A Milan “a mennyekben”

5

A Milan csapata az edzőtábor keretében Dubaiba látogatott, ahol természetesen meglátogatta a Kalifa-tornyot (Burdzs Dubaj). Az épület jelenleg a világ legmagasabb építményének számít 828 méteres magasságával, több mint 300 méterrel megelőzve a Taipei 101-et, a jelenlegi másodikat. Átadása idén január elején volt.
Néhány szó az épületről: A fő tartószerkezet, 192 db 50 méter mélyre ásott pillér 45 ezer m³ vasbetonból áll. A teljes műhöz hozzávetőlegesen 330 ezer köbméter betont és 39 ezer tonna betonacélt használnak fel, 22 millió munkaóra alatt. Ahogy az építkezés haladt, egyre nagyobb nehézséget jelentett a szükséges betont a megfelelő magasságba pumpálni. Az eddigi rekordot egy olaszországi vizierőmű építkezése tartotta, ahol ez 532 méter volt. A dubaji toronynál 2007 novemberében lépték át a 601 méteres magasságot e tekintetben. A szélsőséges időjárás miatt speciális összetételű betonra volt szükség, ami elviseli a napközben akár 50 °C-os hőmérsékletet, ugyanakkor kibírja az épület tömegéből adódó nyomást. Ennek érdekében jeget adagoltak a mixtúrába, és többnyire éjjel öntötték, amikor hűvösebb és párásabb az idő, így egyenletesebben oszlott el az anyag.


Az alaprajz a  pókliliom (Hymenocallis) háromlevelű absztrakt verziójára hasonlít, és iszlám építészeti jegyeket is tartalmaz. A három sziromszerű elem egy központi mag köré került. Lentről haladva minden szirom spirálszerűen kisebbedik a torony tetejéig, így csökkentve ezzel a torony átmérőjét, melynek legmagasabb pontja 1,2 méteres kilengéssel bír. A 142 ezer négyzetméter csillogó burkolatot javarészt aluminiumból és rozsdamentes alakították ki úgy, hogy ellenálljon az extrém magas hőmérséklettel járó időjárási viszonyoknak. Az összesen 160-ból az első 37 emeleten Armani-hotel lesz, melyet Giorgo Armani tervei alapján dekorálnak ki. A 45. és 108. emelet között mind a 700 privátapartman gazdára talált az értékesítés megkezdését követő 8 órában. A 123. és 124. emeleteket kivéve, ahol kilátó üzemel majd, a további szinteket irodaként kívánják hasznosítani. Az emeletek közötti közlekedésről 56 db, egyenként 42 személyes lift gondoskodik, 18 m/s-os sebességgel.

Az épület mellé 6600 fényforrás és 50 projektor megvilágította rekordméretű szökőkútrendszert álmodtak. A 275 méter hosszú műremek 150 méteres magasságba lövi fel a víznyalábokat, zenei aláfestéssel kísérve, 217 millió dollárért.

Az épületet Adrian Smith tervezte, a fő kivitelezők a Samsung és a Besix and Arabtec voltak.

5 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

  1. Visszavágyom! Novemberben volt szerencsém a 124. emeleten álldogálni és körülnézni! Nagyon komoly!

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet