Szemtelenül fiatal és roppant tehetséges kapus, aki egy hajszálnyira volt attól, hogy a városi rivális Interhez szerződjön.<div class="addthis_toolbox addthis_default_style " addthis:url='http://www.acmilan.hu/2016/08/23/donnarumma-a-17-eves-csodakapus-tortenete/' addthis:title='Donnarumma, a 17 éves csodakapus története '  ><a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a><a class="addthis_button_tweet"></a><a class="addthis_button_google_plusone" g:plusone:size="medium"></a><a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a></div>

Donnarumma, a 17 éves csodakapus története

Még nincs 18 esztendős, de már a második szezonját kezdte meg a 7-szeres Bajnokok Ligája-győztes Milan kapujában. Ez nem akármilyen teljesítmény, azonban fiatal kora ellenére több alkalommal – legutóbb a Torino elleni 3-2-re megnyert mérkőzésen – bizonyította, hogy érett a feladatra és méltó utódja lehet olyan legendás Milan kapusoknak, mint Sebastiano Rossi, Nelson Dida vagy éppen Christian Abbiati.

Megragadtuk az alkalmat, hogy bemutassuk Donnarumma hosszú és érdekes történetét, aki 1999. február 25-én látta meg a napvilágot egy Nápolyhoz közeli városban, Castellammare di Stabiában. Már gyerekkorában kitűnt a többiek közül, egyrészt páratlan tehetsége, másrészt a magassága miatt, ugyanis átlagosan egy fejjel volt magasabb a saját korosztályában lévő srácoktól. Édesanyjának számtalan alkalommal kellett bizonyítania a kis Gigio személyi igazolványának felmutatásával, hogy fia nem túlkorosan szerepel az adott ifimeccsen. Donnarumma egyébként 2013-ban került a Milan ifjúsági akadémiájára. Egy hajszálnyira volt attól, hogy az Interhez szerződjön, de a piros-feketék nem vesztegették az időt, azonnal megkeresték a kapust és családját.

Mint később kiderült, nem csak a Milan kopogtatott érte.

“Sok klub felismerte a fiamban rejlő potenciált. A Napoli nagyon szerette volna megszerezni őt, miközben a Juventusnál és az Internél is próbajátékon volt. Azonban nem igazolt más klubhoz, mert minden áron csak a Milant akarta.” – mondta az édesapja tavaly októberben.

Egy motocross pályán szerette meg a labdarúgást és akár asztalos is lehetett volna: “Lehettem volna asztalos, mint édesapám, néha segítettem is neki, de nem igazán tudtam megkülönböztetni a csavarokat. Gyerekkoromban egy motocross pályán kezdtem focizni, többnyire idősebbekkel, de a korkülönbség nem volt észrevehető. Egy kis darab fű se volt otthon, folyton sebesek voltak a térdeim: ez volt a legjobb edzés. Mindig is arról álmodtam, hogy a Milan kapusa leszek, Dida és Abbiati volt a példaképem, de volt Kaká poszter is a szobámban. Nem hittem volna, hogy ilyen hamar valósággá válik az álmom. Amikor viszont látom magunkat a TV-ben még mindig nem hiszem el, hogy tényleg én állok a kapuban.” – mondta a fiatal kapus néhány hónappal ezelőtt.

Az olasz kapus először 2015 februárjában került rivaldafénybe, amikor is a Cesena elleni bajnoki mérkőzésen Filippo Inzaghi leültette a cserepadra. Ekkor már sejteni lehetett, hogy előbb vagy utóbb rendszeresen az első csapat közelében lesz. A szezon végén szinte biztossá vált, hogy az akkor 16 éves Donnarumma felkerül a felnőttekhez: az előszezonban lehetőséget is kapott, a Real Madrid elleni felkészülési mérkőzésen Diego Lópezt váltotta csereként és a 0-0-s rendes játékidő után a tizenegyesrúgásoknál hárította a világbajnok Toni Kroos büntetőjét.

Pár hónappal később – köszönhetően Diego López gyenge formájának – Donnarumma élesben is megkapta az esélyt a bizonyításra, Sinisa Mihajlovic 2015. október 25-én a kezdőcsapatba jelölte az ifjú kapust a Sassuolo ellen a Serie A-ban, így napra pontosan 16 évesen és 8 hónaposan mutatkozhatott be a Milan színeiben. A találkozó 2-1-es győzelemmel zárult, de Domenico Berardi egy jól helyezett szabadrúgásgóllal sem tudta elrontani a debütálást.

Donnarumma egyébként így élte meg élete egyik legszebb momentumát: “A Sassuolo elleni meccset megelőző napon történt, hogy Mihajlovic az öltözőbe hívott és beszélgettünk. Ekkor közölte, hogy másnap kezdeni fogok a San Siróban. Mesélt a döntésének okáról is. Hihetetlen érzés volt. Edzés után felhívtam a szüleimet és azt mondtam nekik, hogy azonnal jöjjenek és látogassanak meg.”

Dino Zoff, az olasz válogatott korábbi legendás hálóőre így vélekedett róla: “Donnarumma nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számára, hogy 16 évesen az olasz élvonalban védhessen. Úgy tűnik, hogy nagy kapussá fog válni, de minden tőle függ.”

A debütálás tehát nagyszerűre sikeredett, ráadásul ott ragadt a kezdőcsapatban és maximálisan meggyőzte Mihajlovicot, aki így a szezon hátralévő részében alapemberként számított Donnarummára. Az FC Barcelona, a Manchester United és a Chelsea érdeklődésének hatására a Milan érinthetetlennek nyilvánította és a vezetőség minden beérkező ajánlatot azonnal elutasított. Ez nem meglepő, hiszen az olasz és az európai labdarúgás egyik legtehetségesebb játékosáról van szó. Donnarumma az előző szezonban 30 bajnoki meccsen lépett pályára és ezek közül 10 találkozón nem kapott gólt.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a fiatal portás a 2016/2017-es szezonban ott folytatta, ahol az előző idényben abbahagyta, ugyanis a Torino elleni vasárnapi bajnokin a 95. percben 3-2-es Milan vezetésnél hárította Andrea Belotti tizenegyesét. A piros-feketék nyertek és győzelemmel rajtoltak az első fordulóban, a meccs hőse pedig a három gólt szerző Carlos Bacca és a 17 éves csodakapus, Donnarumma lett.

Egyébként Donnarumma a hatalmas bravúrjai mellett szimpatikus nyilatkozataival is belopta magát a szurkolók szívébe, olyannyira, hogy az előző idény végén indított szavazásunkon a magyarországi Milan szurkolók a Szezon legjobb játékosának választották.

Címkék:

A szerző: norberto012