2022. december 05., hétfő

Galliani: Luxusétteremből pizzéria lett az olasz futball

-

Az olasz labdarúgás hanyatlását elemezte keserű szavakkal Adriano Galliani, a bajnoki címvédő AC Milan alelnöke.

„Luxusétteremből lecsúsztunk pizzériává – jelentette ki Silvio Berlusconi tulajdonos jobbkeze. – Várhatóan tovább süllyedünk a többi európai topligához képest, a 2016-os Európa-bajnokságra építendő stadionokkal a franciák meg fognak előzni bennünket.”

A Gazzetta dello Sport csütörtöki tanulmánya rámutatott, hogy 2000-ben a Serie A üzleti forgalma 0.9 milliárd euróra rúgott, amely révén szinte egyenértékű volt az angol Premier League-gel (1.1 milliárd). Akkor a harmadik helyen a német élvonal állt 0.53 milliárddal. Tavaly viszont a szigetországi bajnokság már 2.4 milliárdnál tartott, és a Bundesliga (1.55) is lehagyta az olasz pontvadászatot (1.53).

Galliani szerint a gondok fő okát az elöregedett stadionokban kell keresni. Miközben ugyanis a 2009–2010-es szezonban a Real Madrid 129.1, a Manchester United pedig 122.4 millió euróra tett szert az arénához köthető bevételekből, az Internazionale csak 38.6-ot, a Milan pedig 31.3-at kasszírozott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

22 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Hát mit mondjak…… az olasz foci valamit nagyon elcseszett….. pl. azt, hogy sok volt a botrány a meccseken….és pl. hogy az Olasz liga nem igazán igazol világsztárokat… akikre a közönség kiváncsi lenne. A Premier League teli van velük…. Pénzt kellene szerezniük az olasz csapatoknak….. és azt hiszem ez csak úgy lehetséges.. ha hagyják felvásárolni a klubjaikat…. De az Olasz liga, valahogy az olajmágnásokat se vonzza… ki tudja miért…..
  A Stadionok pedig….. hááát… sztem nem ez a fő probléma… a stadionban nincs tartalom, akkor hiába csilli vili a létesítmény. De igaz, hogy szégyen hogy az Inter-nek és a Milan-nak osztoznia kell egy stadionon…..meg aztán minden máson is…..

 2. Az olaszok becsületére legyen mondva, hogy próbálkoztak pályázatokkal, de végül mindig más kapta, pedig egyáltalán nem voltak rosszak. Nekem például senki ne akarja megmagyarázni, hogy a lengyel-ukrán kettős alkalmasabb egy EB megrendezésére mint az olaszok. Majd ha egy héttel a torna előtt bejelentik, hogy semmi sem készült el, és akkor jöhet a B-terv.

  A német labdarúgásnak is nagyon kellett a 2006-os vb, és ennek is köszönhetően jutottak előrébb. Tudják ezt az olaszok is, de még jó hosszú ideig marad ez a siralmas helyzet a stadionokkal.

  Kedvencem az volt, amikor a francia vs. olasz pályázatot követően Platini lenyilatkozta, hogy nagyon kellene az olasz labdarúgásnak egy világverseny. Azok után, hogy nyertek ez nagyon szimpatikus volt…

  Kell a stadion, kellenek sztárjátékosok, ehhez pedig pénz kell. Ez hiányzik most nagyon az olasz fociból.

  • Galliani sajnos ködösít. Az olasz adórendszer nagyon lemaradt a TOP-ligák országainak (angol, francia, német ,spanyol) sportfinanszírozási rendszerétől. Ha ugyanannyi pénz lenne az olasz fociban, mint az angolban, vagy a spanyolban, akkor sem lenne olyan jó a helyzet, hiszen az állam óriási pénzeket von el. Az Olaszországban játszó Ibra, ha ugyanannyi pénzt szeretne kapni, mint pl. a Citynél kapna, sokkal többe kerül az olasz klubnak, mint az angoloknak. Ez egy olyan versenyhátrány, ami határozott kormányzati szándékkal, egyszerűen, gyorsan megváltoztatható. Utána lehet és érdemes panaszkodni a stadionokra, meg a sztárjátékosok hiányára, stb.
   (Bármilyen furcsa is ezt leírni, de az Orbán-kormány új, a látványsportágakat érintő sportfinanszírozási rendszere fényévekkel modernebb a hatályos olasznál!)

 3. nem értem mi a gond a stadionokkal amelyikekbe voltam panasz nem lehet.Egyszerűen kezd az lenni mint itthon hogy a Bl meccsekre meg a rangadókra járkálnak ki az emberek és még egy Milan-Juventuson is lehet még jegyet kapni a meccs napján egyedül az Inter ellen van zsúfolt teltház.Németországban meg már most annyi bérletet adtak el a klubok hogy le kellett állitani mert nem tudnak váltani külföldről jegyeket a meccseikre.

 4. A csapatok rámentek a televíziós jogdíjakra és hanyagolják a z elérhető jegyárakat… ha levinnék és elkezdenének megtelni a stadionok már is jobb lenne a hangulat és javulna a színvonal is… a kis csapatoknak kéne kicsit összeszedni magukat h visszaszorítsák az ultrákat mert az olaszoknál nem nagyon járnak ki családok… 4-5 jegyet megvenni nem hiszem hogy meg tud venni 1 olasz emberke h mondjuk minden második hazai meccsre kimenjen…

 5. Úgy gondolom először is véget kell vetni a csalásoknak meg mindennek. Másodjára kell egy olyan szövetség amely igazságos.. nem egy figc aki szart sem ér, már bocsánat. az ítéletek sorra bosszantóak és botrányosak. az intertől el kell venni a 2005, 2006-os bajnoki címet, mert nem érdemelték meg, kiderült hogy ők is benne voltak, majdnem ha nem jobban mint a juve.. szóval el kell venni, és nem kell senkinek se oda adni. el kell ásni a trófeát vagy valami 😀 A jegyárakat lejjebb kell vinni 10-20 százalékkal, és egyből többen lesznek.

  Az pedig megint kib**s hogy a Digi elvette az olasz közvetítési jogokat, vagyis megvette. Sokkal jobb lenne ha egy Sport TV adná, az olasz fociért rajongó emberek kb 50 százaléka tudná nézni, így meg nem mer Diginek állítólag szar a képminőség meg minden…

  • Nem olyan rég, még a bayern is osztozott a stadionján.

   Szalo: Az adórendszer,ha jól tudom, angoloknál sem jobb, mint olasz honban.
   Én nagyon nem vagyok otthonos az ilyen dolgokban, ezt csak abból szűrtem le,hogy nem olyan rég azt ecsetelték egy cikkben,hogy állítólag, pl Schneidert a MU azért nem tudja vagy akarja leszerződtetni,mert a hollandnak olyan magasak a fizetési elvárásai. Olyasmit írtak, hogy ahhoz, hogy ugyan annyi maradjon a zsebében mint, amennyit most tesz el, legalább 1 millával többet kellene,hogy kináljon a Mu, mint a jelenlegi fizuja:

 6. Nem olyan rég, még a bayern is osztozott a stadionján.

  Szalo: Az adórendszer,ha jól tudom, angoloknál sem jobb, mint olasz honban.
  Én nagyon nem vagyok otthonos az ilyen dolgokban, ezt csak abból szűrtem le,hogy nem olyan rég azt ecsetelték egy cikkben,hogy állítólag, pl Schneidert a MU azért nem tudja vagy akarja leszerződtetni,mert a hollandnak olyan magasak a fizetési elvárásai. Olyasmit írtak, hogy ahhoz, hogy ugyan annyi maradjon a zsebében mint, amennyit most tesz el, legalább 1 millával többet kellene,hogy kináljon a Mu, mint a jelenlegi fizuja.

 7. AZ mondjuk tényleg lehet, hogy lecsökentette az olasz foci nézettségét, hogy a Digi vette meg. Tavaly így én se tudtam megnézni a meccseket.(nembaj, Szeptembertől lesz Digim :D). Meg a SportTV-nek sokkal jobbak a szakkommentárjai, például imádtam ahogy Várhidi a meccsek előtt mindet kielemzett a mágneses táblán. 😀

 8. Sajnos az olasz foci leágazóban van, ezért a csapatok sem tudnak eredményeket elérni (talán éppen emiatt nem is akarnak, mert veszteséggel zárnák az évet), ezért már a németek a következő bl idényben beelőzik az olaszokat. Ha megnézünk egy német kis-közpémeccset még ott is tömve vannak a stadionok, míg Olaszországban csak a rangadók vonzzák, úgy-ahogy az embereket. Szerintem némi reformmal talán meglehetne szüntetni ezt a helyzetet, de ahhoz az is kell, hogy mind a klubbok, mind a kormány megegyezzenek….. ami hát Olaszországban nem egyszerű dolog. 🙁

 9. mammon
  2011.08.04. 14:30

  pályáztunk [mi olaszok] a 2012-esre, de a büdöstalpú lengyelek és ukránok simán [mindenkit korrumpálva..] nyertek a “pályázatukkal” – úúgy, h lehet nem is tudják megrendezni/lebonyolítani.! 😉 nevetséges

  Halloda-e mammon, nem kellen a nagy száddal itt vitézkedni. Hogy veszed a bátorságot, h ilyeket írj? Ja, messziről vitézkedsz, úgy értem már. Jönnél ide Ukrajnába, nem lenne ilyen nagy pofád!
  NEm volt ott a lehetőség az olaszoknál??? Ott volt!. Mit jössz ide nekem a régi sztereotípiáiddal és vered a melled?
  Nem úgy forog a világ, ahogy egyesek itt gondolják.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS