2022. november 30., szerda

Pioli a Milanról, a Scudettóról és az idei szezonról

-

Stefano Pioli, a csapat vezetőedzője exkluzív interjút adott a Lega Serie A hivatalos csatornájának és beszélt a Milannál töltött elmúlt három évéről, a Scudetto megnyeréséről, a szezon eddigi részének értékeléséről, az új igazolásokról, a vezetőséggel való közös munkáról illetve a háromvédős játékrendszer alkalmazásáról is.

EZEN A HÉTEN VOLT A HARMADIK ÉVFORDULÓJA ANNAK, HOGY ÁTVETTE A MILAN IRÁNYÍTÁSÁT. HOGYAN ÉRTÉKELNÉ EZT AZ IDŐSZAKOT EMBERILEG ÉS SPORT SZEMPONTBÓL?

“Igen, október 9-én ünnepeltem a harmadik évemet itt a Milannál. Ez a három év tele érzelmekkel, rengeteg munkával és együttműködéssel telt ebben a nagyszerű klubban. Három év alatt hihetetlen utat tettünk meg a játékosaimmal és továbbra is megvannak az elképzeléseink illetve a mentalitásunk ahhoz, hogy fejlődjünk és jobbak legyünk.”

HÁROM POZITÍV ÉVEN VAN TÚL. 2019-BEN A KINEVEZÉSEKOR GONDOLTA VOLNA, HOGY MEGNYERI A SCUDETTÓT A MILANNAL?

“Mindig is nagyon magabiztos és pozitív voltam. A klub egy nagyon magas potenciállal rendelkező és tehetséges csapatot bocsátott a rendelkezésemre. Ha ezeket a tulajdonságokat kombináljuk az elérhetőséggel és a fejlődési vággyal, akkor valóban magas cél elérésére pályázhatsz. Helyes volt, hogy a Milan megpróbált újra valamilyen trófeát nyerni és az előző szezonbeli siker nagy megelégedésünkre szolgál.”

VÁLTOZOTT VALAMI LÉLEKTANI SZEMPONTBÓL A SCUDETTO MEGNYERÉSE UTÁN? IMMÁRON A MILAN AZ A CSAPAT, AMELYET MINDENKI LE AKAR GYŐZNI, EZ TUDATOSULT ÖNÖKBEN?

“Fontos volt a bajnoki cím megnyerése egy ilyen fiatal csapat számára, mert ezáltal még tudatosabbak vagyunk a képességeinket és a játékstílusunkat tekintve. Aztán egy célpont lettünk az ellenfeleinknek, mindenki azért játszik, hogy legyőzzön minket. Továbbra is arra kell törekednünk, hogy emeljük a szintet, ha ismét a győzelemért akarunk versenyezni.”

A SZEZON ELSŐ KILENC FORDULÓJA MÁR LEZAJLOTTT. ÚGY SIKERÜLT, AHOGY VÁRTA?

“A szezon eddigi mérlege nagyon pozitív lett volna, ha nem veszítjük el a Napoli elleni mérkőzést. Úgy gondolom, hogy a csapat játéka alapján más eredményt érdemeltünk volna azon a meccsen. Tudjuk, hogy ezen az úton kell folytatnunk és tisztában vagyunk azzal is, hogy képesek vagyunk jobban teljesíteni. A mi szintünkön a részletek jelentik a különbséget, ezt láthattuk és a saját bőrünkön meg is tapasztaltuk. Túl sok gólt kaptunk annak ellenére, hogy kevés gólszerzési lehetőség adódott az ellenfeleink előtt.”

HA MÁR A KAPOTT GÓLOKNÁL TARTUNK… KORÁBBAN SZÓ ESETT A HÁROMVÉDŐS RENDSZERRŐL. SZERETI EZT A FORMÁCIÓT? MIT GONDOL, ILLENE A MILANHOZ? ELŐSZÖR ALKALMAZNÁ EZT EDZŐKÉNT?

“Korábban más csapatokkal is játszottam a háromvédős rendszerrel és a múltban itt is előfordult a Milannal. Még az idei szezonban is a támadások felépítésénél sok esetben játszottunk három játékossal a védelmi vonalban, de úgy gondolom, hogy összességében nem sokat változtat, hogy három vagy négy védővel játszunk. Ettől nem leszünk jobbak vagy rosszabbak. Ez koncepció és elvek kérdése és nekünk ezek megvannak. Ha lesz lehetőség és alkalom, akkor újra ki fogjuk próbálni.”

NOVEMBER 14. ÉS JANUÁR 3. KÖZÖTT NEM RENDEZNEK BAJNOKI MECCSEKET A VILÁGBAJNOKSÁG MIATT. HOGYAN KÉSZÜLNEK FEL ERRE AZ IDŐSZAKRA?

“Ez egy furcsa szezon a dátumok miatt. Még soha nem játszottak ilyen sok mérkőzést a csapatok augusztusban, szeptemberben és októberben. Gondolkozunk azon, hogyan fog alakulni és hogyan fogjuk kezelni ezt a hosszú szünetet azok számára, akik nem vesznek részt a világbajnokságon. Már van egy edzésprogramunk azoknak, akik maradnak Milanellóban, de a legnagyobb kérdőjel a Katarba menő játékosaink kapcsán van. Nekik egyedi edzéstervre van szükségük a visszatéréskor. Meg kell értenünk, hogy mikor kell pihentetni őket és mikor pályára küldeni. Ez lesz a legkényesebb és a legfontosabb kezelendő helyzet.”

BESZÉLJÜNK EGY KICSIT A CSAPATRÓL. MILYENEK AZ ÚJ IGAZOLÁSOK ÉS MILYEN VISSZAJELZÉSEKET KAPOTT A PÁLYÁN AZOKTÓL, AKIK MÁR AZ ELMÚLT ÉVEKBEN IS ITT JÁTSZOTTAK?

“Az új játékosok nagyon jól beilleszkednek, mindannyian tehetséges és nagy potenciállal rendelkező fiatalok. Természetesen egy nagyon versenyképes csapathoz csatlakoztak, de olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek fontosak számunkra. Meg vagyunk elégedve a régebb óta itt lévő játékosaink teljesítményével is. Mindenkinek elmondtam, hogy jobbak, mint tavaly, továbbá erősebbek, meggyőzőbbek, figyelmesebbek és profibbak. Amikor egy ilyen csapat edzője vagy, a maximumra törekedsz.”

IGAZ, HOGY ÚGY MOTIVÁLJA A JÁTÉKOSAIT, HOGY AZ ÖLTÖZŐBEN KITESZI A CSAPATRÓL MONDOTT KÜLÖNBÖZŐ NEGATÍV, PROVOKATÍV MONDATOKAT ÉS A KORÁBBI CSAPATTÁRSAK SZAVAIT? MESÉLNE ERRŐL EGY KICSIT?

“Úgy gondolom, hogy az edző feladata a legmegfelelőbb eszközökkel ösztönözni és motiválni a játékosait. Jól ismerem a csapatomat és a srácok érzéseit. Tudom, hogy milyen meccsekkel és szituációkkal kell szembenéznünk, ezért igyekszem megérteni a hangulatukat és a szellemiségüket, hogy maximális koncentrációra bírjam őket.”

VAN MENTÁLIS TRÉNERE? MENNYIRE HASZNOS AZ AGY ÉS A TEST EDZÉSE?

“A test mellett nagyon fontos az elme edzése is. Néhány évvel ezelőtt egy mentális trénerrel dolgoztam és ez olyan élmény volt, ami nagy mértékben szolgálta a fejlődésemet és olyan szempontokat ismertem meg, amelyeket korábban nem. Szerintem sok játékos használja ezt. Általánosságban elmondható, hogy mindent ki kell használni, ami ahhoz kell, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki és kiaknázzuk a potenciált, mert viszonylag rövid karrier áll előttünk és ezt a lehető legjobban kell kihasználnunk.”

MENNYIRE FONTOS A CSAPATSZELLEM?

“A mi sportunk egy csapatsport, mindenkit be kell vonni és arra kell törekedni, hogy mindenki mindent beleadjon a csapat érdekeit figyelembe véve. A csapat a legfontosabb, ezt kell a középpontba helyezni.”

EZ A VEZETŐSÉG ESETÉBEN IS IGAZ? MILYEN A KAPCSOLATA MALDINIVEL ÉS MASSARÁVAL?

“Egy edző szerencsés, ha olyan hozzáértő igazgatókkal dolgozhat együtt, akik támogatják őt. Maldini és Massara tökéletes páros, nagyon jól érzem magam velük. Három éve dolgozunk együtt és ez lehetővé tette számunkra, hogy jobban megismerjük egymást és jobb kapcsolatot alakítsunk ki. A jelenlétük nagyon fontos nekem és a csapat számára egyaránt.”

MILYEN MECCSET VÁR VERONÁBAN? A TÖRTÉNELEM AZT MUTATJA, HOGY A MILAN GYAKRAN SZENVED VERONÁBAN.

“A veronai idegenbeli mérkőzésekre mindig nehéz felkészülni, mert fizikálisan erősek, intenzíven játszanak és nehéz felülmúlni őket. A Verona rendre felpörög a saját közönsége előtt. Ki kell játszanunk a lapjainkat és a megfelelő kvalitással kell pályára lépnünk. Ismerjük a nehézségeket, amelyekkel találkozhatunk és minden részletre készülnünk kell.”

RÖGTÖN AZ ELŐZŐ SZEZONBELI VERONA-MILAN JUT ESZEMBE. ELŐTTE AZ INTER KÉTGÓLOS HÁTRÁNYBA KERÜLT, MAJD RÚGOTT NÉGY GÓLT AZ EMPOLINAK. EKKOR MINDENKI A VÉGZETES VERONÁRÓL KEZDETT EL BESZÉLNI, AZTÁN A MILAN HÁTRÁNYBÓL FORDÍTVA 3-1-RE NYERT.

“Az előző szezon utolsó szakaszában sokszor játszottunk az Inter után és ezért tudtuk azt is, hogy a győzelem az egyetlen forgatókönyv, ha meg akarjuk nyerni a Scudettót. Úgy gondolom, hogy különösen ezekben a pillanatokban érdemelte meg a csapat a bajnoki címet, mert mentálisan is erősnek bizonyult.”

“Egyértelmű, hogy nagyon bonyolult helyzet alakult ki, amikor hátrányba kerültünk Veronában. Ennek ellenére a játékosok mindig hittek a képességeikben és a játékukban. Megvolt bennünk a képesség, a vágy, a makacsság és az elszántság ahhoz, hogy kilábaljunk egy nagyon komplikált helyzetből pszichológiai szempontból és azon túl egyaránt.”

BOB SINCLAR FRANCIA DJ-T IS FELDÜHÍTETTE, AKI ÚGY TŰNIK, HOGY MÁR ROSSZUL VAN A ‘PIOLI IS ON FIRE’ DALTÓL.

“Nagyon sajnálom…” – mondta nevetve. “Meg tudom érteni. Ez egy kicsit szokatlan és egyben izgalmas dolog, ami nagy örömmel tölt el, azért is, mert spontán született a szurkolóinktól, amikor még nem nyertünk semmit. Így még szebb és izgalmasabb.”

Forrás:LegaSerieA

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS