Ma ünnepli a 20. születésnapját a Milan saját nevelésű kapusa, Gianluigi Donnarumma.

Donnarumma 1999. február 25-én látta meg a napvilágot egy Nápolyhoz közeli városban, Castellammare di Stabiában. Már gyerekkorában kitűnt a többiek közül, egyrészt páratlan tehetsége, másrészt a magassága miatt, ugyanis átlagosan egy fejjel volt magasabb a saját korosztályában lévő srácoktól. Édesanyjának számtalan alkalommal kellett bizonyítania a kis Gigio személyi igazolványának felmutatásával, hogy fia nem túlkorosan szerepel az adott ifimeccsen. Donnarumma egyébként 2013-ban került a Milan ifjúsági akadémiájára. Egy hajszálnyira volt attól, hogy az Interhez szerződjön, de a piros-feketék nem vesztegették az időt, azonnal megkeresték a kapust és családját.

Mint később kiderült, nem csak a Milan kopogtatott érte.“Sok klub felismerte a fiamban rejlő potenciált. A Napoli nagyon szerette volna megszerezni őt, miközben a Juventusnál és az Internél is próbajátékon volt. Azonban nem igazolt más klubhoz, mert minden áron csak a Milant akarta.” – mondta az édesapja évekkel ezelőtt.

Egy motocross pályán szerette meg a labdarúgást és akár asztalos is lehetett volna.

“Lehettem volna asztalos, mint édesapám, néha segítettem is neki, de nem igazán tudtam megkülönböztetni a csavarokat. Gyerekkoromban egy motocross pályán kezdtem focizni, többnyire idősebbekkel. Egy kis darab fű se volt otthon, folyton sebesek voltak a térdeim: ez volt a legjobb edzés. Mindig is arról álmodtam, hogy a Milan kapusa leszek, Dida és Abbiati volt a példaképem, de volt Kaká poszter is a szobámban. Nem hittem volna, hogy ilyen hamar valósággá válik az álmom. Amikor viszont látom magunkat a TV-ben még mindig nem hiszem el, hogy tényleg én állok a kapuban.” – nyilatkozta Gigio pár éve.

Az olasz kapus először 2015 februárjában került rivaldafénybe, amikor is a Cesena elleni bajnoki mérkőzésen Filippo Inzaghi leültette a cserepadra. Ekkor már sejteni lehetett, hogy előbb vagy utóbb rendszeresen az első csapat közelében lesz. A szezon végén szinte biztossá vált, hogy az akkor 16 éves Donnarumma felkerül a felnőttekhez: az előszezonban lehetőséget is kapott, a Real Madrid elleni felkészülési mérkőzésen Diego Lópezt váltotta csereként és a 0-0-s rendes játékidő után a tizenegyesrúgásoknál hárította a világbajnok Toni Kroos büntetőjét.

Pár hónappal később – köszönhetően Diego López gyenge formájának – Donnarumma élesben is megkapta az esélyt a bizonyításra, Sinisa Mihajlovic 2015. október 25-én a kezdőcsapatba jelölte az ifjú kapust a Sassuolo ellen a Serie A-ban, így napra pontosan 16 évesen és 8 hónaposan mutatkozhatott be a Milan színeiben. A találkozó 2-1-es győzelemmel zárult, de Domenico Berardi egy jól helyezett szabadrúgásgóllal sem tudta elrontani a debütálást.

Donnarumma egyébként így élte meg élete egyik legszebb momentumát: “A Sassuolo elleni meccset megelőző napon történt, hogy Mihajlovic az öltözőbe hívott és beszélgettünk. Ekkor közölte, hogy másnap kezdeni fogok a San Siróban. Mesélt a döntésének okáról is. Hihetetlen érzés volt. Edzés után felhívtam a szüleimet és azt mondtam nekik, hogy azonnal jöjjenek és látogassanak meg.”

A debütálás tehát nagyszerűre sikeredett, ráadásul ott ragadt a kezdőcsapatban és maximálisan meggyőzte Mihajlovicot, aki így a szezon hátralévő részében alapemberként számított Donnarummára. Az FC Barcelona, a Manchester United és a Chelsea érdeklődésének hatására a Milan érinthetetlennek nyilvánította és a vezetőség minden beérkező ajánlatot azonnal elutasított.

Donnarumma azóta kulcsember a Milanban és hosszú évek óta kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból. Az olasz válogatott kapus eddig 152 tétmérkőzésen védte a Rossoneri kapuját és 53 meccset kapott gól nélkül hozott le. A Milan 2016 decemberében az ő vezérletével nyerte meg az Olasz szuperkupát a Juventus ellen. Donnarumma azon a meccsen az 1-1-es rendes játékidőt követően két büntetőt hárított a tizenegyesrúgásoknál.

Gigio Donnarumma ma 20 éves.

Isten éltesse sokáig!

1 HOZZÁSZÓLÁS

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet