Az UEFA jóváhagyta az új Pénzügyi Fair Playt

5

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette, hogy 2022 nyarától módosulnak a Pénzügyi Fair Play szabályai.

Az UEFA végrehajtó bizottsága a mai napon a nyoni ülésén jóváhagyta a klubok pénzügyi fenntarthatóságára vonatkozó új szabályokat. A szövetség megreformálta a 2010-ben bevezetett Pénzügyi Fair Playt, amelyet rengeteg kritika ért az elmúlt években.

Az új Pénzügyi Fair Play célja a futballklubok pénzügyi fenntarthatóságának elérése és ezt három kulcsfontosságú szemponton keresztül próbálják megvalósítani, ami a fizetőképesség, a stabilitás megteremtése és a költségek kontrollálása – olvasható az UEFA hivatalos közleményében. Az új szabályozás 2022 júniusától lép életbe.Az UEFA szigorítja a lejárt tartozásokra vonatkozó eddigi szabályait. Ez a lépés jobb védelmet biztosít a hitelezők számára. Az illetékesek negyedévente ellenőrzik a klubok tartozásait, amelyek más együttesek, alkalmazottak, vállalatok illetve adóhatóság felé állnak fenn és a késedelmes fizetőkkel kevésbé lesznek toleránsak.

Emellett a szövetség nagyobb mozgásteret biztosít a kluboknak és megduplázza az eddigi megengedett maximális veszteség mértékét. Hároméves periódust vizsgálva a futballklubok vesztesége a továbbiakban maximum 60 millió euró lehet az eddigi 30 millióval szemben.

A legnagyobb újítás, hogy 70 százalékra korlátozzák a bérekre, az átigazolási árakra és az ügynöki díjakra fordítható kiadásokat. Ez azt jelenti, hogy egy klub nem költhet nagyobb összeget erre a három szegmensre, mint a teljes bevételének 70 százaléka. Ellenkező esetben jogsértés történik, amely előre meghatározott pénzügyi szankciókat és súlyos esetben különböző intézkedéseket (például kizárás) von maga után. A költségszabályozás bevezetése fokozatosan történik annak érdekében, hogy a kluboknak legyen ideje alkalmazkodni az új rendszerhez. A 2023/24-es idényben 90 százalék, a 2024/25-ös idényben 80%, majd a 2025/26-os idénytől 70 százalék lesz a korlátozás az említett kiadások terén.

5 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. “A legnagyobb újítás, hogy 70 százalékra korlátozzák a bérekre, az átigazolási árakra és az ügynöki díjakra fordítható kiadásokat. Ez azt jelenti, hogy egy klub nem költhet nagyobb összeget erre a három szegmensre, mint a teljes bevételének 70 százaléka. ”

  Fair play, ja… A legkisebb angol csapat is többet kap mint egy komolyabb olasz, spanyol, német csapat. Akkor hogyan lenne ez fair play?

  De amúgy még ezzel a számolással sem lenne baj, de akkor csinálják úgy hogy mondjuk az 5 legerősebb bajnokság összes csapatát figyelembe véve legyen ez egy átlag. Az kb. 100 csapat, az összes bevételét stb. adják össze, osszák le a csapatok számával és legyen ennek a 70%-a maximum. És minden mutatóval így kéne számolni. Na ez már közelítene a fair play-hez. A kicsik nyilván ezt az összeget sem érnék el, viszont a nagyokat korlátozná rendesen. És ilyen számolásnál még a 70%-al sem kéne szórakozni, lehetne nyugodtan 100%, átlagot figyelembe véve az sem lenne egy elrugaszkodott összeg.

 2. Ez nem azt jelenti, hogy a nagyok ne költhessenek hanem, hogy úgy vegyen fel mindenki hitelt, hogy fair módon biztosan vissza tudja azt fizetni a hitelezőinek.

   • Arra gondoltam csak, hogy ez megint egy olyan intézkedés, ami kb 5 klubnak tökéletes, a többiek meg szívhatnak. Ebből kifolyólag lehet, hogy újra megpróbál néhány klub elszakadni az uefától és létrehozza a saját bajnokságát/ akár bajnokságait.
    Egyébként nem értem ezt a fajta intézkedést. Ha valaki elbaxa a költségvetést, ki nem xarja le? Így járt! Ha valóban a fenntarthatóság a cél akkor vezessenek be fizetési sapkát, meg korlátot az ügynöki jutalékra.

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet