2022. december 03., szombat

Galliani: a Real kétszer annyit költhet, mint mi

-

Adriano Galliani szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által nemsokára bevezetendő pénzügyi fair play intézménye hátrányos helyzetbe hozza az olasz klubokat.

A pénzügyi fair play a 2012–2013-as szezont követően lép érvénybe, a lényege pedig az, hogy a klubok legfeljebb annyit költhetnek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből.

Az UEFA létfontosságúnak nevezte a pénzügyi fairf play bevezetését az európai klubfutball megmentése szempontjából, a szervezet vezetői szerint ez segít majd az egyesületeknek abban, hogy kiszabaduljanak az adósságcsapdából.

Adriano Galliani szerint azonban a pénzügyi fair play nagy csapást jelent az olasz klubok számára. A Milan elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a többet kereső klubot többet költhetnek, a kevesebb bevételt elkönyvelők pedig kevesebbet, ezáltal pedig hátrányba kerülnek. „A pénzügyi fair play károsan érinti Olaszországot. Ezentúl a támogatók nem tudnak beavatkozni” – nyilatkozta Galliani a Sky Sport Italiának.
„A Bajnokok Ligája elődöntőjében ott van a Real Madrid, amelynek a legtöbb a bevétele, a második helyen ott van a Barcelona, a harmadikon pedig a Manchester United” – folytatta a sportvezető. – “Eddig az olyan emberek, mint Silvio Berlusconi vagy Massimo Moratti segítő kezet tudtak nyújtani, de ez többé nem lesz lehetséges. A Real Madrid 450 millió euró bevételre tesz szert, így ennyit költhet el, míg a Milannak ennek csak a fele áll majd rendelkezésére.”

Galliani szavai azok véleményével vágnak egybe, akik úgy gondolják, hogy a pénzügyi fair play állandósítja a szegényebb és a gazdagabb klubok közötti különbséget, sőt az olló egyre nagyobbra nyílik majd.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

12 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. ebben csak az a szivás hogy végre az öreg beleinvesztálna némi cash-t a klubba ás erre hoznak egy ilyen rendeletet és b-hatjuk. Akkor mar azt is behoznam hogy azok a klubbok akik ekkora tkökével rendelkeznek a negyedét költhesség el addig amig masok be nem érik öket hogy fair legyen. a Mu na is kb 300 milkos tartozása van a city-nek is sok meg a chelsea-nek is soval …. és azzal is csinalnék valamit hogy ezek a klubbok miatt akik igy talan valamiféle monopol helyzetben vannak hogy azt vesznek akit akarnak , ö miattuk kerulnek ilyen sokba az ujjoncok és lett drága minden játékos….

 2. Ez a szabály rengeteg negatívummal járna. Egy csomó milliárdos azért vásárolt meg komplett klubokat, hogy azt felvirágoztassa. És ez valahol dicsérendő. A City az életben nem tartana ott, ahol, ha az a sejk nem invesztál a klubba. Egy milliárdos gyakorlatilag így fifázik. Megvesz egy klubot, és megpróbálja beszerezni azokat a játékosokat, akiket megálmodott meccsnézés közben. Ennek a szabálynak a betartatása az eltérő adórendszerek miatt is nehezen lesz kivitelezhető. A spanyol adórendszer pl. “futballbarátabb”, mint az olasz. És nagyon nem mindegy, hogy egy Real Madrid 200-300 millió eurot költhet, egy olasz klub meg nem mehet 100 fölé. Annak sokkal több értelme lenne, ha százalékos arányt állapítanának meg: a bevételnek maximum a felét lehetne elkölteni mondjuk igazolásokra, de lenne egy határ, amely fölé egyetlen klub sem mehetne. A Real Madrid a futball legjobban csengő márkaneve. A klubnak csak ebből hatalmas a bevétele. Az UEFA elő akarja készíteni, hogy még jobban nőjön a különbség a kicsik meg a nagyok, illetve a nagyok és a legnagyobbak között? És itt nem feltétlenül arról van szó, hogy van néhány sejk meg szórakozó egyéb milliárdos! Egy csomó esetben csőd környékén lévő klubokat vettek (és ezáltal mentettek) meg az illetők. Ha egy leendő tulajdonos azt látja, hogy nem alakíthatja tetszése szerint a klubját, nem vehet olyan minőségi játékosokat, akiket szeretne, akkor egy rakás klubnak befellegzett. És pl. a Real meg a Barca majd röhög a markába, mert nekik ez a rendszer tökéletes lesz. Jó lenne tudni, ennek a futballra gyakorolt hatását átlátták-e az UEFA okosai. Nem valószínű, hogy tapsikolni fognak, ha minden évben lesz egy Real-Barca meccs a BL elődöntőjében vagy döntőjében.

  • Egyetértek:) Nem kell megilyedni, annyit nem költenénk el amugysem amennyit költhetnénk:)
   Na meg azt se felejtsük el, hogy elméletileg nekünk nincsenek tartozásaink, míg a cikkben említet nagycsapatoknak van , nem is kevés.:)
   Ha figyelembe vesszük azt a tényt,hogy az óriási tartozásaikat nekik is törleszteniük kell, akkor talán nem is vagyunk olyan hűdenagy kupac kakiban.:)
   Még a margit sem költ el soha se annyit, amennyit költhetne!!!

 3. Üdv!
  “legfeljebb annyit költhetnek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből.” – Mi számít annak? Ajándéktárgy eladás, jegybevétel, vagy közvetítési jogok? Mert akkor Galliani papa vesz magának 5-600 ezer sálat, létrehoz extra-extra luxus páholyokat, ahová ő ülhet, esetleg az egyik cége megveszi a közvetítési jogokat… Egyik zsebből a másikba, és máris nőtt a bevétel, vagyis költhetünk. Nem hiszem, hogy ne találnának kiskapukat.
  Ergo így vagy úgy, de baromság ez a törvény.

 4. Ha ez tényleg fontos lenne a “nagy tökének” aki ezt az egész világra kiterjedő óriási foci üzletet uralja akkor nem csak a 2012-2013-as szezon után lépne életbe. Már legalább egy éve tanakodnak rajta. Ráadásul akkor kinek adja majd a kölcsönt és kitől szedi majd be a kamatot. Minden csak a pénzről szól…

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS