Egy majd negyven éves sztori

1

Egy közel negyvenesztendős sztorit elevenítünk most fel.

1971. őszét írunk, amikor a Milan nekivág az UEFA-Kupa első kiírásának. (Korábban VVK, majd EVK volt a kupa elnevezése.)

Szeptember 15-én egy könnyed mérkőzés a világverőnek csöppet sem nevezhető ciprusi Digenisz Morfu ellen a San Siro gyepén (4-0). A ciprusiak már előre látták a sorsukat és időben lemondták a pályaválasztói jogukat (Abban az időben ez szokás volt a kis csapatok részéről, mert rengeteg utazási költséget meg tudtak így spórolni.) A visszavágót ennek értelmében Triesztben rendezték meg és ott is sima milánói győzelem született (3-0).

A második fordulóban egy elég kellemetlen ellenfél várta a Rossonerit: a nyugatnémet Hertha Berlin -Varga Zoltánt is a soraikban tudták akkortájt – az első mérkőzésen csak 4-2-re kapott ki Milánóban (4-2), ami izgalmassá tette a november eleji visszavágót. Így is történt volna, ha Bigon nem rúgott volna a berlini meccs 12. percében gyorsan egy gólt. Ez pont elég volt az olaszoknak, mert ezután a berliniek diktáltak, s végül megfordították a találkozó állását (1-2)Az 5-4-el továbbjutó Milan a harmadik fordulóban a skót Dundee Unitedet kapta ellenfélnek. Az első meccs után mindenki a fellegekben járt a magabiztos siker után, 3-0 lett Rivera, Benetti és Stewart öngóljával. A skótok nemhiába skótok, küzdeni tudásból jelesre vizsgáztak a Dens Parkban! Wallace és Duncan góljaival 2-0-ra nyerni tudtak, ami összesítésben 3-2-es  továbbjutást jelentett Riveráéknak.

1972-re fordult az időkerék és jöhetett a negyeddöntő a belga Lierse SK ellen.

Az első meccsen Rivera és Bigon első félidei góljai után 2-0-al vártuk a belgiumi visszavágót.

Március 7-én Silvano Villa nem hagyta sokáig kételyek közt a milánói szurkolókat, mert már összesítésben 3-0-ra mentünk a góljával, amit ugyan Vermeyen még kiegyenlített (1-1), de ennek ellenére elődöntőbe került a piros-fekete klub!

1972. április 5., az elődöntő első meccse a White Hart Lane gyepén.

TOTTENHAM HOTSPUR – MILAN    2-1

Vezette: Medina Iglesias – spanyol

Gólok: Perryman 33, 65, illetve Benetti II 26

TOTTENHAM HOTSPUR: Jennings, Kinnear, Knowies, Coates (83′ Neighbour), England, Naylor, Gilzean, Perryman, Chivers, Peters, Mullery – edző: Nicholson

MILAN: Cudicini, Sabadini, Zignoli, Anquilletti, Schnellinger, Rosato I, Sogliano, Benetti II, Bigon I, Rivera, Golin (69′ Zazzaro II) – edző: Rocco

A meccset jól kezdte a Milan, Benetti góljával a 26. percben előnyt szereztünk.

Sajnos az öröm nem tartott sokáig, a 33. percben Steve Perryman gyorsan egyenlített, a második félidő derekán már a hazaiak vezettek ugyancsak Perryman találatával.

A Tottenham akkor élcsapat volt Angliában, a kezdőcsapatukból  7-8  játékos bekerült a válogatottakba. Elég csak két nevet kiemelni: Talán még van, aki a fórumozók közül is láthatta védeni az északír kapuslegendát, Pat Jenningset. A másik nagy név a londoniak korabeli csapatából az a Martin Peters volt, aki ugyan West Ham játékosként, de világbajnoki címet nyert 1966-ban.


 

A második, mindent eldöntő meccs igazán izgalmasnak ígérkezett a londoni 1-2 után.

A San Siro 68.000 fős közönsége szinte meghűlt a döbbenettől, amikor az angol csapatkapitány, Alan Mullery már a 7. percben bevette Cudiccini kapuját.

Sokáig gyürkőztek a csapatok, ennek annyi eredménye lett, hogy a Rossoneri kiharcolt egy büntetőt és azt Rivera gólra váltotta. Maradt még 22 perc, hogy kiharcoljuk a 2-1-et, de sajnos ez nem sikerült. Az angolok masszívan védték az eredményt és megérdemelten kerültek a döntőbe.


1972. április 19.

MILAN – TOTTENHAM HOTSPUR    1-1

Vezette: Loraux  – francia

Gólszerző:  Rivera 57. illetve Mullery 7.

MILAN: Cudicini, Anquilletti, Zignoli, Rosato I, Schnellinger, Biasiolo I (54′ Sabadini), Golin (81′ Villa II), Benetti II, Bigon I, Rivera, Prati – edző: Rocco

TOTTENHAM HOTSPUR: Jennings, Kinnear, Knowies, Mullery, England, Beal, Coates, Perryman, Chivers, Peters, Pratt (75′ Naylor) – edző: Nicholson

A teljesség kedvéért felidézzük a döntőt is:

A másik ágról szintén angol csapat, a Wolverhampton Wanderers jutott fináléba.

Döntő oda- visszavágós rendszerben került megrendezésre, az első mérkőzésen a Spurs a Farkasok otthonát is bevette és nyert 2-1-re. Ez az eredmény jó alapot szolgáltatott, hogy megnyerjék végül a sorozatot, így is történt, az 1-1-el a londoniak hódították el az első alkalommal kiírt UEFA-kupát.


A Milan csapata 1972-ből

 

A Tottenham csapata 1972-ből

1 HOZZÁSZÓLÁS

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet