2022. október 04., kedd

Ibra: “A Milan újra a BL-ben van és a szurkolók megérdemelték”

-

Zlatan Ibrahimovic a La Gazzetta dello Sportnak adott exkluzív interjút és ahogy megszokhattuk, ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. A svéd klasszis elmondása szerint nagyon sokat adott számára a labdarúgás, azonban ő is adott valamit a futballnak: a világ legkomplettebb csatárát.

GÓLKIRÁLY LETTÉL, DE CSAK A MECCSEK FELÉN JÁTSZOTTÁL. ÚGY TŰNIK, MINTHA A TEST LÁZADNA ZLATAN ELLEN…
“Nem gondolom… Meg fogjuk találni az egyensúlyt az izmaim és az akaratom között.”

ZLATAN, TETSZIK A MÉDIA ÁLTAL RÓLAD KIALAKÍTOTT KÉP?
“Mindenki a munkáját végzi és kifejezi a véleményét. Tudom, hogy mit tudok és mire vagyok képes. Mindig bízom magamban, ez az a mentalitás, aminek köszönhetően tt tartok. Nem tudok és nem is akarok ezen változtatni.”

CSALÓDOTT VAGY, HOGY SÉRÜLÉS MIATT NEM LEHETSZ OTT AZ EB-N?
“Sokkal csalódottabb vagyok a Milan miatt, hogy ilyen sok mérkőzést ki kellett hagynom. Szerettem volna még többet segíteni a csapatnak. Olyan játékos vagyok, aki általában 50 meccset játszik évente. Talán reálisabbnak kellene lennem magammal szemben és kevesebbet követelni a testemtől, de ezt nem tudom megtenni. Nyilván csalódott vagyok az Eb miatt is, de ha úgy térek vissza a tornán, hogy nem vagyok 100 százalékos állapotban, akkor az nem én vagyok. Inkább kimaradok és szurkolok Svédországnak.”

AGGÓDTÁL A FOGADÁSI TÁRSASÁGBAN VALÓ RÉSZESEDÉSED MIATT?
“Nem, mert a dolgok kialakulnak. Semmit sem tettem a rendszer ellen, éppen ellenkezőleg: amint visszatértem Európába, azonnal megpróbáltam rendbe tenni a dolgokat.”

MI A VÉLEMÉNYED A SZUPERLIGÁRÓL?
“Nem vagyok túl tájékozott az ügyben, de el tudom képzelni azokat az okokat, amelyek cselekvésre késztették ezeket a klubokat. Pénzügyi szempontból szenvednek és megpróbálják megtalálni a megoldást. Inkább furcsa, hogy egyes országokban vita alakult ki a szurkolók és a játékosok között és senki sem kérdezett semmit azoktól a játékosoktól, akik a show-t adják. Miközben mi vagyunk azok, akik többet vagy kevesebbet játszanának.”

SZERINTED TÚL SOKAT JÁTSZOL?
“Nem hiszem. Ha egy játékos nem játszik, akkor dühös lesz. Ha túl sokat játszol, akkor azt mondod, hogy ez túl sok. Amikor kisüt a nap, meleg van, de ha nincs napsütés, akkor hiányzik… Meg kell találnunk az egyensúlyt.”

39 ÉVESEN SZERETNÉL KEVESEBBET JÁTSZANI?
“Éppen ellenkezőleg, de talán most meg kellene tanulnom reálisabbnak lenni és követnem a testem üzeneteit. Ez nem sikerül és mindig a maximumra törekedek.”

BESZÉLTÉL A KLUBOK PÉNZÜGYI NEHÉZSÉGEIRŐL… TÚL SOKAT KERESNEK A JÁTÉKOSOK?
“Mi számít túl soknak? A játékos értéke alakítja a piacot. Minden attól függ, hogy mennyire van szükséged az adott játékosra. Ez olyan, mint a tőzsde.”

MI MIATT SZENVEDTÉL A LEGTÖBBET A SZEZONBAN?
“A sérülések miatt, de ennek ellenére 18 fantasztikus hónap telt el a visszatérésem óta. A Milan újra a Bajnokok Ligájában szerepel és a szurkolók megérdemelték. Meg akartam nyerni a Scudettót és ott voltunk az első helyen… Azokban a hónapokban fejlődött a mentalitásunk, egyénileg és csapatként egyaránt.”

PASSZOLSZ EGY INDIVIDUALISTA JÁTÉKOS KÉPÉHEZ, AKI KISSÉ ÖNZŐ…
“Sok király van, de csak egy Isten és az én vagyok. De a csapattársaim nélkül nem jutok sehova és ezzel tisztában vagyok.”

HÁNYSZOR VOLTÁL DÜHÖS EBBEN A SZEZONBAN?
“Minden egyes nap. Így érzem magam életben. Véleményem szerint nem negatív dolog dühösnek lenni. Ez is egy módja annak, hogy kifejezd mások felé, hogy mennyire törődsz velük és mennyire érdekel, amit csinálsz. Ha mindig azt mondod, hogy minden rendben van, az milyen élet?”

AZ ÚJ CSAPATTÁRSAD, MAIGNAN ELMONDTA, HOGY FIATALKÉNT VISSZASZÓLT NEKED ÉS TE EZT NAGYRA ÉRTÉKELTED…
“Néha így tüzelem fel az embereket. Néha keménynek és néha lágynak kell lenned. Néha viccelődök és néha üzenetet sugallok. Ezúttal bejutottunk a Bajnokok Ligájába és ez volt a célunk, de én nyerni akarok. Ez egy olyan kihívás, ami folytatódik és élvezem. Most nagyobb a felelősségem és sokkal inkább vezérnek érzem magam. Egyértelmű a kapcsolatom a klubbal. A játékosoknak minden egyes nap keményebben kell dolgozniuk azért, hogy a Milan visszatérjen oda, ahová tartozik.”

HA MÁR VEZÉR… SAJNÁLOD GIGIO DONNARUMMA TÁVOZÁSÁT?
“Nagyon is. Korábban feltetted a kérdést, hogy túl sokat keresnek-e a játékosok, most én is felteszek egy kérdést: mekkora az értéke Donnarummának? A Milanban nőtt fel és 20 évig a csapat kapusa lehetett volna… Jó, talán nem 20 évig, mert ő nem egy Ibra, de a világ legjobbjai között van a posztján. Paolo Maldinihez hasonlóan ő lehetett volna Mr. Milan. Nem tudom, hogy Gigio távozik vagy sem, de kettőn áll a vásár. Azt mondanám neki, hogy maradjon a Milanban a pályafutása végéig.”

VALAKI MEGY, VALAKI JÖN… MI A VÉLEMÉNYED GIROUD-RÓL?
“Minél több nagyszerű játékosunk van, annál jobb. Giroud nagy tapasztalattal rendelkezik és nincs sok játékosunk, akinek trófeája van. Ha jön, szívesen látjuk a csapatban. Azért is, mert ez egy nagyon készséges csapat, amely tanulni és fejlődni akar.”

ÉS AKKOR TE KÉSZEN ÁLLSZ ARRA, HOGY PIOLI HELYETTESE LEGYÉL…
“Már másfél éve ezt csinálom. Most más tennivalót kell keresni.”

MOURINHO BARÁTOD VISSZATÉR OLASZORSZÁGBA…
“Ez egy szép kihívás. Hasonló, ami velem történt, hiszen olyan klubhoz érkezik, amely nem számít favoritnak és ehhez nincs hozzászokva, de pont ezért lesz szép. Mourinho egy olyan karakter, akinek a szavai bejárják az egész világot. A Serie A számára minden szempontból jó a visszatérése.”

ALLEGRI, A KORÁBBI EDZŐD VISSZATÉRT A JUVENTUSHOZ…
“Örülök neki. Amikor az edzőm volt, akkor még a pályafutása elején volt és akkor lett győztes. Talán jobb lett volna, ha külföldi tapasztalatokat szerez, de nem mindenki olyan, mint Zlatan, aki fogja a bőröndjét és megy. Mindenki a maga módján teljesedik ki.”

MONDJUK AZT, HOGY ANCELOTTI AZ UTAZÁSI VÁGYÁT TEKINTVE HASONLÍT RÁD…
“Madridban egy másik nagy kihívás vár rá.”

NAGYON SIKERES VOLTÁL SANREMÓBAN ÉS SZIMPATIKUS LETTÉL AZOK SZÁMÁRA, AKIK KORÁBBAN NEM KÖVETTÉK A FUTBALLT ÉS NEM ISMERTEK TÉGED…
“Ez mindig így van, de a hozzám közel álló emberek tudják, hogy milyen vagyok. Sokszor megkérdeztem Amadeustól, hogy mit kell tennem a fesztiválon. Ő arra kért, hogy legyek önmagam és csak ezt tettem.”

MINDIG ÖNMAGADAT ADOD VAGY VAN OLYAN, AMIKOR ÁLARCOT ÖLTESZ?
“Hébe-hóba szükség van egy kis önvédelemre, nem osztom meg másokkal a magánéletemet. Megmosolyogtat, amikor valaki azt hiszi, hogy ő tökéletes egy olyan világban, ahol állandóan minden tekintet rád szegeződik.”

HOGYAN LÁTOD A KÖVETKEZŐ SZEZONT?
“Vannak olyan csapatok, amelyek a járvány után gazdaságilag szenvednek és már nem tudnak úgy cselekedni, mint korábban. Ebből a szempontból az Atalanta és a Milan tűnik számomra a legszilárdabb klubnak. Aztán meglátjuk, hogy mi történik a pályán. Ez olyan lesz, mint egy új fejezet a Milan számára. Nehéz bajnokság következik, harcolnunk kell az Atalantával, az Interrel, a Juventusszal és a Napolival. Rendkívül kiegyensúlyozott. Megpróbálok újra nyerni a csapattársaimmal együtt.”

VAN OLYAN DOLOG AZ ÉLETEDBEN, AMIT MEG AKARSZ CSINÁLNI ÉS MÉG NEM TETTÉL MEG?
“Eddig mindent megcsináltam, amit szerettem volna. Nincsenek hosszú távú terveim. Amikor voltak, általában pont az ellenkezője történt annak, amit terveztem. Tehát a mának élek. Megtörténik, aminek meg kell történnie.”

ZLATAN, A FUTBALL ADOTT NEKED TÖBBET VAGY TE ADTÁL TÖBBET A FUTBALLNAK?
“A futballnak köszönhetően megismertem embereket, utazgattam és különböző kultúrákat tapasztaltam meg. A futball megadta számomra azt az életet, ami most van nekem. Én mit adtam? A világ legkomplettebb csatárát.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

2 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS