Gennaro Gattuso, a Milan újdonsült vezetőedzőjét kedden egy sajtótájékoztató keretein belül mutatták be. Az olasz szakember beszélt az érzéseiről, a korábbi tapasztalatairól, Vincenzo Montelláról, a csapatszellemről, a Primavera együttesről és az elképzeléseiről is.

Hétfőn a Milan hivatalosan is bejelentette, hogy Montella közel másfél év után távozik a Milan kispadjáról és a továbbiakban Gattuso irányítja a csapatot. Gattusót kedden egy sajtótájékoztatón mutatták be Milanellóban.

„Ez egy nagyon különleges nap számomra. Nagy a felelősség, csak le kell hajtanom a fejemet és keményen dolgozni. A pályafutásom során számos kihívást sikerült leküzdenem és ez egy izgalmas megmérettetés lesz. Kemény munkának ígérkezik. Sok válogatott és fiatal játékosa van a csapatnak, nem lesz könnyű eredményeket elérni, de minden adott, hogy jól dolgozzunk. Ahogy mondtam, korábban sokkal nagyobb kihívásokkal álltam szemben életem során. Például az OFI Krétánál vagy a Pisánál, ahol pénzügyi problémák merültek fel a háttérben. Ezeket szem előtt tartva hiszem, hogy jól teljesíthetek. Magabiztos vagyok a képességeimet illetően és bízom abban, hogy a csapat jó teljesítményre képes. Van véleményem és kialakult nézetem a játékról. Mindenképpen háromvédős rendszerben fogunk játszani. Azt akarom, hogy a lehető legtöbbet birtokoljuk a labdát és azon dolgozom, hogy átadjam a tapasztalataimat az első csapatnak. Montella? Nagyszerű kapcsolatom van vele, bár különbözőek az elképzeléseink a futballról.” – mondta Gattuso a keddi sajtótájékoztatóján.

„Primavera? A csapatszellem létfontosságú számomra. Fontos a csapat és ez alatt a keret összes tagját értem, nem csak néhány játékost. Mindenkinek ugyanabba az irányba kell haladnia és ugyanazért a célért dolgozni. Valójában a Primavera csapat játékosai csalódottak voltak, amikor kineveztek a felnőttekhez. Én is csalódott voltam, mert nagyon jó volt az összhang, kialakult egy jó kapcsolat és nagyon jól teljesítettünk. Szeretnék köszönetet mondani nekik. Sohasem volt probléma velük, ők nagyszerű srácok. Sikerült megvalósítani az ötleteimet és a játékosok nagyon fogékonyak illetve elkötelezettek voltak. Milyen érzés a Milan edzőjének lenni? Ugyanolyan érzések kavarognak bennem, mint amikor játékosként csatlakoztam a klubhoz. Amikor megérkezem Milanellóba, olyan érzés, mintha a mennyben lennék. Ez egy tökéletes hely a futballisták számára. Az elmúlt 5 évben nagyon sok mindent megtapasztaltam és semmi sem közelített Milanellóhoz és a Milanhoz. Remélem, hogy a játékosok ugyanilyen szenvedélyt mutatnak a klub iránt. Szeretem a munkámat és szenvedélyesen dolgozom. Kiváltság egy olyan csapatot irányítani, mint a Milan. Ez egy álom számomra.”

„Úgy vélem, hogy ez a keret többre képes, efelől nincsenek kétségeim. Csapattá kell válnunk és csapatként kell pályára lépnünk. Harci szellemre lesz szükségünk, bár ez önmagában nem lesz elég. A Benevento elleni meccsnek olyannak kell lennie, mint egy világbajnoki döntő. Sok éven keresztül játszottam a San Siróban és tudom, hogy ha nincs megfelelő fizikai állapotod és hozzáállásod, akkor nagyon nehéz kezelni a nyomást. Többet kell adnom ezeknek a játékosoknak mentális szempontból, ez a prioritás.”

„Nem csak megkaptam az edzői képesítést, hanem tanultam azért, hogy megszerezzem. Utaztam, külföldön edzősködtem és nem érzem igazságosnak azt, hogy csak durvaságot és lelkesedést tudok átadni a játékosoknak. Úgy gondolom, hogy ennél többre vagyok képes. Csak így nem lehet felkészülni egy mérkőzésre. Sok ismeretre van szükség és készen kell állni fizikailag, taktikailag és mentálisan egyaránt. Sok kép van Milanellóban, ami emlékeztet a klub nagyszerű történelmére. Nem felejthetjük el a Milan DNS-ét és vissza kell térnünk ezekhez az értékekhez. Eddigi edzői karrierem során sokszor nehéz helyzetben voltam. Nem volt könnyű. Görögországban például pénzügyi gondok voltak, a béreket nem fizették ki és ez egy nagyon kellemetlen helyzet volt. Ezekből a tapasztalatokból tanultam. Megvan a szenvedélyem ahhoz, hogy legyőzzem ezeket a nehézségeket. Köszönetet kell mondanom mindenkinek, aki támogatott engem azokban a nehéz pillanatokban és hálás vagyok, hogy most itt lehetek. Sok jellemvonásom van és még mindig emlékszem az első profi mérkőzéseimre, amikor haszontalannak neveztek, aztán mindenkinek megmutattam az elhivatottságomat és az elszántságomat. Készen állok arra, hogy bizonyítsak a kritikusoknak. Egyik erősségem az, hogy nap mint nap keményen dolgozom a klubért. Nem olvasok újságokat, mert nyugodt akarok lenni és szeretnék csak a munkámra összpontosítani.”

Az elmúlt 5 évben Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi és Cristian Brocchi is irányította a Milant, azonban egyikük sem tudott igazán maradandót alkotni.

„Az eddigiek után ettől a kihívástól biztosan nem ijedek meg. Szeretném megmutatni, hogy mire vagyok képes. 110 százalékot fogok nyújtani. A világ egyik legnagyobb klubjánál vagyok és megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni.”

„Silvio Berlusconi? Jól ismerem őt és gyakran beszéltem vele játékosként. Ő az egyik legsikeresebb elnök a futballtörténelemben. Úgy ért az olasz focihoz, mint senki más. Beszéltünk egy kicsit a Milan DNS-éről és az elképzeléseiről. Figyelmesen meghallgattam, mert nagyon tisztelem őt azért, amit a klubbal elért. Li Yonghong? Nem beszél angol vagy olasz nyelven, de úgy döntöttünk Fassonéval, hogy a következő napokban megtaláljuk a módját a beszélgetésnek. Következő mérkőzések? Már hallottam, hogy könnyűnek titulálják a következő meccseinket, de szeretnék mindenkit biztosítani afelől, hogy a Serie A-ban nincsenek egyszerű mérkőzések. Nem lesz könnyű és kemény feladat van a kezemben.”

„Ott vagyunk az Európa Ligában, ahol sikerült továbbjutni a csoportkörből és játszanunk kell az Olasz kupában is. A klubot képviselni nagy felelősséggel jár és ezt sohasem szabad elfelejtenünk. Itt nem elfogadható a vereség.”

„Kessié? Sokkal erősebb és robbanékonyabb, mint én voltam. Több is gólt szerez. Ő az a játékos, aki a legjobban hasonlít rám. Bonucci? Ő a Milan csapatkapitánya és ő is marad. André Silva? Nagyon tehetséges játékos. Azt hiszem, hogy ő egy kiváló vétel volt. A csapatért játszik és ez az egyik erőssége. Meg kell próbálnunk minél többet kihozni belőle. Cutrone? Nagyon szenvedélyes játékos, nagy elkötelezettséget mutat és remélem, hogy ezt más játékosoknál is látni fogom.” – tette hozzá.

21 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Igazi Milan szív, igy kell nyilatkozni egy Milan edzőnek! Néhány gondolatot kiemelnék:
  “Szeretem a munkámat és szenvedélyesen dolgozom. Kiváltság egy olyan csapatot irányítani, mint a Milan. Ez egy álom számomra.”
  „Úgy vélem, hogy ez a keret többre képes, efelől nincsenek kétségeim. Csapattá kell válnunk és csapatként kell pályára lépnünk. Harci szellemre lesz szükségünk, bár ez önmagában nem lesz elég.

  “Nem felejthetjük el a Milan DNS-ét és vissza kell térnünk ezekhez az értékekhez.

  “A klubot képviselni nagy felelősséggel jár és ezt sohasem szabad elfelejtenünk. Itt nem elfogadható a vereség.”
  Remélem át tudja adni a srácoknak, hogy mit is jelent a Milanban játszani! Forza Milan, Forza Gattuso!

 2. Sziasztok!

  Lehet sokan nem fognak velem egyetérteni, de igazából nem is érdekel.
  Én a Milánnak fogok szurkolni bármi is történik. Rengetegszer örültem már velük és sírtam is. De az érzésem a klub iránt sosem változott. A szeretetem sohasem ingott meg.
  Csak azt szeretném mondani, hogy szerintem adni kell egy esélyt Gattusonak. Ő volt az egyikke azoknak akik naggyá tették ezt a klubbot. Szerintem igenis jó, hogy őt nevezték ki edzőnek. Ha valaki meg tud halni ezért a csapatért akkor az Ő!!!
  Biztos vagyok benne, hogy mindent meg fog tenni a csapat érdekében, sőt még többet is. Abban is biztos vagyok, hogy fognak veszteni mérkőzéseket, lesznek nehéz pillanatok. De soha nem szabad elfelejteni, hogy ő már így is nagyon sokat tett ezért a klubbért. Bármilyen eredményeket ér is el, ha nem is lesznek olyanok mint a 2000 évek elején engem nem érdekel, csak lássam már szeretett klubbunkat újra küzdeni a pályán. Mert azt már nagyon rég láttam. Az elmúlt években is voltak jó meccseink és rosszak is, de valami mindig hiányzott nekem. Az a valami amit talán Gattuso képviselt a Milánban annak idején. Szóval reménykedem benne, hogy a mostani játékosaink is fel tudják ezt fogni és megpróbálnak úgy menni ezért a csapatért, mint egy utolsó tétnélküli meccsen tette azt annak idején Gattuso. Ha ezt el tudja érni akkor már szerintem a neheze meg is van oldva. Nagyon jó kis csapatunk van, csak nem működik csapatként egyelőre. Ebben bízom, hogy ez meg fog változni Gattuso irányítás alatt…

  Nagyon ritkán írok hozzászólást, de most arra szeretnék kérni mindenkit aki egy kicsit is szereti ezt a klubbot, hogy adjon egy esélyt Gattusonak, mert igeni megérdemli.

  Üdvözlettel: Rui

  U.I.: Forzza Milan, és mindenkinek szép jövőt!

 3. 🙂 mi lesz még itt 🙂 Megfog pofozni mindenkit a stadionban egy-egy eseménydús meccs után. 🙂
  Becsülöm, mert őszinte, egyszerű ember. Kitapossa az utolsó erőt is a játékosokból..Lesz itt motiválás. 🙂 Már várom a hétvégét.

 4. Nekem még mindig a 4 védős rendszer hiányzik, ha már Milan DNS.
  3-4-3-at játszatott a kölkökkel is, szvl ebben van tapasztalata.
  A Benevento eddig nem nyert meccset, de tudtak gólt szerezni nagyobb csapatok ellen is.

  Győzelemmel kell kezdenie, de ha nem jönne össze….hát végülis első meccse.

  Élvezet volt olvasni a nyilatkozatot.
  Izgatottan várom a hétvégi meccset.

  Hajrá Gatta!

  • Egyet kell értsek. A “Milan DNS” és a háromvédős rendszer nálam nem fér meg egy nyilatkozaton belül. Ettől függetlenül még bíztam benne, hogy majd más lesz a kp és a támadó szekció, és kérdezni is akartam, hogy az utánpótlásnál milyen formációt preferált?

   Ezek után én inkább aggódva várom a hétvégét… Gattuso a top három kedvencem között van, és eddig meg sem fordult a fejemben, hogy megégetheti magát. De ha ugyanazt akarja játszatni amit Montella…?

   (…)
   Nem, ez a három támadós játék nálunk sohasem működött. A tavalyi eredmények is abból jöttek, hogy volt egy-egy egyéni jó széria. Bona vagy Suso megcsinálták a cseleket 1-2 védővel szemben, aztán jól találták el a labdát. NBA példával: kb. mikor Jordan megnyerte a meccseket, kis túlzással a társak meg közelről nézték. A fiatalabbaknak talán Kobe-t kell említeni.

   Egyfelől vagyok nyugodt: azokat a citromba harapott arckifejezéseket amiket a Napoli vagy a Torino ellen látni lehetett szinte mindenkinél, Gatta la fogja törölni!
   DE ahogy ő is mondta: ennél több kell!

   Hajrá Gennaro!

  • Egy megfelelő felállást kellene kitapasztalni, ami működik. Nem biztos, hogy ez a 3 védős felállás működőképes..Bár Montella alatt, semmi nem működött. A Bayern DNSben pl. 4-2-3-1 van, mással csak vergődtek. Mourinho is ezt szereti, Realban is ezt tolta. Guardiola már a 4-3-3 ra esküszik…Conte viszont szintén 3 belső védőre hárítja a védelmi feladatokat, jobb és bal hátvéddel egyetemben.
   Személyszerint a 4-3-1-2 ttőt preferálom ( Andre Silva, Cutrone csatárokkal. ) Gatuso 3 védőben gondolkodik, a Milan azt hiszem sosem játszott 3 belső védővel az elmúlt évtizedekben. Új idő, új szelek.
   Mindenképpen le kell győzni a Beneventot.

 5. Imádtam játékosként és remélem edzőként is kiváltja belőlem ugyanezeket érzéseket!
  De ha nem, az sem baj!
  Mindegy, hogy alakul Rino az Rino marad örökre!!!
  Így voltam Seedorfal és Inzaghival kapcsolatban is! Kitörölhetetlen ikonjai a csapatunknak!!!
  Ők sem voltak fatimai szűzanyák, hogy csodát műveljenek az akkori fos kerettel! Csak Berlu hitte azt, mert folyamatosan szerinte igazi bajnokokat hozott a csapathoz.

  Szebb jövőt!
  Forza Gennarino, forza AC Milan!

 6. Focizni sosem tudott Gatta, de a lelkesédése páratlan volt – szétszedte a pályát a 96 percben is, respect!
  Viszont félő, hogy a fanatizmusa kevés lesz ide, de szívből kívánom, hogy rámcáfoljon.
  De sajnos a szomorú tapasztalata az az elmúlt éveknek, hogy minden volt milanos csúfosan leszerepel itt edzőként, nem is értem miért ezt kell erőltetni…