2022. december 05., hétfő

Május végére napolták el Berlusconi “szexperét”

-

Silvio Berlusconi szerdán kezdődött, majd azonnal el is napolt pere véget vethet az olasz miniszterelnök politikai karrierjének – mondják elemzők. A kiskorúval folytatott intim kapcsolat és a hatalommal való visszaélés vádjában indított eljárás első napját felfokozott figyelemmel várta a nemzetközi média. Még George Clooney hollywoodi sztárt is beidézték tanúnak.

Ha politikai megítélése kérdéses is marad, Silvio Berlusconi azzal már beírta magát a történelembe, hogy nevéhez kapcsolódik a bunga-bunga kifejezés. A pontos jelentésről vita folyik, de a közvéleményben az olasz kormányfő villájában folytatott szex partikat idézi fel a szókapcsolat.

A kétszer elvált miniszterelnök nem tagadja, hogy szereti a fiatal nőket, most azonban perbe fogták azzal a váddal, hogy egy fiatalkorú táncosnővel létesített intim kapcsolatot és elintézte neki, hogy egy lopási ügyben elnéző legyen vele a rendőrség.

Berlusconi ügyvédei már előre közölték, hogy a kormányfő nem megy el a szerdai előzetes meghallgatásra. Ennek ellenére a világ nagy tévétársaságai tábort vertek a milánói bíróság előtt, ahol három bírónő vezeti majd a tárgyalássorozatot. Az ülést a megnyitása után gyorsan el is napolták május 31-ig.

A kormányfő hívei és politikai ellenfelei az utcán tüntetéseket és ellentüntetéseket szerveznek, miközben bent az épületben hónapokon keresztül folyik majd a meghallgatás arról, hogy valóban volt-e intim viszonya a 74 éves politikusnak a Ruby, a szívtipró néven ismert, 17 éves, marokkói származású táncosnővel.

Ha a bírák úgy döntenek, hogy a válasz igen, akkor hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki. Ha a hatalommal való visszaélés vádját is bizonyítottnak látják, akkor akár 12 évet kaphat Berlusconi, és eltiltják a közügyektől.

Jogászok és fogadóirodák is egyetértenek abban, hogy nehéz lesz a kormányfő bűnösségét bebizonyítani. A tárgyi bizonyítékok eddig csak lehallgatott beszélgetések voltak, amelyek szerint Ruby járt Berlusconi villájában – jogállamban ez még nem bűncselekmény -, és amelyek szerint szabados hangulatú partikat tartottak a házban.

A hatalommal való visszaélés ügyében azt is kell bizonyítani: hogy a rendőrségre betelefonáló Berlusconi fenyegetően lépett fel. Az igazán erős bizonyíték egy videófelvétel lenne – de ilyen nincs, Ruby pedig még azt is tagadja, hogy volt szexuális kapcsolat közte és a kormányfő között.

A miniszterelnök kivívta sok olasz nő haragját, akik közül az elmúlt hónapokban több ezren tüntettek ellene. Egy keddi felmérés szerint a tavaly májusi 50 százalékról 33 százalékra esett vissza a népszerűségi mutatója.

A tárgyalássorozatra beidézték az Olaszországban villát fenntartó George Clooney hollywoodi sztárt is – Ruby azt mondta, látta őt Berlusconi egyik partiján. Clooney viszont azt állítja, hogy csak egyszer találkozott az olasz kormányfővel, amikor segélyt kért a szudáni Dárfúrban folytatott humanitárius kampányához.

Berlusconi politikai szövetségesei közben azért kampányolnak, hogy az ügyet az úgynevezett miniszterek bírósága tárgyalja. Ehhez az Alkotmánybíróság döntése kell. A parlament alsóháza már kedden úgy foglalt állást, hogy a milánói bíróság nem illetékes a kormányfő elleni perben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

5 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

  1. Teljesen egyértelmű a helyzet. Bizonyítottság hiányában felmentik. Ami ugye azért érdekes, mert ez nem azt jelenti, hogy nem volt bűncselekmény, csak azt, hogy nem lehet bizonyítani. Amennyiben Berlu nem volt a csajjal, akkor azért nem mindegy, hogy bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában mentik-e fel… Egyébként meg ez a “hölgy” úgy kinéz 20-25 évesnek, mint annak a rendje.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS