nem írtam, de elképzelhetetlennek is tartom, hogy Allegri az orvosi intelmekkel szembehelyezkedik, amikor egy bizonyos kérdésben dönt (pl. hogy valakit sérülten vagy nem teljesen egészségesen küld pályára)…

  Bár a felszínen úgy tűnhet, hogy kizárólag az Allegri-féle kemény(nek mondott) edzéseknek „köszönhető” a rengeteg sérülés, úgy vélem, az orvosi stáb sok nyavalyát megelőzhetne. Gondoljunk Felix Magath módszereire, amelyek felérnek egy kínzással (a stadionlépcsős futásokról sok játékosa beszélhetne). Mégis “csak” az a híre, hogy kegyetlen, nem pedig az, hogy lesérülnek a játékosai.

  Jó lenne persze biztosan tudni, hogy mik okozzák a tömeges sérüléseket, de még jobb lenne, ha ezek végre elkerülnének bennünket. Tavaly „csak” egy scudetto ment rá és lehet, hogy egy BL-elődöntő… A jelenlegi keretünk azonban nem olyan erős, hogy elbírja, ha a tavalyihoz hasonló sérülésáradat lesz idén is. Az ugyanis könnyen a BL-helyekről lemaradást eredményezheti…

 4. A magam részéről nem gondolom, hogy a kemény edzésekre vezethető vissza az, hogy ennyi sérültünk van. Más csapatoknál is vezényelnek kemény gyakorlásokat, és mégsem eredményez tömeges sérüléseket.

  Az orvosoknál keresném az okokat, de ez nem jelenti azt, hogy csak az ő felelősségüknek érzem a problémákat.

  Egy ilyen profi csapatnál az orvosok nagyon is tisztában vannak azzal, mit vár el tőlük az edző, a csapat vezetése.
  Tisztában vannak azzal is, hogy az egyes játékosok a klub céljainak megvalósításában milyen szerepet töltenek be, mi a jelentősége annak, hogy állandóan top formában hadra foghatók legyenek és azt is pontosan tudják, hogy sérülésük milyen hátrányt jelenthet a csapat számára ?

  Én azt gondolom, egy ilyen térben bizony akaratlanul is idomulni fognak az orvosok ezen elvárásokhoz: sok esetben az elvárt választ megadva a feltett kérdésre, még akkor is, ha az nem feltétlenül helytálló.
  És ebben még a játékos is legtöbbször partner, mi több: indukálja
  Ezek jó eséllyel az apró csúsztatások, a finomítások és kozmetikázások világába vezetnek (ugyan jó lenne még egy hét fizikoterápia vagy pihenés, vagy spec. kímélő edzés, gyógytorna stb. de hát majd edzésen szépen lassan belerázódik, erős fizikuma van többet is kibír, hadd menjen, szüksége van rá a csapatnak -és még sorolhatnám)

  Egy ilyen közegben semmi más nem hozhat változást csak az, ha világosan megfogalmazzák az orvosok felé, mi is az elvárás?
  Nem az, hogy mielőbb engedélyt adjanak a lábadozó beteg edzésbe állására, vagy, hogy azt mondják, amit a játékos/ edző/ CEO hallani akar, hanem hogy teljesen egészséges játékosokat küldjenek ki pályára.

 5. Nem tudja valaki, hogy az öreg Pierre itt van még a csapatnál!? Ő volt a fő góré, ha minden igaz régen! S az igazat megvallva, nem Allegri neve mellé tenném ebben az esetben a fekete pontot! Azért azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen nívós csapatnál ennyire gyatra lenne, a különböző szakemberek közti kommunikációs csatorna! Viszont igaz lehet, hogy a nagy elvárás miatt lehetséges valakit előbb akarnak egészségesnek titulálni! Azért itt megemlíthetjük még a gyúrók tevékenységét is, ha nem jól sikerül egy bemelegítés, nem figyelnek oda a stábban a meccs előtti tevékenységekre, sanszos, hogy bármi előfordulhat! Ezeket nehéz lesz kideríteni! S pl. azt se tudom, vagy van-e köztünk olyan szakember, vagy esetleg van e ismerőse, aki tudja, hogy mivel etetik a focistákat! Ezt se lehet tudni, hogy a beadott szerek milyen hatással lehetnek a szervezetre! De tudja mindenki, hogy még lehetne sorolni etc…..

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS