Andriy Shevchenko, a csapat korábbi klasszisa elmondása szerint azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy napon vezetőedzőként irányítsa a Milant.

Az ukrán világklasszis 1999 és 2006 között hét csodálatos évet töltött a Rossonerinél, amelynek színeiben 323 tétmérkőzésen 176 alkalommal volt eredményes. Ezzel ő a klub történetének második legeredményesebb játékosa Gunnar Nordahl után.

Sheva 2012-ben jelentette be visszavonulását és néhány évvel később csatlakozott az ukrán válogatott szakmai stábjához. 2016 nyarán szövetségi kapitány lett és azóta nagyon jól szerepelt: 33 meccsen 19 győzelem, 9 döntetlen és 5 vereség a mérlege.

Shevchenko felfedte, hogy mi az egyik legfőbb célkitűzése és álma a jövőre nézve.

“Egy napon vissza akarok térni a Milanhoz vezetőedzőként. A Milan mindig is a szívemben marad és nagy szeretet köt a szurkolókhoz. Meglátjuk, hogy mikor és egyáltalán meg fog-e történni, de az egyik célom, hogy visszatérjek trénerként a Rossonerihez. Ugyanakkor most csak az ukrán válogatottra koncentrálok.”

“Az a legfontosabb, hogy a lehető legjobb módon záruljon a szezon a Milan számára és mindent bele kell adni. Aztán meglátjuk, hogy mi történik és mi lesz a klub jövője. Azt tanácsolnám a játékosoknak, hogy mindig adjanak bele mindent az edzéseken és a mérkőzéseken, mert így érdemelhetik ki a szurkolók tiszteletét. “

A JUVENTUS ELLENI GÓLJÁRÓL A BL-DÖNTŐBEN
“Néhány nappal ezelőtt megnéztem egy videót, amelyben hátsó kameraállásból látszott az elvégzett tizenegyesem. Látható volt, amint az összes csapattársam a büntetőmre vár. 30 méter alatt, amíg odaértem, mindenkire gondoltam. Azt mondtam magamnak, mielőtt felvettem a labdát, hogy nem változtatom meg a döntésemet. Meg akartam várni Buffon mozgásának irányát és így is tettem. Vártam a játékvezető sípjára. Nem hallottam semmit, mert olyan nagy hangzavar volt a stadionban, de fejben készen álltam.”

A 6-0-RA MEGNYERT INTER ELLENI DERBIRŐL
“Nagyon tiszteltem Cesare Maldinit. Akkoriban nem teljesítettünk jól, de nagyszerűen éreztük magunkat azon a mérkőzésen. Ez egy fontos derbi volt mindenkinek, különösen Cesare Maldini számára. Nagyszerű kapcsolatom volt vele.”

A KORÁBBI CSAPATTÁRSAKRÓL
“A Milanban sok nagyon jó játékos volt. Együtt nőttünk fel és sok érzelmes pillanatot szereztünk a szurkolóknak. Nagyszerű emlékeim vannak. Kezdetben Costacurta, Albertini és Ambrosini állt a legközelebb hozzám, de Paolo Maldinivel is nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki.”

GALLIANIRÓL
“Nagyszerű a kapcsolatunk és gyakran küld üzeneteket régi videókkal.”

AZ EGYKORI EDZŐIRŐL
“Lobanovszkij és Ancelotti volt az a két edző, aki a legtöbbet adta nekem a futballban. Lobanovszkijnak köszönhetően megtanultam a munkakultúrát. A mi generációnk nagyon sokat tanult tőle. Amikor megnyertem a Bajnokok Ligáját a Milannal, a serleget elhoztam az emlékművéhez. Ő mindig is arról álmodozott, hogy megnyerje a trófeát. Ancelotti az az edző, akivel a legtöbbet nyertem. Nagyon jól tudja, hogyan kell kiváló kapcsolatot kiépíteni a játékosokkal. Hihetetlen légkört teremtett a csapatban, köszönhetően Gallianinak is, akivel nagyszerű Milant épített Berlusconi.”

DUDEK BRAVÚROS VÉDÉSÉRŐL A 2005-ÖS BL-DÖNTŐBEN
“Az a védés még mindig megőrjít. Elrontottam a tizenegyest, de még mindig nem értem, hogy ziccerben hogy nem ment be a labda a kapuba. Nem akarom többé látni azt a védést.”

A LEGSZEBB GÓLJÁRÓL
“Sok gyönyörű gólt lőttem, de egyesek azért fontosak, mert általuk történelmet írtam. Például az Inter elleni találatom a 2003-as Bajnokok Ligája-elődöntőjében vagy Monacóban az Európai szuperkupán szerzett gólom fejjel.”

MALDINIRŐL
“Remélem, hogy maradni fog a Milanban. Nem gondolom, hogy a legutóbbi kijelentéseivel bárkit is megsértett volna. Fontos dolgokat mondott. Ő egy olyan személy, aki keveset beszél, de imádja a Milant és teljes mértékben képviseli a klubot. Még játékosként is mindig a csapat érdekeit helyezte előtérbe a sajátjával szemben. Paolo olyan típusú ember, aki soha nem adja fel. Meglátjuk, hogy mi fog történni és Gazidis milyen lehetőségeket kínál számára. Mindenesetre remélem, hogy Paolo továbbra is marad a klubnál és befolyása lesz a jövőbeli döntésekre.”

3 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Ma is megnyerő és kiváló ember. De ha van egy csöpp esze, akkor nem jön ide edzőnek, és másnak sem. Egy hídról leugrani gyorsabb és fájdalommentesebb, mint mostanában a Milannál elsorvadni régi legendaként. De ezért volt a régi Milan a legjobb: nemcsak ügyeskék futkároztak benne, hanem sok olyan ember is, akik kiemelkedő intellingenciával bírtak volna a pályán kívül is, ez ma nagyon hiányzik!

  2. Shevchenko jó edző. Megvan hozzá a tapasztalata, intelligenciája, tisztelik a játékosok.
    Néhány ukrán meccsbe beletekintettem, és a taktika is rendben van. Igazából a mai modern focit követi, tehát Shevchenko tanul, és nem csak a múltjából él..Ez mindenképpen pozitívum.

  3. Neki akkor érdemes csak idejönni, ha már elért valamit a csapat és kell egy kis változás, de jelenleg nem változás kell, hanem stabilitás, mert az nincs és könnyű egy kezdő edző nyakába varrni minden hibát, miközben a vezetőség a hibák forrása.